Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Κλιμακωτή η φορολογηση επι του τζιρου


Η φορολόγηση επί του τζίρου των υφιστάμενων επιχειρήσεων φωτοβολταϊκών παραμένει στον πυρήνα της δεύτερης δέσμης μέτρων που θα νομοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό ποσοστό 20% (που είχε στην πραγματικότητα αποφασιστεί αλλά δεν είχε ανακοινωθεί), ξανασυζητείται σε δύο επίπεδα:


Πρώτον ως προς το ύψος του και δεύτερο ως προς το αν θα επιβληθεί οριζόντια σε όλους.
Οι αντιδράσεις των φορέων του κλάδου και τα στοιχεία που επικαλέστηκαν όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα των επενδύσεών τους, δεν κατάφεραν να μεταπείσουν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ όσον αφορά την ανάγκη επιβολής της εισφοράς επί του τζίρου. Άλλωστε τα έσοδα έχουν υπολογιστεί για να κλείσει η μαύρη τρύπα του ΛΑΓΗΕ. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, επιδίωξη του κ. Παπαγεωργίου είναι να μην επιβληθεί οριζόντια η εισφορά, αλλά ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει κάθε επένδυση. Και τούτο διότι δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά όλες οι υφιστάμενες επενδύσεις. Κάποιες έχουν «κλειδώσει» πολύ υψηλότερες τιμές από άλλες, κάποιες έχουν ενισχυθεί από τον αναπτυξιακό νόμο, άλλες έχουν δανειοδοτηθεί με ευνοϊκά επιτόκια, ενώ άλλες είναι απλώς βιώσιμες.

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συζητήσεις και με στελέχη του τραπεζικού τομέα, επιδιώκοντας να έχει άμεση γνώση για τα πραγματικά στοιχεία των φωτοβολταϊκών επενδύσεων με βάση τα δεδομένα της αγοράς. Να διερευνήσει δηλαδή τα πραγματικά περιθώρια που προσφέρουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις σε συνδυασμό με τους όρους και τον τύπο των δανείων που έχουν συναφθεί, ώστε να καταλήξει στο τι ποσοστό εισφοράς μπορεί να επιβληθεί χωρίς να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στο συγκεκριμένο κλάδο. «Όχι οριζόντια, αλλά κατηγοριοποιημένα με δίκαιο τρόπο» είναι το μήνυμα που μεταφέρεται από πηγές του υπουργείου.

Οι αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ θα έχουν ληφθεί την επόμενη εβδομάδα και θα λάβουν τη μορφή τροπολογιών που θα κατατεθούν σε κάποιο σχετικό νομοσχέδιο όταν ανοίξει η Βουλή.
Σε αυτές θα περιλαμβάνεται, εκτός από την εισφορά, και αλλαγή στον χρόνο που δικαιούται ο επενδυτής για να υλοποιήσει την επένδυσή του μετά την υπογραφή σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕ. Το 18μηνο θα μειωθεί μάλλον στους 9 μήνες (κι εδώ θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις) με σκοπό να «μείνουν» μόνον οι επενδύσεις οι οποίες διαθέτουν τα φόντα υλοποίησης.

Θα επιδιωχθεί επιπλέον να ελεγχθεί η διαδικασία μεταπώλησης αδειών που αναμένεται να παρουσιάσει άνθηση μετά την αναστολή κατάθεσης νέων αιτήσεων.
Τέλος, ανεξάρτητα από τις νομοθετικές παρεμβάσεις, το ΥΠΕΚΑ κάνει προσπάθειες για την «απελευθέρωση» των περίπου 170 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεσμεύσει οι Δικαστικές Αρχές, και προέρχονται από τις εισπράξεις των εταιρειών Energa και Hellas Power. Για την αποδέσμευση μέρους του ποσού αυτού, το οποίο πρέπει να αποδοθεί σε ΛΑΓΗΕ και διαχειριστές δικτύων γίνονται επαφές με τους αρμόδιους φορείς. Στόχος να αναγνωριστεί ότι τουλάχιστον μέρος του συνολικού ποσού, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως προϊόν παράνομης δραστηριότητας, και πρέπει να επιστραφεί σε αυτούς που τους ανήκει.
Με τα χρήματα αυτά, την ήδη επιβληθείσα αύξηση του τέλους ΑΠΕ, την καταβολή του δανείου των 140 εκατομμυρίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών προς τον ΛΑΓΗΕ και τα έσοδα από τη φορολόγηση των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει ότι θα κλείσει το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, και θα δοθεί μία ανάσα τουλάχιστον 2 χρόνων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.


Πηγη http://www.energypress.gr/news/Analoga-me-thn-kathgoria-tha-epiblhthei-h-eisfora-epi-toy-tziroy-twn-fwtoboltaikwn

6 σχόλια:

  1. προσεξτε αλητες του υπεκα γιατι αν περασετε φορολογηση το ξυλο που θα πεσει δεν θα ειναι κλιμακωτο θα ειναι συνεχες.
    επισης οι τραπεζες θα παρουν το μακρυτερο και ας κατασχουν την συμβαση εγω θα τα κατεβασω ολα απο τη ταρατσα να δω τι θα παρουν μετα. θα το κανω αυτονομο με μπαταριες και ελατε μετα να παρετε φορο και δανειο. οι μυνησεις θα πεφτουν σαν βροχη γιατι εγω πηρα δανειο με συγκεκριμενο χρονο και επιτοκιο αλλα και συγκεκριμενες αποδοσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ23 Αυγούστου 2012 στις 9:29 π.μ.

    Στην αρχή μας είπαν οτι τίποτα δεν είναι ταμπού,ύστερα "για να μην σας πειράξουμε την εγγυημένη τιμή,δεχτείτε τα νέα μέτρα".Λες και μας έκαναν χάρη...αφού ξέρουν οτι δεν μπορούν να σπάσουν τις συμβάσεις μονομερώς
    Εδώ και μερικές μέρες βγήκε στη φόρα αυτό το περίφημο 20% επί του τζίρου-που δεν έχει εφαρμοσθεί πουθενά στον κόσμο-και τώρα οτι θα είναι κλιμακωτή η φορολόγηση ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
    Κάθε τρεις και λίγο βγαίνει μια φήμη και μετά από λίγες μέρες μια αντίστοιχη της αλλά κάπως πιο ευνοική.
    Παίζουν με την ψυχολογία μας έτσι ώστε να δουν αντιδράσεις και στο τέλος να μας αναγκάσουν να δεχτούμε τη δεύτερη δέσμη μέτρων.
    Προσωπικά 1% φορολόγηση να δω θα τους τρέξω στα δικαστήρια και δεν θα είμαι μόνος μου.Η κοροιδία τελείωσε,πάρτε το είδηση!
    Κάναμε οικονομοτεχνικές μελέτες και υλοποιήσαμε τις επενδύσεις στις Α.Π.Ε. με βάση τους νόμους που εξαγείλατε.Πριν αλλά και κατά την διάρκεια της υλοποίησης μας βγάλατε την πίστη με την αδειοδοτική διαδικασία (προσωπικά περίμενα 3 χρόνια για την άδεια από την Ρ.Α.Ε.),την οποία αλλάξατε ουκ ολίγες φορές,αλλάξατε νόμους,αλλάξατε την επιδότηση,αλλάξατε φορολογικό πλαίσιο.Και αντί να σας μουτζώσουμε όλοι μας και να βγάλουμε τα χρήματα μας στο εξωτερικό τις υλοποιήσαμε.
    Τώρα μας λέτε για έκτακτη εισφορά ΜΟΝΙΜΟΥ χαρακτήρα!!! Κύριε υπουργέ,κύριε υφυπουργέ,έχετε σκεφτεί οτι έχουμε φτάσει τα όρια μας;Μέχρι τώρα είμαι ένας νομοταγής πολίτης που πληρώνω τους φόρους μου,τις έκτακτες εισφορές μου,τα χαράτσια μου,τα πάντα.Μια επένδυση έκανα στη ζωή μου με χρήματα που έχουν βγει με κόπο και όχι με μίζες και ρεμούλες και πάτε να μου την κάνετε σκουπίδι.Με έχετε κάνει να τρέμω για το πώς θα καλείψω το δάνειο που έχω στην τράπεζα,κόβω τιμολόγιο και πληρώνω Φ.Π.Α για χρήματα που εδώ και μήνες δεν λαμβάνω...έχω χάσει τον ύπνο μου.Με έχετε κάνει και τρέμω από τα νεύρα μου,από το άγχος μου ξυπνάω κάθε μέρα στις 4 το πρωί.ΠΟΣΟ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΤΕΞΩ;EEEEEE;;;;;;;;
    Οτι αρχίζω να κάνω σκέψεις να μπω στο ΥΠΕΚΑ και να σας κάνω μαύρους στο ξύλο σας έχει περάσει από το μυαλό;ή πιστεύετε οτι εγώ και αλλά και ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ αντέχουμε κι άλλο;EEE;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μαζι σου γιαννη και στα δικαστηρια εναντιον αυτων που θα αποφασισουν οποιοδηποτε φορο.
    γιατι στο ελλαδισταν πρεπει για το αυτονοητο να περνας μια βολτα παντα απο τα δικαστηρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άλλη μία παγίδα της ελληνικής οικονομίας! Έσκασε και η φούσκα των φωτοβολταϊκών τελικα! Όπως έγινε και με το υγραέριο, και με το πετρέλαιο, με το χρηματιστήριο, κτλ. Σε αυτή τη χώρα ότι φαίνεται κερδοφόρο καταλήγει τελικά να γίνεται ζημιογόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητοί φίλοι ,δυστυχώς δεν λύνονται τα προβλήματα μόνο φωνάζοντας και βρίζοντας πρέπει κινηθούμε και να αντισταθούμε . Επένδυσα στην στέγη του σπιτιού μου και εγώ σε ένα φωτοβολταικό σύστημα για βιοποριστικούς λόγους αφού έδωσα όλες τις οικονομίες που μαζέψαμε με την γυναίκα μου σταγόνα σταγόνα όλα αυτά τα χρόνια . Βασίστηκα στις ψεύτικες ανακοινώσεις των αρμοδίων (ανεύθυνων απατεώνων) για αφορολόγητη επένδυση και σταθερή εγγυημένη τιμή. Σε καμιά άλλη περίπτωση δεν θα έκανα την εγκατάσταση. Τώρα έρχονται και αυθαίρετα αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς , καταπατώντας τις δεσμεύσεις και τις αρχικές συμφωνίες τους απέναντί μας με μαφιόζικο τρόπο. Πιστεύω ότι πρέπει όλοι μαζί συλλογικά να διεκδικήσουμε με νόμιμα μέσα το δίκαιο, αποδεικνύωντας την εξαπάτηση που έχουμε υποστεί ακόμη και αν είναι αναγκαίο να φτάσουμε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τελικα στην ελλαδα δεν πρεπει να κανεις τιποτα αυτα τα λαμογια δεν κανουν τιποτα αλλο απο το να σκεπτονται πως να βαλουν φορους αλλα η χυτρα βραζει και ειναι και χωρις βαλβιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ