Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Εμπόριο αδειων - Παρτυ απο εταριες και FUND

Ποιοι τρώνε ΣΉΜΕΡΑ
Τη νόμιμη διαρροή συναλλάγματος διευκολύνουν οι υψηλές ταρίφες στα φωτοβολταϊκά. Σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ενδημική κρίση, τα υψηλά feed in tarifs επιτρέπουν «πάρτι» στις μεταβιβάσεις αδειών για φωτοβολταϊκά που έχουν «κλειδώσει» υψηλές τιμές. Εταιρίες από την Ευρώπη, την Κίνα, αλλά και Fund έχουν εξασφαλίσει έργα με την υψηλότερη εγγυημένη ταρίφα, τα οποία δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν οι αρχικοί κάτοχοι των αδειών. Έτσι οι μεν
πρώτοι έχουν διασφαλίσει ένα υψηλό και σίγουρο έσοδο, το οποίο θα εξάγεται, ενώ οι δεύτεροι πούλησαν με υπεραξία, κερδοσκοπώντας σε βάρος μιας αγοράς που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Το δέλεαρ θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο, δεδομένου ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει τις υψηλότερες εγγυημένες τιμές στην Ευρώπη, όπου, αντίθετα, παρουσιάζουν κάθετη πτώση.

Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο energia υπερθεματίζουν της μείωσης των ταριφών, με το σκεπτικό ότι το κόστος επένδυσης στα φωτοβολταϊκά έχει μειωθεί στο 1/3.
«Δεν μπορεί», υποστηρίζουν, «οι άλλες τεχνολογίες των ΑΠΕ να έχουν τόσο χαμηλή επένδυση κεφαλαίου, το κόστος επένδυσης στα φωτοβολταϊκά να έχει μειωθεί σημαντικά και να επιμένουν ορισμένοι να απολαμβάνουν εγγυημένες τιμές της προηγούμενης 5ετίας». Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι το κρίσιμο αυτό θέμα αποσιωπάται από τους επενδυτές των φωτοβολταϊκών, όταν η υπόλοιπη ηλεκτροπαραγωγή περιορίζεται σε day to day δραστηριότητα, λόγω της αβεβαιότητας του ρυθμιστικού πλαισίου και των προβλημάτων ρευστότητας που εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η απόδοση κεφαλαίων για τα φωτοβολταϊκά εμφανίζεται να είναι τριπλάσια σε σχέση με τα αιολικά.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά υποστηρίζεται όχι μόνον η μείωση στις ταρίφες για τις καινούριες επενδύσεις, αλλά και η επιβολή φορολογίας κατά τις μεταβιβάσεις αδειών.

«Εδώ έχουμε εμπόριο δημόσιων εγγράφων. Πώς ανέχεται η επίσημη πολιτεία να γίνεται κάτι τέτοιο, χωρίς να επιβάλει φόρο μεταβίβασης;» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Στα επιπλέον μέτρα που προτείνει η ενεργειακή αγορά συμπεριλαμβάνονται, η εφάπαξ εισφορά για τις υφιστάμενες επενδύσεις, η οποία θα μπορούσε να επιβληθεί με μια διαβάθμιση, ανάλογα με τα έτη υλοποίησης και λειτουργίας της επένδυσης, όπως έγινε στην Τσεχία, καθώς και η υποχρέωση να καταβάλλεται εγγύηση για την έκδοση αδειών παραγωγής. Ειδικά για το τελευταίο μέτρο διευκρινίζεται ότι έτσι θα αποθαρρύνεται το εμπόριο αδειών, γιατί ο αρχικός κάτοχος θα έχει υπόψη του ότι θα χάσει την εγγύηση που κατέβαλε, στην περίπτωση που μεταβιβάσει την άδεια του.

Έτσι κι αλλιώς, το μέλλον των φωτοβολταϊκών επενδύσεων αναμένεται να αποσαφηνισθεί ως τα τέλη της εβδομάδας, καθώς το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τους φορείς της αγοράς. Χθες πραγματοποιήθηκε η τελευταία -η τρίτη κατά σειρά- οπότε το υπουργείο, αφού άκουσε όλες τις απόψεις, αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά μέτρων, για την εξισορρόπηση της αγοράς. Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ μεταδίδουν ότι «όλα είναι στο τραπέζι».

πηγη http://www.energia.gr/article.asp?art_id=60447

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ