Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Οι αγρότες, τα φωτοβολταϊκά και το υποκατάστημα

??????
Αγγελής Ι.ΘεόδωροςΟικονομολόγος-Λογιστής Ά τάξης-Φοροτεχνικός-Σύμβουλος επιχειρήσεων-Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Μέσα από αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να ρίξω φως στο θέμα της ίδρυσης υποκαταστήματος από αγρότες για την άσκηση της δραστηριότητας από αγροτικά φωτοβολταϊκά συστήματα εώς 100kw.

Σύμφωνα με την ΑΥΟ - ΠΟΛ.1024/17.1.2014 ορίστηκε ότι

Έννοια Υποκαταστήματος

Επισημαίνεται ότι η διάθεση αγροτικών προϊόντων από κιόσκια ή πλανοδίως, δεν θεωρείται ότι διενεργείται από επαγγελματική εγκατάσταση και ως εκ τούτου δεν υφίσταται στην περίπτωση αυτή υποχρέωση ίδρυσης υποκαταστήματος.

Για τα φυσικά πρόσωπα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν συνιστούν ιδιαίτερη επαγγελματική
εγκατάσταση οι χώροι που ασκούνται αυτές (χωράφια, ανεξάρτητα εάν υπάρχει σε αυτά ιδιαίτερη επαγγελματική εγκατάσταση, όπως ξηραντήρια, θερμοκήπια, χώροι εσταυλισμού ζώων, αποθήκες ζωωτροφών, εργαλείων, κλπ.) εφόσον στις εγκαταστάσεις αυτές δεν διενεργούνται συστηματικά συναλλαγές (δηλαδή λειτουργίας αυτών ως καταστήματα).

Kάποιες Δ.Ο.Υ. ανάγκασαν (με πρόστιμο)τους αγρότες που δραστηριοποιούνται στα αγροτικά φωτοβολταϊκά με ισχύ εώς 100kw να προβούν σε ίδρυση υποκαταστήματος για την δραστηριότητα των φωτοβολταϊκών, ενώ αρχικά είχαν δεχτεί την άσκηση της δραστηριότητας των αγροτικών φωτοβολταϊκών ως δευτερεύουσα. Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ίδρυσης υποκαταστήματος για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ήταν να επιβάλλεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος διπλό τέλος επιτηδεύματος Ν.3986/2011 (650,00 ευρώ για το κεντρικό ως αγρότες, είτε είναι στο ειδικό καθεστώς, είτε στο κανονικό καθεστώς και 600,00 ευρώ για το υποκατάστημα για τα φωτοβολταϊκά.)

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν είναι σωστή η ίδρυση υποκαταστήματος όπως το επέβαλαν (με πρόστιμο) οι διάφορες Δ.Ο.Υ. ( μιας και τα αγροτικά φωτοβολταϊκά έχουν εγκατασταθεί σε χωράφια και θεωρούνται αγροτική δραστηριότητα σύμφωνα με την παρ. 1 περ. στ του άρθρου 1 του ν. 3874/2010, "στ) Αγροτική δραστηριότητα είναι κάθε επαγγελματική δραστηριότητα σε έναν τουλάχιστον από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, δηλαδή της φυτικής, της ζωικής ή της θαλάσσιας αλιείας, της σπογγαλιείας, της οστρακαλιείας, της αλιείας εσωτερικών υδάτων και της υδατοκαλλιέργειας, που αποσκοπεί στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, στη λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων και στη δασική παραγωγή) ή αν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως δευτερεύουσες δραστηριότητες χωρίς ίδρυση υποκαταστήματος;

Φυσικά η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δευτερεύουσες δραστηριότητες επειδή ασκούνται σε χωράφι και θεωρούνται αγροτικές δραστηριότητες όπως πχ.η καλλιέργεια βαμβακιού, σιταριού κλπ. αλλά και επειδή φορολογικά θεωρούνται αγροτικό εισόδημα καθώς σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1, όπως προστέθηκε με το άρθρο 116 του ν. 4316/2014 και ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 24-12-2014, σύμφωνα με το άρθρο 128 του ιδίου νόμου:
‘’ειδικά για το εισόδημα που προκύπτει από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ο ως άνω ορισμός της αγροτικής δραστηριότητας ισχύει και για λόγους φορολόγησης του ως άνω εισοδήματος.’

Tέλος θα πρέπει να αναφέρω ότι σύμφωνα με προφορικές πληροφορίες από αγρότες, σε κάποιες ΔΟΥ ανά την επικράτεια δεν έχουν υποχρεωθεί οι αγρότες να έχουν υποκατάστημα για την δραστηριότητα των αγροτικών φωτοβολταϊκών εώς 100kw, αλλά αντιμετωπίζονται ως δευτερεύουσες δραστηριότητες. Δηλαδή παρατηρούμε για άλλη μια φορά το φαινόμενο της διαφορετικής αντιμετώπισης και ερμηνείας της νομοθεσίας ανά περιοχή από τις εκάστοτε τοπικές Δ.Ο.Υ.

Τα παραπάνω τα έχω θέσει στο Υπουργείο Οικονομικών και σύντομα αναμένεται η απάντηση, η οποία μάλλον θα είναι ότι τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα αντιμετωπίζονται ως δευτερεύουσες δραστηριότητες. Θα επανέλθω στο θέμα όταν υπάρχουν νεώτερα.

Αγγελής Ι.Θεόδωρος
Οικονομολόγος-Λογιστής Ά τάξης-Φοροτεχνικός-Σύμβουλος επιχειρήσεων-Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Ελάτεια Φθιώτιδας τ.κ.35004


Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/33306



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ