Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

6 στα 10 Νησια ουτε ενα kW στη στεγη!


Σε αντίθεση με την ηπειρωτική χώρα, όπου η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις το σημείο του κορεσμού, στη νησιωτική Ελλάδα το ενδιαφέρον ως τώρα εμφανίζεται περιορισμένο. Έτσι, ενώ στην Πελοπόννησο, σύμφωνα και με πρόσφατη διευκρίνιση της ΡΑΕ, οι σταθμοίτου «Ειδικού προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις» (ΦΕΚ Β'1079/4.6.2009) εμπίπτουν στην υπ’ αριθμ. 699/01-08-2012 απόφασή της με την οποία η περιοχή χαρακτηρίζεται ως έχουσα κορεσμένο δίκτυο, περίπου έξι στα δέκα ελληνικά νησιά δεν έχουν ούτε ένα kW φ/β σε στέγη.

 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του real.gr, από τα 58 μη διασυνδεδεμένα στο δίκτυο της ΔΕΗ νησιά που βρίσκονται στο Αιγαίο (συν οι Οθωνοί και η Ερεικούσα βορείως της Κέρκυρας, στο Ιόνιο), στα 37 δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα kW φωτοβολταϊκών σε στέγες σπιτιών.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, στους Λειψούς, το Μαράθι , τη Μεγίστη, την Ίο, την Κάσο, την Κίμωλο, το Κουφονήσι, τη Θηρασιά, τη Θύμαινα,τον Άγιο Ευστράτιο, το Αγαθονήσι, την Αμοργό, την Ανάφη, τα Αντικύθηρα, την Αντίπαρο, τους Αρκούς, τη Γαύδο, το Γυαλί, τη Δήλο, τη Δονούσα, την Ερεικούσα,τη Νίσυρο, τους Οθωνούς, τη Σύμη, τη Σχοινούσα, την Τέλενδο, τη Φολέγανδρο,τους Φούρνους, τη Χάλκη, τα Ψαρά, την Ψέριμο και τις Οινούσες εκτός του ότι δεν υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, δεν υπάρχουν καν κατατεθειμένες αιτήσεις για μελλοντική εγκατάσταση.

Επίσης, από τα στατιστικά στοιχεία τις Επιχείρησης προκύπτει ότι τα δίκτυα για τα 17 από τα 37 νησιά όπου δεν έχει γίνει καμία εγκατάσταση εμφανίζονται κορεσμένα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Αμοργό, τους Αρκούς, την Αστυπάλαια, τη Γαύδο, τη Δήλο, την Κάλυμνο, την Κάρπαθο,την Κάσο, την Κρήτη, την Κύθνο, τη Λέσβο, τη Λήμνος, το Μαράθι, τη Σάμο, τη Σίφνο,τη Σκύρο και τη Σχοινούσα. Ωστόσο, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα kW στο δίκτυο,υπάρχει σημαντική ανταπόκριση, ακόμη και όταν πρόκειται για νησιά της άγονης γραμμής.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, στα μη διασυνδεδεμένα νησιά έχουν εγκατασταθεί 10,242 MW σε στέγες ενώ έχουν κατατεθεί αιτήσεις για επιπλέον 28,76 MW. Στην Κρήτη έχουν εγκατασταθεί περίπου7.000 kW φωτοβολταϊκών σε στέγες και έχουν γίνει αιτήσεις για 27.000 kW. Στην–επίσης κορεσμένη - Λέσβο που επίσης είναι κορεσμένο το δίκτυο έχουν εγκατασταθεί 17 kW και έχουν γίνει αιτήσεις για 180 kW, ενώ στη Σάμο, τη Λήμνο,την Κάρπαθο και την Αστυπάλαια, όπου το δίκτυο εμφανίζεται κορεσμένο, ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί κανένα φωτοβολταϊκό, αλλά υπάρχουν αιτήσεις για 483 κιλοβάτ,111 κιλοβάτ, 59 κιλοβάτ και 5 κιλοβάτ αντίστοιχα.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε την περίπτωση του Αγίου Ευστρατίου,ο οποίος είχε ανακηρυχθεί «πράσινο νησί» τον Μάρτιο του 2009, επί της τότε σύντομης θητείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης του κ. Κωστή Χατζηδάκη (νυν Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων). Θυμίζουμε ότι προβλεπόταν κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού από ανεμογεννήτριες,φωτοβολταϊκά, βιοενέργεια και μικρά υδροηλεκτρικά, ενώ επρόκειτο να εγκατασταθεί επίσης ερευνητικό κέντρο για τις ΑΠΕ.

Μολονότι η επόμενη κυβέρνηση συνέστησε ξεχωριστό Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) και ενώ υπήρξαν εξαγγελίες και για άλλα «πράσινα νησιά», όπως η Τήλος και η Νίσυρος, στο συγκεκριμένο τομέα ΑΠΕ τουλάχιστον, δεν υπήρξε σε κανένα από αυτά καμία πρόοδος(με εξαίρεση την Τήλο όπου έχουν εγκατασταθεί 4 kW και υπάρχουν αιτήσεις για άλλα 12).

Αναμφίβολα, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το Ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα είναι επιτακτική ανάγκη και για την προώθηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτήρια στα νησιά.Υπενθυμίζεται ότι η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα θα γίνει σε τρεις φάσεις. Συγκεκριμένα, η διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται ήδη στη φάση δημοπράτησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού, σχετικά με τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μελέτης με τίτλο «Μελέτη Ανάπτυξης του Ηλεκτρικού Συστήματος της Κρήτης, Διασύνδεση με το Ηπειρωτικό Σύστημα» και βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση για την χάραξη της διαδρομής και την ισχύ που θα έχει αυτή, ενώ η διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων θα ολοκληρωθούν σε επόμενο στάδιο.

πηγη http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61090

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ