Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Μειωση εγγυητικής κατα 50% απο Ιαν. 2014

Καλα τα MWατα, τα 100kW
 και τα 500KW;

Μείωση κατά 50% περίπου σε σχέση με τα αρχικά ποσά των εγγυητικών επιστολών που θα συνοδεύουν υποχρεωτικά κάθε αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης μονάδας ΑΠΕ στο δίκτυο, προβλέπει σύμφωνα με τις πληροφορίες στις τελικές του αλλαγές το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.
Τα τέσσερα κλιμάκια εγγυητικών επιστολών που προέβλεπε το αρχικό κείμενο του περασμένου Δεκεμβρίου διατηρούνται, απλώς τα ποσά που είχε ανακοινώσει το ΥΠΕΚΑ, μειώνονται σχεδόν κατά το ήμισυ.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο ως τις 15 Απριλίου, θα προβλέπει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την 1η/1/2014 ως ημερομηνία έναρξης ισχύος για την καταβολή εγγυητικών επιστολών. Το αρχικό «draft» έκανε λόγο για έναρξη του μέτρου, άμεσα, δηλαδή με την θέση σε ισχύ του νόμου.

Η αιτία που δίνεται το μεταβατικό αυτό διάστημα των οκτώ μηνών σχετίζεται άμεσα με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Να υπάρξει μεταβατική περίοδος ζητήθηκε και από τους ίδιους τους φορείς του χώρου των ΑΠΕ, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη λήψη εγγυητικών επιστολών. Χωρίς μεταβατικό διάστημα, θεωρήθηκε βέβαιο ότι τα προβλήματα θα ήταν μεγάλα, αφού η διαδικασία ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πάρει μήνες.

Ευνοϊκότερο και το τέλος διακράτησης…
Αλλαγές θα έχουμε και ως προς το τέλος διακράτησης. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, εάν 3 χρόνια μετά τη λήψη της άδειας ο επενδυτής δεν είχε ακόμη εκτελέσει το έργο, τότε θα επιβαρυνόταν με ετήσιο τέλος διακράτησης ύψους 1.500 ευρώ ανά μεγαβάτ, υποχρέωση μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Στην τελική του μορφή, το μέτρο γίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιο ευνοϊκό.
Κατά τα λοιπά, παραμένει ως έχει η αρχική η ρύθμιση ότι στο εξής ο επενδυτής ΑΠΕ θα «κλειδώνει» ταρίφα με την ηλέκτριση του έργου του, και όχι με την υπογραφή της σύμβασης όπως επί τόσα χρόνια.

Η «χρυσή τομή»
Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που έχει καθυστερήσει σημαντικά να κατατεθεί στη Βουλή γίνεται στην τελική του μορφή αρκετά ευνοϊκότερο έναντι εκείνου που τέθηκε σε διαβούλευση πριν από τρεις μήνες. Μέσα από τις συζητήσεις με τους φορείς του κλάδου, το ΥΠΕΚΑ αναζήτησε τη «χρυσή τομή», χωρίς ωστόσο όπως φαίνεται να καταστεί δυνατό να απαλειφθεί εντελώς η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής, όπως είχε προτείνει προ μηνός ο ΑΔΜΗΕ. Το σκεπτικό της πρότασης του διαχειριστή ήταν ότι εφόσον «σφίξουν» τα χρονοδιαγράμματα και δεν μεσολαβεί πολύς χρόνος από την ώρα που ο επενδυτής θα πάρει άδεια εγκατάστασης έως την ώρα που θα υπογράψει τη σύμβαση σύνδεσης, τότε δεν θα χρειάζεται να καταθέτει εγγυητική. Απ’ ότι φαίνεται το ΥΠΕΚΑ δεν έκρινε σκόπιμο να αποδεχθεί τη συγκεκριμένη πρόταση.

Το σκεπτικό παραμένει το ίδιο…
Τα ποσά των εγγυητικών μπορεί να μειώνονται, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι αλλάζει το γενικότερο σκεπτικό του νόμου, που είναι το ξεσκαρτάρισμα των ανενεργών αδειών προκειμένου να απελευθερωθεί πολύτιμος χώρος στο δίκτυο και να μπορέσουν να υλοποιηθούν ώριμες επενδύσεις που περιμένουν στην ουρά.

Υπενθυμίζουμε ότι τα τέσσερα κλιμάκια που προέβλεπε το αρχικό κείμενο ήταν :
- 120.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, για το τμήμα της ισχύος έως και 1 MW.
- 70.000 ευρώ ανά μεγαβάτ για το τμήμα ισχύος από 1 -10 MW.
- 40.000 ευρώ ανά μεγαβάτ για το τμήμα ισχύος από 10 -100 MW.
- 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, για το τμήμα της ισχύος άνω των 100 MW.

Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται μαζί με την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης στο δίκτυο, ενώ από την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής εξαιρούνται τα φωτοβολταικά στις στέγες.

πηγη :www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Paramenei-h-eggyhsh-gia-tis-APE-alla-peftei-sto-50-...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ