Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση 18/2 με Λαφαζάνη - Τι συζητήθηκε

Στις 18/2/2015 πραγματοποιήθηκε 3ωρη ευρεία σύσκεψη των φορέων των ΑΠΕ με τον Υπουργό κ. Λαφαζάνη. Στην συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κα Ευγενία Ουζουνίδου, κ. Θανάσης Πετράκος, ο κ. Αποστόλης Αλεξόπουλος και εκ μέρους του ΛΑΓΗΕ ο πρόεδρος του κ. Αναστάσιος Γκαρής. Οι φορείς των ΑΠΕ εκπροσωπήθηκαν από τους : Γ. Παναγής πρόεδρος ΠΟΣΠΗΕΦ, Σ. Λουμάκης, πρόεδρος ΣΠΕΦ, Κ. Σπανούλης πρόεδρος ΠΣΑΦ, Γ. Παπακυριακού πρόεδρος ΕΠΗΕ, Γ. Περιστέρης, πρόεδρος ΕΣΗΑΠΕ, Θ. Καμπούρης, ΣΠΗΕΦ Δωδεκαννήσων, Γ. Γιατράκος πρόεδρος ΣΠΗΕΦ Νοτιοδυτικής Κρήτης, Στ. Τράμπας γραμματέας του Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Ηπείρου, ο κ. Νικολόπουλος πρόεδρος Θεσσαλικού Συλλόγου Φωτοβολταϊκών, Δ. Μακαρές από την Ένωση Αγροτικών Φωτοβολταϊκών Πάρκων Β.Φθιώτιδας. Στην συνάντηση στο ΥΠΑΠΕΝ την Ε.Π.Η.Ε εκπροσώπησαν πλέον του κ. Παπακυριακού ο κ. Μπογδάνης αντιπρόεδρος και ο κ. Κουμούσης γενικός γραμματέας.
Είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο το γεγονός ότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ προχώρησε σε μια τόσο ευρεία σύσκεψη των φορέων ΑΠΕ με ¨ανοιχτές πόρτες¨. Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν ουδέποτε είχε συμβεί κάτι ανάλογο και σίγουρα είναι από τα πιο πολύτιμα στοιχεία που αποκομίσαμε από αυτήν την συνάντηση.
Οι βασικοί άξονες στους οποίους τοποθετήθηκε το πλείστο των συλλόγων ήταν:
1. το ταμειακό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ , το οποίο κατά δήλωση του κ. Γκαρή αγγίζει τα 500εκατ.ευρώ, και η διαφανής απεικόνιση του στο μηνιαίο δελτίο του ΕΛΑΠΕ ,
2. η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ,
3. η ενεργή συμμετοχή των τραπεζικών ιδρυμάτων για το σύνολο των παραγωγών από ΑΠΕ
4. η μείωση των υπερημεριών του ΛΑΓΗΕ.
Η ΕΠΗΕ από τον 10/2014 έκανε ενέργειες , με τον πλέον επίσημο τρόπο (www.ephe.gr εξώδικη δήλωση), για να ενημερωθεί για την πραγματική διάσταση του ταμειακού ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Στο μεσοδιάστημα υπήρξαν διάφορες εκδοχές, μέσω των φορέων, του ταμειακού ελλείμματος αλλά κατόπιν της επίμονης μελέτης μας πλέον όλοι συμφώνησαν με αληθή εικόνα που τους παρουσιάσαμε.
Στον τομέα της διαφάνειας είχαμε ενεργήσει με πολλούς τρόπους στο παρελθόν, με τα κοινά ανακοινωθέντα, που προσυπέγραψαν πλήθος συλλόγων. Στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις στον ΛΑΓΗΕ, αλλά πρωτίστως, με την εξώδικη μας δήλωση καλέσαμε τον ΛΑΓΗΕ από 29/10/2014,
….Να αναφέρονται στον οικείο Πίνακα του Ειδικού Λογαριασμού που δημοσιεύεται αρμοδίως διακριτώς τα ταμειακά έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ που παρακρατά η ΔΕΗ ΑΕ, ώστε να μπορεί έκαστος να λαμβάνει διαφανώς γνώση και των εισροών του ΕΤΜΕΑΡ στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ…..
Η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ είναι το πλέον σημαντικό πρόβλημα το οποίο δεν λήφθηκε υπ΄ όψιν στο παρελθόν και τις συνέπειες για τις ΑΠΕ τις βιώνουμε και είναι καταστροφικές. Η βούληση του
 
 
Υπουργού κ. Λαφαζάνη είναι δεδομένη για την επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος και πραγματικά ευχόμαστε οι καταλυτικές ενέργειες του να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η ενεργή συμμετοχή των τραπεζικών ιδρυμάτων κατά την άποψη όλων των παρευρισκομένων στην συνάντηση είναι αναγκαία. Ο Υπουργός κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την βούληση του να κινηθεί παράλληλα σε αυτόν τον τομέα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η ΕΠΗΕ έχει στηλιτεύσει τις πρακτικές των τραπεζικών ιδρυμάτων με δημοσιευμένο δελτίο τύπου (2/12/2014), στο οποίο πρότεινε ρεαλιστικές λύσεις οι οποίες έτυχαν ευρείας επιστημονικής αποδοχής. Μας χαροποίησε ιδιαίτερα η ειλικρινής άποψη του Υπουργού για το θέμα με τα τραπεζικά ιδρύματα και δεσμευόμαστε να παρέχουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε στην διάθεση μας ώστε να συντελέσουμε στην επίλυση του προβλήματος.
Η μείωση των υπερημεριών του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς είναι στις προτεραιότητες του Υπουργού. Πιστεύουμε πως μετά την ενημέρωση του, σχετικα με την έκρυθμη αυτή  κατάσταση, θα έχουμε  θετικές εξελίξεις. Γεγονός είναι ότι η μείωση των υπερημεριών του ΛΑΓΗΕ είναι θέμα πολυσύνθετης φύσης και χρειάζονται παράλληλες ενέργειες για την διόρθωση του. Ήδη υπάρχουν έντονες διεργασίες μεταξύ ΥΠΑΠΕΝ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ για αυτό το θέμα και είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε την οποιαδήποτε βοήθεια και σε τεχνικό επίπεδο για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.
Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε την σύμπλευση όλων των συλλόγων στα συγκεκριμένα θέματα, πρωτοφανές γεγονός για τον τομέα των φωτοβολταϊκών, παρά τις πολύ λίγες παραφωνίες που προέκυψαν σε δευτερευούσης σημασίας θέματα, εκτός πεδίου της βασικής συζήτησης. Είναι προς την σωστή κατεύθυνση οι έντονες προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ε.Π.Η.Ε στον τομέα αυτό, ώστε όλοι να κοιτάμε συνεργατικά το παρόν αλλά και το μέλλον των Φ/Β.
Ευχαριστούμε τον Υπουργό κ. Λαφαζάνη γι αυτήν την άμεση πρωτοβουλία του και είμαστε ανα πάσα στιγμή στην διάθεση του, ώστε να βοηθήσουμε με κάθε εύλογο τρόπο αυτήν την μεγάλη προσπάθεια που θα πρέπει να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πραγματικά είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν τύχαμε αυτής της θετικής στάσης απέναντι στις ΑΠΕ και μας εξέπληξε ευχάριστα η άποψη του κ. Υπουργού ¨θα συζητάμε πάντα μαζί σας, εμείς δεν πρόκειται  ποτέ να σας αιφνιδιάσουμε¨.
Ευχαριστούμε πολύ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κα Ευγενία Ουζουνίδου, κ. Θανάση Πετράκο και τον κ. Αποστόλη Αλεξόπουλο, οι οποίοι στάθηκαν στο παρελθόν και ευχόμαστε και μλλοντικά, να σταθούν αρωγοί και σύμμαχοι στην προσπάθεια μας για την λύση των προβλημάτων των παραγωγών από φωτοβολταϊκά.
 
Η Ε.Π.Η.Ε κατέθεσε στο ΥΠΑΠΕΝ κοινή επιστολή των φωτοβολταϊκών συλλόγων την οποία θα βρείτε αναρτημένη στον ιστότοπο μας  www.ephe.gr.
 
 
Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο της,
Ένωσης Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ