Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΕΤΕΠ: Η Ανάγκη χρηματοδότησης ξεπερνά καθε φαντασία!


Που θα τα βρουν; Καμμια ιδεα; 
Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την ώθηση της Ευρώπης στην πράσινη ενέργεια πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του μακροπρόθεσμου δανεισμού της ΕΕ, , προσθέτοντας ότι η αξιοπιστία της ηπείρου διαρθρώνεται από την ικανότητά της να διαχειριστεί την αλλαγή.
"Αν θέλουμε να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, σε μόνιμη βάση, το μερίδιο του λέοντος (της επένδυσης)
πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα», είπε ο  Werner Hoyer, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB European Invetment Bank), στo ετήσιo συνέδριο για τις απε στο Handelsblatt.
Η κρίση χρέους και οι αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν περιόρισει την όρεξη των επενδυτών για τις επενδύσεις που είναι απολύτως απαραίτητες για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως στη Γερμανία, που ειναι μια κορυφαία οικονομία της Ευρώπης.
"Η ικανότητα της Ευρώπης να φτάσει τους ενεργειακους και κλιματικούς στοχους θα καθορίσει εάν ή όχι μπορεί να επιβληθεί σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά," πρόσθεσε ο Hoyer.
Ην απόφαση της Γερμανίας να βγεί από την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2022 οδήγησε σε μαζικές επενδυτικές ανάγκες στον τομέα της ενέργειας, και εκτιμαται απο ενα ινστιτουτο ότι η Γερμανία θα χρειαστεί  € 335 δισεκατομμύρια (419.000.000.000 δολάρια) μέχρι το 2020 για να διαχειριστεί την επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και την πράσινη ενέργεια. Το 2011, η ΕΤΕΠ χορήγησε € 5,5 δισεκατομμύρια σε δάνεια για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε σύγκριση με το σύνολο των δανείων για ενεργειακά έργα που ήταν 12,8 δισεκατομμύρια.
«Μιλάμε για ανάγκη χρηματοδότησης που ξεπερνά κάθε φαντασία", δήλωσε ο Hoyer της Γερμανίας.
Ενώ ορισμένοι τομείς, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια στην ξηρά, βλέπουμε μια ισχυρή εισροή των επενδύσεων, σε άλλους τομείς, κυρίως υπεράκτια αιολική ενέργεια, οι επενδύσεις εξακολουθούν να θεωρούνται με υψηλό ρισκο.
Η Allianz, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης, έχει μέχρι σήμερα επενδύσει περίπου 1,3 δισ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η Munich Re, η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο, σχεδιάζει να επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ έως το 2016.
Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να συζητήσει το σχέδιο νόμου στις 29 Αυγούστου με στόχο την άρση των αβεβαιοτήτων πάνω από νομικούς κινδύνους αστικής ευθύνης για τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία κοστίζουν συνήθως περισσότερο από 1 δισ. ευρώ.



πηγη http://in.reuters.com/article/2012/08/27/eib-hoyer-renewables-idINL5E8JRGUS20120827

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ