Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Παρεμπόριο στις άδειες - φερνουν οι αλλαγες

 
Party time!
 Σε ανατροπή των δεδομένων στο χώρο των ΑΠΕ και νέο γύρο «εμπορίου» αδειών, οδηγούν οι αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αγορά. Αλλαγές που συνοψίζονται στο «πάγωμα» της έκδοσης νέων αδειών και το «ψαλίδι» στις τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί.

Με τα νέα δεδομένα οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά θα εισπράττουν τιμές μειωμένες από 18%-35%, εφ΄ όσον δεν πρόλαβαν να υπογράψουν συμβάσεις με το διαχειριστή ή δεν λειτούργησαν οι μονάδες μέσα στα χρονικά περιθώρια που προβλέπει η σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Μειώσεις μέχρι και 50%, προβλέπονται επίσης στις τιμές για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Είναι το πρώτο «πακέτο» αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον κλάδο. Το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει και δεύτερη δέσμη μέτρων, η οποία θα ανακοινωθεί στο τέλος Αυγούστου. Η εφαρμογή των τελευταίων απαιτούσε νομοθετικές ρυθμίσεις και για το λόγο αυτό υπήρξε η καθυστέρηση.

Η ανακοίνωση της απόφασης για μείωση των τιμών πώλησης ηλεκτρικού, από φωτοβολταϊκά, αλλάζει τα δεδομένα της συγκεκριμένης αγοράς, ιδίως σε ότι αφορά στα οικιακά (φωτοβολταϊκά στις στέγες). Για την ώρα οι επενδυτές που έχουν προοπτικές λειτουργίας με το προηγούμενο καθεστώς τιμολόγησης, αισθάνονται ικανοποιημένοι επειδή απέφυγαν, για τώρα τουλάχιστον, την επιβολή της επιπλέον φορολόγησης επί του τζίρου των επιχειρήσεων, κάτι που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον κλάδο. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ισχύσει μέχρι τέλος, καθώς παρά τις παρεμβάσεις, ο λογαριασμός ΑΠΕ θα συνεχίζει να έχει αυξανόμενα ελλείμματα, λόγω της ένταξης των μονάδων που δικαιούνται τις υψηλές ταρίφες.


Όπως δε επισημαίνουν στο euro2day παράγοντες της αγοράς, με δεδομένο τον αριθμό φωτοβολταϊκών που έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης ή σύμβαση πώλησης (περίπου 2.500 μεγαβάτ), αναπόφευκτη θα καταστεί η έξαρση του εμπορίου αδειών, καθώς αυξάνεται η αξία των μονάδων αυτών.

«Θύμα» οι μικρές μονάδες στις στέγες
Από τις αλλαγές πλήττεται ιδιαίτερα ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στις στέγες. Λόγω του υψηλού τιμήματος που εξασφάλιζε η παραγόμενη κιλοβατώρα (0,52 λεπτά το 2012) η κατηγορία αυτή ήταν από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες. Εκατοντάδες επιχειρήσεις είχαν εστιάσει τη δραστηριότητά τους στα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά με κύριο ατού την υψηλή απόδοση των μονάδων (άνω των 7.600 ευρώ το έτος για τα 10 κιλοβάτ).

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου, τα μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες, αντιπροσώπευαν περίπου 195 μεγαβάτ σε όλη τη χώρα, ενώ οι αιτήσεις για νέες συνδέσεις είναι πολλαπλάσιες. Ειδικά αφότου τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκαν στην αγορά φωτοβολταϊκά ασιατικής προέλευσης με πολύ χαμηλό κόστος (κάτω των 20.000 ευρώ τα 10 κιλοβάτ), με αποτέλεσμα η οικονομική τους απόδοση να ξεπερνά το 30%.

Αντιδράσεις από τους επενδυτές
Στην πολυπληθή πλέον κοινότητα των επενδυτών φωτοβολταϊκών, επικρατεί αναταραχή μετά την εξαγγελία των μέτρων, ενώ κάποιοι εξετάζουν τη δικαστική οδό για την ανατροπή των αποφάσεων. Βασικό τους επιχείρημα είναι η αιφνιδιαστική ανατροπή του επενδυτικού περιβάλλοντος σε ένα δυναμικό κλάδο, η οποία επιπλέον έχει προκαλέσει συνθήκες άνισης μεταχείρισης μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών.

Ως προπομπός των αναμενόμενων αντιδράσεων καταγράφεται η τοποθέτηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace. Σε ανακοίνωσή της, μιλά για επαπειλούμενη «κατάρρευση ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες πυλώνες ανάπτυξης της χώρας και για «πάγωμα» της αγοράς φωτοβολταϊκών». Όπως δε καταλήγει η ανακοίνωση της Οργάνωσης, «αποτελεί ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία ότι, ενώ στο δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζονται οι χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας ως η αιτία των προβλημάτων ρευστότητας και επιβάρυνσης των καταναλωτών, ακολουθούν συγκεκριμένα μέτρα που ουδεμία σχέση έχουν με την επίλυση αυτού του προβλήματος, αλλά απλά τερματίζουν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών».

Ποιες άδειες μπαίνουν στον πάγο
Οι διατάξεις περί αναστολής έκδοσης νέων αδειών, περιλαμβάνουν τις εξής περιπτώσεις:

* Υποβολή νέων αιτημάτων στη Ρ.Α.Ε. για χορήγηση άδειας παραγωγής από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

* Εξέταση εκκρεμών αιτημάτων από τη Ρ.Α.Ε. για χορήγηση άδειας παραγωγής από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

* Υποβολή νέων αιτημάτων στον διαχειριστή για προσφορά σύνδεσης φωτοβολταϊκών που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής.

* Εξέταση από τον διαχειριστή των εκκρεμών αιτημάτων για προσφορά σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής.

Στα μέτρα του ΥΠΕΚΑ, περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση της επιχορήγησης του λογαριασμού ΑΠΕ από το τέλος ΕΡΤ από 30, σε περίπου 75 εκατομμύρια το χρόνο.

πηγη  http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/718853/Article.aspx

1 σχόλιο:

  1. Τι να σχολιάσω;
    Έχω μείνει με το στόμα ανοικτό, με την ανικανότητά μας!
    Τι αλλαλούμ είναι αυτό;
    Τι εμπιστοσύνη να έχει κανείς στο Ελληνικό κράτος;
    Καμία!!! Απολύτως καμία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ