Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Οι καθηστερήσεις πληρωμών ΛΑΓΗΕ οφειλονται:


Στις παλινωδίες της κυβέρνησης, στην στρεβλή ανάγνωση της ουσίας των πραγμάτων από τη δικαστική εξουσία, αλλά κυρίως στην «εύκολη» συνθηματολογική παρέμβαση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, παράγοντες που οδήγησαν στο να μην πληρώνει τους λογαριασμούς του ρεύματος (ακόμα και όταν δεν περιλαμβάνουν το ειδικό τέλος) μεγάλο μέρος των καταναλωτών, αποδίδουν παράγοντες της αγοράς των ΑΠΕ το μεγάλο
πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ταμειακή ασφυξία του ΛΑΓΗΕ.

Ο χώρος των ΑΠΕ, και ειδικά των φωτοβολταϊκών που απαρτίζεται από μερικές χιλιάδες - μικρών κατά κανόνα - επενδυτών που έχουν πάρει δάνεια από τις τράπεζες για τις επενδύσεις τους, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές εκ μέρους του ΛΑΓΗΕ για το ρεύμα που παράγουν και «ρίχνουν» στο σύστημα, τους έχει δημιουργήσει πρόβλημα με τις τράπεζες καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους.

Χιλιάδες μικροεπενδυτές, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν δάνεια τα οποία υποτίθεται θα πληρώνονταν από την αξία της παραγόμενης ενέργειας, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να καταστούν υπερήμεροι (κάποιοι εξ αυτών προσημείωσαν ακόμη και το σπίτι τους).
Υπάρχει, δε, ένα ακόμα πρόβλημα, καθώς οι τράπεζες, μη εισπράττοντας τις «δόσεις» ή φοβούμενες το τι μέλλει γενέσθαι, δεν εκταμιεύουν πλέον κανένα δάνειο για νέες πράσινες επενδύσεις, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχει υπάρξει έγκριση.
Η ελπίδα όλων είναι να αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση με τις «ενέσεις» ρευστότητας που ξεκίνησαν ήδη να ενεργοποιούνται και να αρχίσει ο ΛΑΓΗΕ να πληρώνει τους παραγωγούς. Γιατί μέχρι προ ολίγων ημερών ο ΛΑΓΗΕ είχε στείλει μήνυμα προς την αγορά, ότι τα τιμολόγια για την παραγωγή των φωτοβολταϊκών του Ιανουαρίου, θα πληρωθούν ακόμα και τον… Ιούλιο, προκαλώντας πανικό στους μικροεπενδυτές.

Παρόλα αυτά, παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε το energypress, εντοπίζουν το πρόβλημα στο τεράστιο άνοιγμα που έχει η ΔΕΗ (περίπου 1,2 δις. ευρώ) από απλήρωτους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τον ΛΑΓΗΕ ο οποίος με τη σειρά του καθυστερεί να πληρώσει τους παραγωγούς ΑΠΕ. «Αυτοί που έχουν εξασφαλίσει το μισθό τους, δηλαδή οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, καλούν τον κόσμο να μην πληρώνει τους λογαριασμούς και τους βεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να τους κοπεί το ρεύμα. Με τον τρόπο αυτό καταδικάζουν σε ύφεση τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, το μόνο που έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης και οδηγούν στην ανεργία τους εργαζόμενους σε αυτόν» λέγεται χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά είναι τεράστια: ήδη εταιρείες του χώρου, που είχαν έτοιμα deals για να φέρουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα, λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες την απάντηση «μας ενδιαφέρει το project όχι όμως και το location». Project σημαντικών άμεσων ξένων επενδύσεων αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, παγώνουν υπό το βάρος των εξελίξεων και της αβεβαιότητας.

πηγη http://www.energypress.gr/news/To-den-plhrwnw-stegnwse-thn-agora-twn-fwtoboltaikwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ