Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

8,5 ευρώ μεσοσταθμικα το τελος ΑΠΕ

Ένα πακέτο πρόσθετων πόρων της τάξης των 600 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθεί τους επόμενους μήνες στο λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, αποτελεί όπως όλα δείχνουν το «σωσίβιο» ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες αυξήσεις στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η εξάλειψη του σχετικού ελλείμματος σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Η απόφαση για την αύξηση, που πιθανότατα θα ανακοινωθεί επισήμως τη Δευτέρα και αφού γίνουν και οι τελευταίοι υπολογισμοί, οδηγεί το τέλος ΕΤΜΕΑΡ μεσοσταθμικά στα 8,5 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή που
επιμερίζεται με διαφορετικό τρόπο στις κατηγορίες καταναλωτών. Για τη μεγαλύτερη κατηγορία καταναλωτών, δηλαδή τους οικιακούς το τέλος από τα 6 θα ανέλθει περίπου στα 9,5 ευρώ η μεγαβατώρα, οδηγώντας σε ένα μέσο λογαριασμό των 1400 κιλοβατωρών σε αύξηση της πραγματικής επιβάρυνσης από τα 8,4 ευρώ στα 13,3 ευρώ στον τετραμηνιαίο λογαριασμό, ή αλλιώς στα 3,3 ευρώ το μήνα.
Για τη βιομηχανία εξάλλου το τέλος από τα 2,4 ευρώ οδηγείται στα 4,6 ευρώ η μεγαβατώρα, με ταυτόχρονη διατήρηση του πλαφόν στις 800 χιλιάδες ευρώ.

Τα μέτρα
Για να «βγούν» τα συγκεκριμένα νούμερα πάντως, χρειάστηκε από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ να συγκεντρωθεί ένα πακέτο ισοδύναμων εσόδων συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ και το οποίο θα κατευθυνθεί στο λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ ώστε να υποκαταστήσει την ανάγκη για αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του λειτουργού το πρώην τέλος ΑΠΕ θα έπρεπε να εκτιναχθεί στα επίπεδα του 18 έως 20 ευρώ η μεγαβατώρα, προκειμένου να οδηγηθούμε στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή στην εξάλειψη του ελλείμματος.
Βασική υπόθεση εργασίας των αποφάσεων που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα είναι ότι θα μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ στα μέσα του 2013. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΚΑ με επιστολή του διαβεβαιώνει ότι θα συνεισφέρει με πρόσθετους πόρους 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. θα προέλθουν από τις δημοπρασίες ρύπων. Το ποσό αυτό θεωρείται ρεαλιστικό καθώς από το 2013 όλα τα δικαιώματα εκπομπής των ηλεκτροπαραγωγών θα είναι στη διάθεση του υπουργείου. Ένα ακόμη πακέτο 300 εκατ. ευρώ πάντως θα προέλθει από τα πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινώσει το ΥΠΕΚΑ, με βασικό πόρο την έκτακτη εισφορά για τα φ/β.

Υψηλή τάση
Σημειώνεται πάντως ότι η βιομηχανία είχε μέσω της ΕΒΙΚΕΝ ζητήσει την εφαρμογή του λεγόμενου Αυστριακού μοντέλου, βάσει του οποίου η κατανομή της επιβάρυνσης από το τέλος ΑΠΕ δε γίνεται με βάση την κατανάλωση της  κάθε μονάδας, αλλά λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως ο τζίρος, τα κέρδη της επιχείρησης κ.λπ. Μειονέκτημα αυτού του μοντέλου ωστόσο είναι ότι δεν περιλαμβάνει πλαφόν για κάθε καταναλωτή όπως ισχύει για το «ελληνικό» τέλος ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν για φέτος, η εφαρμογή του μοντέλου στην παρούσα συγκυρία προκρίθηκε ότι δε θα έφερνε ελάφρυνση αλλά επιβάρυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς και εξαιτίας του πλαφόν οι βιομηχανίες θα κληθούν να πληρώσουν ποσό της τάξης των 18 εκατ. ευρώ, αντί για 36 εκατ. ευρώ που θα πλήρωναν εάν δεν υπήρχε πλαφόν. Πάντως το αίτημα των βιομηχανιών μπορεί να μπει ξανά στο τραπέζι, εφόσον μετά τα μέσα του 2013, μειωθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και άρα μειωθεί το ειδικό τέλος ΑΠΕ.

Πηγη  http://www.energypress.gr/news/Brethhkan-prosthetoi-poroi-Kleidwnei-sta-8-5-eyrw-to-telos-ETMEAR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ