Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Εισφορα επι του τζίρου αναλογα με ταριφα-κοστος- δανειο


Εξυπνοοο! ; Φιλοι του Μπομπ
σφουγγαρακη ειναι;;
- Και που ξερουν την οικονομική κατάσταση του καθενος για να τον βαλουν σε κατηγορίες; Που ξέρουν αν εχει βαλει καποιος ολες τους τις οικονομίες στο εργο και δεν εχει παρει δανειο; 

 - Τώρα λεει βρήκαν την ευκαιρία να δουν τα IRR (internal rate of return)!!                      
Kαι πως εκαναν σχεδιασμό ; πως εβγαζαν τους νομους με τις ταρίφες; 

- Οπως τα προβλέψαμε κατα τα αλλα: ενα χρονο για αρχη η εισφορα να χωνευτεί και μετα εχει ο θεος..... Εκτακτα μετρα μονιμου χαρακτηρα

Στην επιβολή εισφοράς επί του τζίρου όχι μόνο στα φωτοβολταικά, αλλά και στα υφιστάμενα έργα όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ, προσανατολίζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο ΠΕΚΑ.Σε άλλες λιγότερο και σε άλλες περισσότερο, η σχετική τροπολογία θα αφορά σε όλες τις τεχνολογίες, με διαφορετικά φυσικά ποσοστά για κάθε μία, ανάλογα με τα περιθώρια κέρδους που
έχουν.
Η διαφοροποίηση αυτή στις προθέσεις του υπουργείου (μέχρι τώρα συζητούσε για εισφορά μόνον στα φωτοβολταϊκά), μπορεί να αξιολογηθεί ως αποτέλεσμα της μεγάλης αντίδρασης των φορέων του κλάδου που υποστήριξαν ότι πρόκειται για στοχοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Επιπλέον, τα στελέχη του υπουργείου είχαν την ευκαιρία  να μελετήσουν τα IRR των διαφόρων τεχνολογιών (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά κ.λπ.) και να έχουν σαφέστερη εικόνα της κατάστασης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα φωτοβολταϊκά θα σηκώσουν το κύριο βάρος της εισφοράς. Κι εδώ, όπως έχει ήδη γράψει το Energypress, θα υπάρχει διαφοροποίηση στο ύψος της εισφοράς, ανάλογα με την κατηγορία όπου βρίσκεται το κάθε έργο, και με επιδίωξη, όπως μεταφέρεται από το ΥΠΕΚΑ, "το σύστημα να είναι όσο το δυνατόν πιο "αντικειμενικό" για τους επενδυτές και δίκαιο".

Τα κριτήρια...
Κριτήρια για την κατάταξή των έργων σε κατηγορίες θα είναι τόσο το ύψος της ταρίφας (κάποιες επενδύσεις έχουν "κλειδώσει" πολύ υψηλότερες καθώς λειτουργούν εδώ και 3-4 χρόνια), όσο και το κόστος κατασκευής τους. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες το σενάριο ενός μέγιστου συντελεστή 20% επί του τζίρου για ορισμένες κατηγορίες, παρά τις αντιδράσεις, παραμένει στο τραπέζι.
Επιπλέον, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η διαφορετική αντιμετώπιση δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το είδος της τεχνολογίας, και το ύψος της ταρίφας, αλλά και το πόσο δανεισμένος είναι ο κάθε επενδυτής. Η εξίσωση δηλαδή θα έχει 3 παραμέτρους: Τεχνολογία- ταρίφες- εξυπηρέτηση δανείου σε συνδυασμό με τυχόν επιχορήγηση.

Για ένα χρόνο ή και παραπάνω...
Σχετικά με το διάστημα επιβολής της εισφοράς μπορεί να είναι για 1 χρόνο, και μετά να επανεξεταστεί, αναλόγως της πορείας των εσόδων του ΛΑΓΗΕ. Στην ουσία, η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα "χρυσώνει το χάπι" για τους επενδυτές, κανείς ωστόσο δεν δεσμεύεται για το ότι εισφορά δεν θα ισχύσει και πέραν του έτους. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνέχισή της. Πράγμα που σημαίνει ότι από εδώ και πέρα οι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν τους υπολογισμούς τους και με αυτό το δεδομένο.

Κατάσταση κάθε δανειολήπτη
Προκειμένου να συμπεριληφθεί στην εξίσωση και η κατάσταση δανεισμού του κάθε επενδυτή, το υπουργείο βρίσκεται την περίοδο αυτή σε επαφές με τις τράπεζες, αντλώντας στοιχεία για τις κατηγορίες των δανειοδοτούμενων και για τους ρυθμούς εξυπηρέτησης των δανείων, (πόσαεξυπηρετούνται ή βρίσκονται στο "κόκκινο"), ώστε αναλόγως να διαμορφώσει και τη σχετική κατηγοριοποίηση.
Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η διαφοροποίηση να λάβει υπόψιν της, τόσο τους επενδυτές, όσο επίσης τις τράπεζες αλλά φυσικά και τα έσοδα του ταμείου του ΛΑΓΗΕ.

Αντίο στο 18μηνο
Η άλλη τροπολογία, αφορά φυσικά στη κατάργηση του 18μήνου, του χρονικού περιθωρίου που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές προκειμένου να κατασκευάσουν το έργο από τη στιγμή που υπογράφουν σύμβαση με το ΛΑΓΗΕ και "κλειδώνουν" τιμή. Από 18μηνο που ισχύει σήμερα, το νέο περιθώριο θα μειωθεί σίγουρα στο 12μηνο, ίσως και πιο κάτω. Και πάλι, ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξουν τα στοιχεία από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και οι δύο αυτές τροπολογίες θα κατατεθούν σε νομοσχέδια οικονομικών υπουργείων, (π.χ. Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος), και όχι υπουργείων που δεν έχουν καμία σχέση με το οικονομικό αντικείμενο. Εφόσον υπάρξει τέτοιο νομοσχέδιο η κατάθεση θα γίνει ίσως και την επόμενη εβδομάδα, διαφορετικά το υπουργείο θα περιμένει τη κατάλληλη στιγμή.

πηγη Eisfora-epi-toy-tziroy-se-oles-tis-tehnologies-APE-ohi-mono-sta-fwtoboltaika

16 σχόλια:

  1. διαβασα εδω οτι η φορολογηση δεν θα αφορα τις στεγες. http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=5562
    ξερει καποιος κατι επ' αυτου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισως να μην τισ φορολογισουν ακομα μια παρημια λεει οταν καιγετε τοσπιτη του διπλα η φωτια θα ερθειβ και στο δικο σου.

      Διαγραφή
  2. Τα σχόλιά σου στην αρχή τα λένε όλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η "ΝΟΜΙΜΗ" ΑΠΑΤΗ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το συγκεκριμενο αρθρο,μαλλον θα επρεπε να καταχωρηθει στην κατηγορια απατες...Με αντιλαμβανεστε φανταζομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ προτείνω έκτακτη εισφορά βουλευτών, δημάρχων, αντιδημάρχων, περιφερειαρχών και γενικά στο σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, υπολογίζοντας το ποσοστό εισφοράς, ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση των συγκεκριμένων ατόμων... άλλωστε από τα δικά μας λεφτά έγιναν ότι έγιναν και στις περισσότερες περιπτώσεις με αδιαφανείς διαδικασίες! Χρησιμοποίησαν τις ψήφους μας, την εμπιστοσύνη μας και τα μετέτρεψαν σε ευρώ (όχι για τον λαό), για τις τσέπες τους ή για να βολέψουν ολόκληρο το συγγενολόι τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει και η έκτακτη καρπαζιά μόνιμου χαρακτήρα αλλά δεν τους έχει περάσει από το μυαλό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα όπως λένε οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι ήταν “too good to be true” συνεπώς τώρα που τα πράγματα πηγαίνουν σε πραγματικά νούμερα και όχι νούμερα που η απόσβεση της επένδυσης να γίνεται σε 5 χρόνια και ο παραγωγός να εισπράττει μεγάλα ποσά, χωρίς ούτε καν προσωπική εργασία, όλοι όσοι είχαν ονειρευτεί να ξυπνήσουν ένα πρωί εκατομμυριούχοι ,θίγονται και ξεσπούν σε ανακοινώσεις που δεν ευσταθούν. Δουλειά χρειάζεται για να κερδίσει κανείς χρήματα και όχι να περνά την ώρα του στο καφενείο!!! κερδίζοντας υπερβολικά χρήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27 Αυγούστου 2012 8:26 μ.μ.
      re antrope ti zori travas esy afou den exeis kammia ependysi?

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος27 Αυγούστου 2012 8:26 μ.μ.
    καλα ποσο βλακας εισαι το εχεις ψαξει καθολου. αντε να δουλεψεις εσυ και μην ξεχασεις να πληρωσεις και τους φορους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εγώ είμαι βλάκας , εσύ είσαι ένας από τους κοπρίτες που σας έμαθε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να ζείτε με δανικά και να περιμένετε να ξυπνήσετε ένα πρωί εκατομμυριούχοι!!!!!! Τα ίδια μυαλά με τα δικάσου έχουν και οι πολιτικοί γι’αυτό φτάσαμε να χρωστάμε 350 δις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. ΡΕ ΚΟΠΡΙΤΗ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΑΧΡΗΣΤΟ ΤΑΓΑΡΙ. ΓΙΑΥΤΟ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ENERGYPRESS. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΔΙΝΕΙ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΟΥΣΙΑ ΖΩΗ ΣΟΥ ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
      ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΦΒ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΖΕΙ. ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΚΟΠΡΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ. ΑΝΤΕ ΤΡΑΒΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ENERGYPRESS ΝΑ ΣΕ ΚΡΑΞΟΥΝ ΠΑΛΙ.

      Διαγραφή
  9. Γιάνης Παπακυριακού28 Αυγούστου 2012 στις 4:09 μ.μ.

    Χρίστο αν δεν έχεις περάσει από το λούκι,της αγωνίες και την ταλαιπωρία να κάνεις μια επένδυση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα φωτοβολταικό πάρκο,μην λες μεγάλα λόγια.Φρόντισε να μάθεις πρώτα την διαδικασία,το κόστος,τα ιδία κεφάλαια,τις αποσβέσεις και μετά μίλησε όσο θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΙ ΤΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑΝΝΗ? Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΛΟΦΘΟΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΗΣ. ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ENERGYPRESS ΣΑΝ PANI 3

      Διαγραφή
  10. Γιάννης Παπακυριακού30 Αυγούστου 2012 στις 9:05 π.μ.

    Υπέθεσα οτι είναι κακώς πληροφορημένος για το θέμα, σε στιγμή που βλέπω αρκετούς "δημοσιογράφους" να αρθρογραφούν εναντίον μας σε ιστοσελίδες...Υπάρχει προσπάθεια να στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον μας...που να γνώριζα οτι είναι ο.."προκομμένος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ