Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Τα νεα μετρα που αναμένονται....

Παει και η Αναπτυξη
Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των μέτρων για τον τομέα των φωτοβολταϊκών, μετά την χθεσινή γνωμοδότηση της ΡΑΕ με την οποία  δίνεται  πρόταση για εύλογο IRR (12% έως 14%). Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή ή το αργότερο την Δευτέρα, αλλά θα ισχύουν από 1ης Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλου βεληνεκούς προσπάθεια από όλους τους φορείς των φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ, ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ) με
ανακοινώσεις, επιστολές, παρεμβάσεις κ.λπ., με στόχο να ανατραπούν ή να μετριαστούν οι αλλαγές που προτίθεται να φέρει το υπουργείο. Χθες υπήρξε παρέμβαση και από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η οποία σε επιστολή της προς τον κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει ότι το πρόβλημα των επενδυτών φωτοβολταϊκών από μια πιθανή τροποποίηση στα έσοδα των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες που έχουν παράσχει δανειοδότηση.

Ταυτόχρονα, δεκάδες βουλευτές όλων των κομμάτων και από όλη την επαρχία επιχειρούν παρεμβάσεις προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και το πρωθυπουργικό επιτελείο, με στόχο να επανεξεταστούν οι αλλαγές, για τις οποίες βέβαια δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από το υπουργείο.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πυρήνας των αποφάσεων παραμένει ίδιος, όπως τον παρουσίασε από τη Δευτέρα το energypress. Εκείνο που πράγματι επανεξετάζεται (γίνονται καινούργιοι υπολογισμοί με βάση και τα στοιχεία που παρέθεσαν οι φορείς του κλάδου στις συναντήσεις που είχαν με τον υφυπουργό) είναι κάποια ποσοστά. Για παράδειγμα το ύψος της μείωσης της ταρίφας για τα νέα έργα και το ποσοστό της εισφοράς επί του τζίρου για τα υφιστάμενα έργα.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές που θα επέλθουν στον κλάδο των φωτοβολταϊκών θα είναι «καταιγιστικές». Συγκεκριμένα:
  •   Θα υπάρξει δραματική μείωση στις ταρίφες των νέων συμβολαίων και για τα οικιακά και για τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Η αρχική απόφαση για άμεση μείωση πάνω από 35%, δεν αποκλείεται τελικά να αλλάξει κατά τι, προς τα κάτω.
  •   Θα υπάρξει «βαριά» παρέμβαση στα οικονομικά των υφιστάμενων επενδύσεων φωτοβολταϊκών. Θα έχει τη μορφή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν, που θα κατευθυνθεί στο ΛΑΓΗΕ για να μειώσει το έλλειμμά του. Η αρχική πρόθεση ήταν για εισφορά 20% επί του τζίρου, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με το χρόνο κατασκευής και την ταρίφα που έχει κλειδώσει κάθε έργο. Στην πραγματικότητα πάντως θα υπάρξει ένα έμμεσο κούρεμα των ποσών που οφείλει ο ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς «πράσινου» ρεύματος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ανεξάρτητα από  το πώς θα λέγεται, η εισφορά αυτή θα έχει χαρακτήρα μόνιμης επιβάρυνσης.
  •  Θα μειωθεί θεαματικά το χρονικό περιθώριο των 18 μηνών που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές, προκειμένου να υλοποιήσουν την επένδυσή τους μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ΛΑΓΗΕ. Το περιθώριο θα γίνει 9 μήνες, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για μεταβατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, δηλαδή για σταδιακή μείωση, για εκείνους που ήδη έχουν υπογράψει σύμβαση και έχει αρχίσει να μετράει το 18μηνό τους.
  •   Θα υπάρξει, τέλος, προσωρινή αναστολή υπογραφής νέων συμβάσεων και νέων αδειών, καθώς οι υφιστάμενες συμβάσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τον εθνικό στόχο του 2014.
  •   Θα υπογραφεί (ίσως όχι μαζί με την ανακοίνωση των υπόλοιπων μέτρων), η Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση του «μπόνους» 10% στις ταρίφες των επενδύσεων που θα χρησιμοποιούν ευρωπαϊκό εξοπλισμό.

πηγη  http://www.energypress.gr/news/Teleytaies-pinelies-stis-apofaseis-toy-YPEKA-gia-ta-fwtoboltaika

8 σχόλια:

  1. για να τελειώνουμε...εγώ θα πάω να αγοράσω ένα ρόπαλο και αν διανοηθούν να βάλουν "ἐκτακτη εισφορά" μόνιμου χαρακτήρα -όποιος το υπογράψει- θα τον φυτέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα δεν πρεπει ούτε να το σκέφτονται κάνω να πειράζουν τα υφιστάμενα έργα διότι εκτός του οτι εχουν κατασκευασθεί σε διαφορετική υψηλότερη τιμη απο τα νεοτερα σημερινα έργα το κάθε ενα εχει ιδιεταιροτητες όπως το ποσοστό δανεισμου το ενοίκιο της γης τους υψηλούς ενδεχόμενα όρους συνδεσης και γενικά το κάθε φωτοβολταϊκό πάρκο εχει κατασκευασθει λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένη τεχνικόοικονομικη μελέτη η οποία ειναι αν ελαστική σε παρεμβάσεις τέτοιου είδους οι οποίες και ανεύθυνες ειναι και μη σοβαρές αν θελουμε να απο καλούμαστε σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος και όχι μπανανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πιο σωστό είναι να μαζευτούμε όλοι, και είμαστε πολλοί, και να κάνουμε ομαδική προσφυγή πρώτα σε Ελληνικό δικαστήριο, και αμέσως σε Ευρωπαϊκό. Εάν ισχύσουν αυτά τα μέτρα θα γίνει το κράτος ουσιαστικά συνεταίρος νταβατζής. Ε όχι, πάει πολύ...
    Εμείς κουραστήκαμε, εμείς ρισκάραμε τους κόπους μιας ζωής, εμείς τα αξίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ9 Αυγούστου 2012 στις 7:33 π.μ.

    Προσωπικά έχω φτύσει αίμα για να φτιάξω αυτό το πάρκο και σίγουρα δεν είμαι ο μόνος.Έκανα σύσταση εταιρείας στις 15/05/2007,αγόρασα χωράφι σε καλό σημείο,αίτηση στη ΡΑΕ 1/06/2007,πήρα θετικά απάντηση στις 15/05/2010,έχασα τον τότε αναπτυξιακό,ξεκίνησα κατασκευή 01/2011 τελείωσα 5/2011.Το πάρκο στοίχησε 470.000+29200 το Φ.Π.Α. (που δεν απαλασσόταν).
    Μου άλλαξαν τα φώτα για να πάρω όλες τις απαιτούμενες άδειες από τις 3 αρχαιολογίες που έχουμε,πλήρωσα όρους σύνδεσης 13.500.(23500-10.000 επιστροφή)
    Βάλε τα λογιστικά βιβλία για 4 χρόνια μέχρι μπει σε λειτουργία,το ΤΕΒΕ 4 ετών,έξοδα τοπογράφου-άδειες πάνω από 5000.τι μας κάνει,αγορά χωραφιού 13.000,έξοδα στην κατασκευή που ήμουν πάνω στο βουναλάκι 4 μήνες με τα πήγαινε έλα (480χλμ) έχω δώσει περίπου 550.000 για αυτή την επένδυση.Και δεν είναι χρήματα που βγήκανε ούτε από μίζες,ούτε από ραβασάκια,ούτε από προμήθειες και άλλα κόλπα.Από αυτά τα 270.000 είναι τραπεζικός δανεισμός.
    Πληρώθηκα 3 μήνες στην ώρα μου και από εκεί και έπειτα άρχισαν οι καθυστερήσεις με τα γνωστά επακόλουθα τους,πριν μερικές μέρες πληρώθηκα τον φεβρουάριο.
    Το πάρκο στον 1 χρόνο λειτουργίας του έκανε 207.000kw/h X 0,448 (περίπου γιατί άλλαξε λίγο η τιμή) =92736-40.000 το δάνειο-10.000 έξοδα=42736.Δεν βάζω μέσα έξοδα λογιστή,τον προσωπικό μου κόπο,φθορές,βλάβες και την εφορία.που όταν ξεκίνησα μου έλεγαν θα έχω 27% φόρο και μετά μου πρόσθεσαν οτι για να τα πάρω από την εταιρεία μου πρέπει να πληρώσω άλλο ένα 15%!!
    Τώρα λοιπόν έφτασα στο σημείο....
    1.ο κάθε άσχετος να μπαίνει στο διαδίκτυο δήθεν δημοσιογράφος και να με λέει και απατεώνα από πάνω.(Την επόμενη φορά θα παρακαλέσω να βάλετε και όνομα για να σας ταράξω στις μηνύσεις.)
    2.Μου λένε να πληρώσω 20% στον τζίρο μου και οτι πρέπει ΟΛΟΙ να συνεισφέρουμε για το πρόβλημα τις αγοράς ηλ. ενέργειας!ΓΙΑΤΙ?εγώ το δημιούργησα;Εγώ πήρα τα χρήματα από τις εταιρείες που εξαφανίστηκαν;εγώ φτιάχνω τεχνιτά την ΟΤΣ όπως με βολεύει;εγώ επιδοτώ τα ορυκτά καύσιμα αντι για τις ΑΠΕ;και μου λένε οτι πρέπει να το δεχτώ αλλιώς θα έπρεπε να αλλάξουν την εγγυημένη τιμή στα υφιστάμενα πάρκα?μα ποιόν κοροιδεύουν;Η μετάφραση είναι η εξής.."για να μη σου σπάσω μονομερώς τη σύμβαση (χα,χα,χα),δέξου το 20%!!Κάνοντας κάτι τέτοιο πείτε μου πότε θα κάνουμε απόσβεση του κεφαλαίου που επενδύσαμε;
    2.Κατά τα άλλα πρέπει να πληρώνω το Φ.Π.Α στα τιμολόγια που κόβω αλλά δεν πληρώνομαι,πρέπει να πληρώσω φόρο εισοδήματος για την Ε.Π.Ε ,πρέπει να έχω φορολογική ενημερώτητα,πρέπει να πληρώσω τις δόσεις του δανείου και πάει λέγοντας,τα ξέρετε όλοι.
    3.Να μάθουν να τιμάνε τη σφραγίδα αυτής της χώρας όπως και την υπογραφή τους γιατί πάνω σε αυτά στηρίχθηκαν χιλιάδες κόσμου.
    4.Μας είπαν οτι τα έσοδα από στέγες θα είναι αφορολόγητα και πάνε να τα φορολογήσουν!Σε αυτή τη χώρα άλλα ισχύουν τον ένα χρόνο και άλλα τον άλλο.Είτε είναι αδειοδοτική διαδικασία είτε νόμος.Και έχουν το θράσος να θέλουν ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ!!Μα ποιός ξένος θα επενδύσει σε αυτή τη χώρα;με ποιά εμπιστοσύνη;Τι θα τους πουν; επενδύστε τώρα που είναι ευνοικό το κλίμα αλλά αύριο μεθαύριο ο θεός να σας φυλάει;
    Πόσο θα κρατήσει αυτός ο εμπαιγμός και η κοροιδία;τι νομίζετε;οτι τρώμε κουτόχορτο;
    Συμφωνώ απόλυτα με την ομαδική προσφυγή σε ευρωπαικό δικαστήριο,όπως γράφτηκε και στο παραπάνω σχόλιο.Επιτέλους η κοροιδία να σταματήσει εδώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξαρλής Απόστολος Phd Φυσικός , Ιδιοκτήτης Φ/Β 100kwp και Εταιρία Φ/Β από το 2005.10 Αυγούστου 2012 στις 10:14 π.μ.

      Αυτή η χώρα έχει περάσει τόσες φούσκες και ακόμη υπάρχουν λαμόγια να συνεχίζουν στις πλάτες μας να κάνουν παιχνίδια. Όταν έγινε το 2010 επί υπουργίας Τίνας η αλλαγή προς τα επάνω των εγγυημένων τιμών στις ανεμογεννήτριες δεν μίλησε κανείς γιατί κάποιους τους βόλευε, τώρα ήρθε η ώρα πάλι με τις μειώσεις τίμων στα φωτοβολταϊκά και το κλείσιμο των αδειών για να πλουτήσουν κάποιοι. Η λύση είναι μία μόλις ανακοινωθεί κάτι τέτοιο επίσημα να κατεβάσουν όσοι έχουν έργα τον γενικό διακόπτη του έργου (βλέπε τόσα χρόνια τι είχε πετύχει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τις διακοπές ρεύματος)και να δούμε σε ώρες αιχμής που θα βρεί να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση που θα έχει το ελληνικό δημόσιο (καθαρό ποσοστό 33% επί της ΔΕΗ το άλλο ιδιώτες) γιατί μόνο τότε θα αρχίσει ο Ελληνάς να συνηδιτοποιεί τη έχει στα χέρια του. Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε ομαδικά και όχι ατομικά δηλάδη εγώ έχω δάνειο και δεν μπορώ να κόψω το ρεύμα γιατί δεν θα με πληρώσει ο ΛΑΓΗΕ και τέτοια μήπως τώρα σε πληρώνει. Έχεις ή δεν έχεις δάνειο πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε κάτι για να πετύχουμε. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγετε από φωτοβολτραϊκά είναι πολύ μεγάλη δύναμη μπορεί και η μεγαλύτερη από όλες. Η χώρα μας είναι αυτό που θέλουν όλοι δηλαδή ένα ενεργειακό φιλέτο και αν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι πολύτιμα ενεργειακά αποθέματα σκεφτήτε τι είναι ο ήλιος που έχουμε. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιοθερμικά πεδία όπως αυτό που έχουμε στην χώρα μας με (μέση ετήσια θερμοκρασία 25κελσίου στοιχεία από τη NASA & NOAA της Αμερικής προ πενταετίας ενώ με τις καινούριες μετρήσεις της ΕΜΥ είναι 28κελσίου και αυτό γιατί το μικροκλίμα της περιοχής άλλαξε πολύ την τελευταία πενταετία λόγο πολών πυρκαγιών όταν σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες δεν ξεπερνούν τους 20κελσίου)είναι τεράστια. Είμαστε στην αρχική φάση ενός αιώνα στηριζόμενο καθαρά στις ανανεώσημες πηγές ενέργειας. Ας μην παίξουμε το παιχνίδι όπως θέλουν αυτοί αλλά όπως το θέλουμε εμείς. Εμφανίζουν μια χώρα διαλυμένη για να τα ριμάξουν όλα ελάτε να δώσουμε ένα γερό χαστούκι σε αυτούς που μας περνάνε για κορόϊδα για να πάψουν και να σκέφτοντε άλλη φορά έτσι, μπας και γλυτώσουν οι επόμενες γεννιές.

      Διαγραφή
    2. Να αγιασει το πληκτρολογιο σου φιλε μου :-)
      Έχει να πέσει ξύλο, αμαν, αμαν...

      Διαγραφή
  5. ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΑΙ ΑΛΗΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΟΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΞΥΛΟ. ΤΑ ΨΈΜΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΏΣΑΝ ΗΛΊΘΙΟΙ ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΝΙΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΛΑΓΟΥΜΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ