Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Συνάντηση Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ./ Ε.Π.Η.Ε. (23/09/2016) με Δ.Ε.Η & Υ.Π.Ε.Ν

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5/10/2016


Σε συνέχεια των συναντήσεων της Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ. και της Ε.Π.Η.Ε.  (23/09/2016) με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Η. κ. Παναγιωτάκη και στο Υ.Π.Ε.Ν. τους κ. Παπασταμόπουλο και κ. Βερροιόπουλο, εντείναμε την πίεση μας, σε καθημερινή βάση, για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που λάβαμε (βλ. Δελτίο Τύπου 27/9/216). 

Θα παραθέσουμε χρονικά και συνοπτικά τις εξελίξεις όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που λάβαμε από το Υ.Π.Ε.Ν. (βλ. Δελτίο Τύπου 27/9/2016).

1.     26/9/2016: Τέθηκε έντονα στο Υ.Π.Ε.Ν. το θέμα των εισηγήσεων του Λ.Α.Γ.ΗΕ., όσον αφορά την μεθοδολογία υπολογισμού του νέου εσόδου του Ε.Λ.Α.Π.Ε. (ν.4414 αρ. 23). Υπήρξε διαβεβαίωση ότι η εν λόγω μεθοδολογία θα εξεταστεί από την Ρ.Α.Ε. με βασικό γνώμονα την αιτιολογική έκθεση του
ν.4414 όσον αφορά την θεσμοθέτηση του εν λόγω εσόδου.  

2.     30/9/2016: Διαβεβαίωση του προέδρου της Δ.Ε.Η. πως « εφόσον εισπραχθούν οφειλές της Κεντρικής Κυβέρνησης προς την ΔΕΗ, αυτές θα αποδοθούν στον  σύνολο τους στον  Ε.Λ.Α.Π.Ε.»

3.     2/10/2016: Συνέντευξη κ. Σκουρλέτη στην οποία αναφέρεται « Σχετικά δε με την ρευστότητα της επιχείρησης, ως ΥΠΕΝ έχουμε διατυπώσει – στο ΚΥΣΟΙΠ και στον πρωθυπουργό – την ανάγκη τουλάχιστον ο στενός δημόσιος τομέας να αποπληρώσει άμεσα τις υποχρεώσεις του προς την Δ.Ε.Η., οι οποίες υπερβαίνουν τα 100 εκατ ευρώ».

4.     4/10/2016: Διαβεβαίωση από πλευράς Υ.Π.Ε.Ν. πως την ερχόμενη εβδομάδα, με το πέρας της 2ης αξιολόγησης, θα υπογραφεί με απόφαση του κ. Τσακαλώτου η πληρωμή, μέρους των χρεών της κεντρικής κυβέρνησης ύψους 110 εκατ. € προς την Δ.Ε.Η.

5.     Ως 7/10/2016 : Το ΦΕΚ για την υπουργική απόφαση για το 72% των ρύπων (από 60%) το οποίο θα αποδώσει άμεσα στον Λ.Α.Γ.Η.Ε. περίπου 14 εκατ. €.

Αρνητική εξέλιξη είναι  ότι, στην συνεδρίαση  του Δ.Σ. της Δ.Ε.Η. στης 28/9/2016 δεν αποφασίσθηκε έκτακτη καταβολή χρημάτων προς τον ΕΛΑΠΕ, αίτημα το όποιο θέσαμε εξαρχής λόγω των εκρηκτικών συνθηκών που βιώνουν οι παραγωγοί φ/β. Υπάρχει έντονος προβληματισμός όσον αφορά τις συνεχόμενες αποφάσεις της Διοίκησης της Δ.Ε.Η. σε σχέση με τις εισροές στον Ε.Λ.Α.Π.Ε. Γεγονός το οποίο από την προηγούμενη εβδομάδα έχει πάρει μεγάλη διάσταση, κατόπιν της δημοσίευσής του με το Δελτίο Τύπου μας   (27/9/2016), από το οποίο παραθέτουμε το χαρακτηριστικό απόσπασμα :
«Η ΔΕΗ επέλεξε, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, τον συμψηφισμό της εκκαθάρισης του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2014-2015 με τρέχουσες καταβολές προς τον ΕΛΑΠΕ, περί των 85εκατ ευρώ. Θα μπορούσε, κάλλιστα να προβεί σε τμηματικό λογιστικό συμψηφισμό χωρίς όμως να παύσει τις καταβολές της προς τον ΕΛΑΠΕ, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 500 εκατομ. Ευρώ.». 

Οι συμψηφισμοί στους οποίους προχώρησε το τελευταίο διάστημα η Δ.Ε.Η., είχαν αναφερθεί από τον πρόεδρο του Λ.Α.Γ.Η.Ε. κ. Φιλίπου από 3/8/2016 στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου για τον νέο πλαίσιο Α.Π.Ε. (ν.4414). Παρόλες τις προσπάθειες μας, στο μεσοδιάστημα, για τον σταδιακό συμψηφισμό των ποσών αυτών, η Δ.Ε.Η. αποφάσισε την κατ΄ ουσίαν στάση πληρωμών προς τον Ε.Λ.Α.Π.Ε.   

Σε κάθε περίπτωση, εντείνουμε την προσπάθεια μας ώστε να υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις του Υ.Π.Ε.Ν. (βλ. Δελτίο Τύπου 27/9/2016), όπως και αυτή του προέδρου της Δ.Ε.Η. για καταβολή του συνόλου των εσόδων στον Ε.Λ.Α.Π.Ε. από την  πληρωμή οφειλών της κεντρικής κυβέρνησης. Ελπίζουμε η εμπλοκή του θέματος του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ., όπως αυτό έχει προκύψει για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, να κλείσει άμεσα με θετικό πρόσημο χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση στους καταναλωτές.

Η υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υ.Π.Ε.Ν. απαιτεί εύλογο χρονικό διάστημα αλλά τα όρια αντοχής-ανοχής των παραγωγών έχουν ήδη ξεπεραστεί. Ευελπιστούμε ότι, με βάση το πνεύμα καλής συνεργασίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και του χρονοδιαγράμματος που μας παρουσιάστηκε από το Υ.Π.Ε.Ν., θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις μέσα στον Οκτώβριο του 2016 οι οποίες θα βελτιώσουν σε συνεχόμενη βάση τις πληρωμές των παραγωγών Α.Π.Ε. 

ΠΟΣΠΗΕΦ
ΕΠΗΕ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ