Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Πανευρωπαϊκή προσφυγή κατά των αναδρομικών μέτρων στις ΑΠΕ


Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε νομικά κατά των αναδρομικών μέτρων εναντίον των ΑΠΕ στην Ισπανία τόνισε ο Φραντσέσκο Σταράτσε διευθύνων σύμβουλος της Enel Green Power της μεγαλύτερης εταιρείας πράσινης ενέργειας στον κόσμο.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταράτσε οι κινήσεις αμφισβήτησης των αναδρομικών μέτρων από την EGP θα γίνουν μέσω των αρμόδιων συλλογικών φορέων εκπροσώπησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Η τοποθέτηση του επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού των ΑΠΕ κρίνεται από πηγές της αγοράς ενέργειας ως καθοριστικής σημασίας ενόψει και των διεργασιών που συντελούνται στις Βρυξέλλες για την κατάρτιση της νέας ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ με χρονικό ορίζοντα το 2050. Μάλιστα η τοποθέτηση της Enel Green Power, που μαζί με την EDF Energies Nouvelles και την Iberdrola Renovables συγκροτούν την τριάδα των μεγαλύτερων πράσινων εταιρειών στον κόσμο, συνοδεύτηκε από τον ουσιαστικό αποκλεισμό της Ευρώπης από το εκτεταμένο επενδυτικό πλάνο ύψους 6,1 δις ευρώ που ανακοίνωσε η εταιρεία μέχρι το 2017. Σύμφωνα με την EGP, η έμφαση θα δοθεί σε αναδυόμενες αγορές, με δεδομένο ότι το τοπίο στην αγορά της Ευρώπης ακόμη παραμένει ομιχλώδες και δεν έχουν διευκρινιστεί οι στόχοι και οι πολιτικές μέχρι το 2030 που θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για ενίσχυση των εεπνδυτικών δαπανών και στη Γηραιά Ήπειρο.

Ισπανία
Σύμφωνα με τον κ. Σταράτσε η αρχή της νομικής αμφισβήτησης των αναδρομικών μέτρων στις αγορές των ΑΠΕ θα ξεκινήσει από την ισπανική αγορά και θα γίνει από τους συλλογικούς φορείς της πράσινης ενέργειας. Πρωταγωνιστικό ρόλο εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν τόσο η European Wind Energy Association όσο και η EPIA (European Photovoltaic Industry Association). Η κίνηση στην Ισπανία, ωστόσο όπως παρατηρούν με νόημα πηγές της αγοράς, θα είναι μόνο η αρχή της κινητοποίησης του πράσινου λόμπι το οποίο θυμίζουμε υπέστη μια κρίσιμη ήττα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με την ουσιαστική απόσυρση της πρότασης για το backloading.

Ωστόσο η απόσυρση του backloading στην πραγματικότητα δεν εξέπληξε τους ανθρώπους της αγοράς των ΑΠΕ. Ήταν κάτι το αναμενόμενο, με δεδομένη την κρίση που πλήττει τον ευρωπαϊκό νότο ανέφερε σχετικά ο κ. Σταράτσε, ο οποίος εκτιμά ότι θα επανέλθει μια αναμορφωμένη πρόταση για την στήριξη της αγοράς των ρύπων, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Θα ήταν αδύνατο να ζητηθεί από τους πολίτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας υπό τις παρούσες συνθήκες κρίσης να κληθούν να πληρώσουν αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ανέφερε σχετικά ο κ. Σταράτσε.

Το μήνυμα πάντως που εκπέμπουν όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου είναι ότι η ευρωπαϊκή αγορά δεν εγκαταλείπεται και υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για ανάπτυξη υπό δύο όρους: πρώτον βελτίωση του μακροοικονομικού και τραπεζικού περιβάλλοντος και δεύτερον καθορισμός νέων στόχων για τις ΑΠΕ και βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος.

 πηγη http://www.energypress.gr/news/Paneyrwpaikh-prosfygh-kata-twn-anadromikwn-metrwn-stis-APE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ