Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Μεταξεταστεος σε απλα Μαθηματικα Κύριε Υφυπουργε!

Mαθηματκα δεν ξερει, να μαγειρευει ομως;
από Nίκος Χαραλαμπίδης

  ..φαίνεται ότι ο υφυπουργός ΠΕΚΑ «εν μέσω κρίσης», κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, τα κακοϋπολόγισε σχετικά με το τι σημαίνει η παραγωγή, πώληση, εγκατάσταση και λειτουργία των φωτοβολταϊκών για τη χώρα μας. Αλλιώς δεν εξηγείται τέτοιο τεράστιο λάθος σε βάρος της ανάπτυξης!

Για να μη χαθούμε, προσπαθώ να το δω όσο πιο απλά γίνεται, σα μια εξίσωση.

Συν:

+ Τα φωτοβολταϊκά που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα σήμερα, μειώνουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων (κυρίως φυσικού αερίου) και θα φέρουν εξοικονόμηση περίπου 233 εκατ. € το 2012 (και περισσότερα από 400 εκατ. € τη διετία 2013 – 2014). Από το 2013 κάθε νέο φωτοβολταϊκό που θα εγκαθίσταται μπορεί να προκαλεί μηδενική επιβάρυνση στη συνολική δαπάνη των καταναλωτών και από το 2015 σημαντική ελάφρυνση.
+ σήμερα, μέσα στην κρίση, έχουν δημιουργηθεί περί τις 25.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 8.000 είναι πλήρους απασχόλησης, γύρω από την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
+ εργαζόμενοι, εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι στο χώρο των φωτοβολταϊκών, ενισχύουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων με τουλάχιστον 600 εκατ. € ετησίως

Μείον:

- Τα χρήματα που πλήρωσαν οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, περίπου 290 εκ. € για το 2011. Τα χρήματα που θα πληρώσουν τον επόμενο χρόνο οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για την ανάπτυξη όλων των ΑΠΕ (και όχι μόνο των φωτοβολταϊκών) εκτιμώνται σε 370 εκατ. €
- Τα χρήματα που θα πληρώσουν οι  καταναλωτές το 2012 μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ προς επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, περίπου 1,5 δις.
- Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ (είναι ο Λειτουργός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ) αναμένεται να ανέλθει στα 200 εκατ. € στα τέλη 2012 και να μηδενιστεί ως τα τέλη του 2013. Σημειώστε, ωστόσο, ότι η αγορά της πράσινης ενέργειας θα έπρεπε να κοστίζει στους καταναλωτές περίπου 60% λιγότερο (σύμφωνα με τα στοιχεία έγκυρων μελετών)! Αυτό δεν συμβαίνει λόγω των στρεβλώσεων στην αγορά, με αποτέλεσμα τα περισσότερα χρήματα που πληρώνουν ο καταναλωτές για ΑΠΕ μέσω του Ειδικού Τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) να πηγαίνουν στα… ορυκτά καύσιμα (!)

Λύση εξίσωσης

Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική!
Ο οποιοσδήποτε θα έπαιρνε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για να άρει τις στρεβλώσεις στην αγορά, ώστε οι καταναλωτές:
Α) να σταματήσουν να επιδοτούν μέσω του Τέλους ΑΠΕ τα… ορυκτά καύσιμα και
Β) να αρχίσουν – επιτέλους – να απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη από το πιο φθηνό ηλεκτρικό σύστημα εξαιτίας των ΑΠΕ.

Τι κάνει ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου;

Αναστέλλει την αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών, τόσο των καινούργιων όσο και αυτών που εκκρεμούν! Προχωράνε, λέει πιο γρήγορα απ’ όσο πρέπει. Δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα στο δημόσιο απ’ όσο «πρέπει». Άσε που δεν αφήνουν αρκετό χώρο (χρήμα) για τα ορυκτά καύσιμα. Προς επίρρωση των παραπάνω ο υφυπουργός έχει προαναγγείλει και την αναθεώρηση του Ενεργειακού Σχεδιασμού (Οδικός Χάρτης για την Ενέργεια 2050) που παρουσιάστηκε μόλις πριν λίγους μήνες και που αναδεικνύει τα οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία από τη μαζική στροφή στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ούτε μια κουβέντα για τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τις έμμεσες και άμεσες επιδοτήσεις σε λιγνίτη, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που δε μας λέει ο υφυπουργός:

  • Σχεδόν όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή, δεν ανακουφίζουν άμεσα τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, αφού αφορούν σε μελλοντικές επενδύσεις που στην καλύτερη περίπτωση θα υλοποιούνταν μετά από 2‐3 χρόνια.
  • Είναι αλήθεια ότι, διεθνώς, παρατηρείται γρήγορη μείωση του κόστους προμήθειας και εγκατάστασης για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Αυγούστου 2012, το κόστος έχει μειωθεί κατά 14% περίπου για Φ/Β εγκαταστάσεις σε στέγες, κατά 10% περίπου για Φ/Β εγκαταστάσεις έως 100kW και κατά 11% περίπου για Φ/Β εγκαταστάσεις άνω των 100kW. Οι μειώσεις που επέβαλε ο κ. Παπαγεωργίου είναι αντίστοιχα ανά κατηγορία 46,8%, 26,4% και 33,7% σε σχέση με αυτές που αποφασίστηκαν μόλις 6 μήνες πριν!

Συμπέρασμα

Ενώ λοιπόν όλοι πια ξέρουν ότι οι ΑΠΕ μειώνουν το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και ότι οι καταναλωτές στην πραγματικότητα επιβαρύνονται λόγω στρεβλώσεων και ορυκτών καυσίμων, ο υφυπουργός Ενέργειας αποφασίζει να κόψει τις ΑΠΕ και να αβαντάρει τα ορυκτά καύσιμα. Έτσι απλά.
Δεν μένει πλέον παρά να μας ενημερώσει ως καταναλωτές ο κ. Παπαγεωργίου πόσο περιμένει να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1/1/2013 εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούμε (όταν δηλαδή και τερματίζεται η δωρεάν παροχή δικαιωμάτων ρύπανσης).
5%, 10%, 15%; Παραπάνω;
Κατά τα άλλα οι ΑΠΕ είναι ακριβές….
Και με αυτές τις αντιλήψεις θα βγούμε από την κρίση! Καληνύχτα σας και η παναγιά μαζί μας, χρονιάρες μέρες.

Υστερόγραφο

Οι λοιποί κυβερνητικοί εταίροι συμφωνούν με την απόφαση;
Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, επεξεργάστηκε και έδωσε για διαβούλευση την πρόταση για τον ενεργειακό σχεδιασμό του 2050 (ο νυν υπεύθυνος για θέματα ενέργειας, κ. Μανιάτης, παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες και τα συμπεράσματα της αντίστοιχης ομάδας εργασίας).
Η ΔΗΜΑΡ, θεωρητικά, στέκεται αντίθετη στον έλεγχο του χώρου της ενέργειας από μονοπώλια και μιλά για ηλεκτροπαραγωγή 100% από ΑΠΕ. Η συγκεκριμένη απόφαση, ουσιαστικά, βάζει ταφόπλακα στην αποκεντρωμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ και προωθεί τα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ορυκτών καυσίμων (λιγνίτη, φυσικού αερίου και πετρελαίου) αλλά και των εισαγωγών ενέργειας.

Εδώ, δε φταίει ούτε η Μέρκελ ούτε η Τρόικα.


 http://www.greenpeace.org/greece/el/blog/tarazontas_ta_nera_blog_nikos_charalampidis/blog/41738/

3 σχόλια:

  1. αληταραδες λησταρχοι του υπεκα αφου θελετε να μαθετε το τζιρο απο τις τραπεζες εγω στη στεγη θα βγαλω τα 5KW και θα τα συνδεσω αυτονομα για την καταναλωση του σπιτιου.
    να δω απο το τζιρο του υπολοιπου 5kw ποιος θα παρει το μακρυτερο η τραπεζα η οι αλητες με τη φορολογηση?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παπακυριακού γιάννης!17 Αυγούστου 2012 στις 7:46 μ.μ.

    Χα,χα,χα,χα...ΘΕΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλα ειναι μαλακας ο ανθρωπος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ