Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Τροϊκα: Αλλάξτε το μοντέλο ΑΠΕ!


Μας τα πρήξε η Τροικα!
Βρε ουστ!

Από τα… καυδιανά δίκρανα της τρόικας καλείται εκ νέου να περάσει ο τομέας των ΑΠΕ και ειδικότερα εκείνος των φωτοβολταϊκών, καθώς στη συζήτηση για την παροχή ρευστότητας από το Παρακαταθηκών και Δανείων εμπλέκεται και ο τρόπος στήριξης τωνΑΠΕ.

Η πολιτική αστάθεια έχει παγώσει τις συζητήσεις, ωστόσο
παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν, βεβαιώνουν ότι η τρόικα, για να δώσει την έγκρισή της για την εκταμίευση του δανείου των 350 εκατ. ευρώ, είχε ζητήσει μέτρα αντιμετώπισης των «δομικών προβλημάτων» που οδηγούν στα μεγάλα ελλείμματα των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Στα δομικά προβλήματα, δε, σύμφωνα πάντα με την τρόικα, περιλαμβάνονται το ύψος και η διάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αλλά και «οι υψηλές εγγυημένες τιμές στήριξης των ΑΠΕ». Δηλαδή κατά κάποιον τρόπο, η λύση του άμεσου προβλήματος που έχουν οι παραγωγοί ΑΠΕ λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ, μπορεί να εξελιχθεί σε μεσο - μακροπρόθεσμη ζημιά τους, εάν υπάρξει μεταρρύθμιση επί τα χείρω του συνολικού μοντέλου.

Η φιλοσοφία της τρόικας είναι ότι για να αντιμετωπιστεί το θέμα των ελλειμμάτων του ενεργειακού συστήματος δεν αρκούν τα πυροσβεστικά μέτρα, αλλά πρέπει να ισορροπήσει συνολικά το σύστημα με τη «διόρθωση» των προβληματικών λειτουργιών.

Αφετηρία για την έγερση εκ νέου εκ μέρους της τρόικας ζητήματος σχετικά με το μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ αποτέλεσε το γεγονός ότι διαπιστώνεται αποτυχία στη μείωση του ελλείμματος στο λεγόμενο «λογαριασμό ΑΠΕ». Όπως περιγράφει παραστατικότατα η μελέτη της Price Waterhouse Coopers που πραγματοποιήθηκε κατά παραγγελία της ΡΑΕ για τη βελτιστοποίηση των Ταμειακών Ροών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ για το 2012 είχε προβλεφθεί μείωση του ελλείμματος του «λογαριασμού ΑΠΕ» κατά 100 εκατ. ευρώ, τελικά στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα επίπεδα του 2011 δηλαδή περίπου 200 εκατ. ευρώ. Και τούτο διότι, όπως αναφέρεται «ενώ έχει προβλεφθεί μείωση του ελλείμματος κατά €100 εκατ. περίπου (Απόφαση ΡΑΕ υπ’ Αριθμ. 1453/2011), επιπρόσθετα ελλείμματα της τάξης των €110 εκατ. περίπου αναμένονται (προσεγγιστικά) να δημιουργηθούν στην αγορά προερχόμενα κυρίως από χαμηλότερες εκτιμήσεις εσόδων ή / και μη είσπραξη του Τέλους ΕΡΤ, του Ειδικού Τέλους Λιγνίτη, της δημοπράτησης δικαιωμάτων CΟ2, καθώς και από έλλειμμα λόγω παλαιότερης χρήσης των Εσόδων από Διασυνδέσεις υπέρ των ΑΠΕ».

Παρά ταύτα, μια απόφαση για περεταίρω μείωση στις «ταρίφες», έστω και για μελλοντικές επενδύσεις, δεν θεωρείται σήμερα ότι μπορεί να σταθεί καθώς έχει σταματήσει ήδη, σχεδόν, κάθε επενδυτική δραστηριότητα λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και λόγω του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος. Θα επρόκειτο δηλαδή κυριολεκτικά για χαριστική βολή. Αντίθετα, θεωρείται πιθανή μια επίσπευση στην υιοθέτηση του συστήματος feed in premium στη θέση του σημερινού feed in tariffs. Ούτως ή άλλως σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σύστημα feed in premium είναι «του συρμού», έχει περιληφθεί στα υπό εξέταση θέματα με βάση το μνημόνιο ενώ και πρόσφατα ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Έτινγκερ έδωσε μια τέτοια κατεύθυνση μιλώντας για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη σχετικά με τη στήριξη των ΑΠΕ.
Λύσεις και αποφάσεις που σχετίζονται με τη φορολογική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων του χώρου των ΑΠΕ και την ενίσχυση μέσω αυτής της οδού του «λογαριασμού ΑΠΕ» και του ταμείου του ΛΑΓΗΕ, έχουν πράγματι ακουστεί στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο τα πάντα βρίσκονται «στον αέρα» ειδικά μετά τις εκλογές και τη συνεχιζόμενη πολιτική
αβεβαιότητα.


πηγη: http://www.energypress.gr/news/Allagh-sto-montelo-sthrixhs-twn-APE-apaitei-h-troika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ