Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

"Εικονική" πωληση ενεργειας στην Ευρώπη!

Η χρηματοδοτηση και αυτη εικονικη;

Το bloomberg δημοσίευσε τις αποψεις του Αλεξ Παπαλεξόπουλου, διευθύνων σύμβουλος μιας εκ των εταιριών που συμβουλευουν την Ελληνική κυβέρνηση ( Ecco International, Inc), για το προτζεκτ Ηλιος. Τι ειπε;


  • Η επενδυση του εργου ειναι 20 δισ ευρώ, 10.000Μεγαwatts πανελ μεχρι το 2050
  • Το προγραμμα δεν το βλεπουν ( οι συμβουλοι), ως Ελληνικο αλλα ως Ευρωπαικό! 
  •  Για να φτιαχτει ομως το δίκτυο μεταφορας ενεργειας στην ευρώπη χρειάζονται 104 δισ. ευρώ είτε για να αναβαθμίσει ή να φτιαξει εξολοκλήρου περίπου 51.500 χιλιόμετρα (32.000 μίλια) επιπλέον γραμμές υψηλής τάσης!!!!
  • Σκεφτονται να πουλανε "εικονικα" την ενεργεια στις αλλες χώρες ώστε να αντισταθμίζονται οι ρύποι απο αλλες πηγες. Η "εικονική" πώληση επιτρέπεται απο την ΕΕ. Ετσι δεν θα χρειαστεί να κανουν σοβαρες επενδύσεις στο δίκτυο. Οταν μαζεψουμε κεφάλαια, τοτε θα βελτιώσουμε το δικτυο και θα μπορεσουμε να εξαγουμε την ηλεκτρική ενεργεια και να παρουν και οι Γερμανοί απο εμάς!
  • Πιθανές χώρες που εχουν θεμα με την επιτευξη του στοχου 20% απε το 2020 και πιθανον να καταφύγουν στο ηλιος ειναι: Ιταλία, Λουξεμβούργο 
(πηγη  http://www.bloomberg.com/news/2012-04-05/greece-urged-to-sell-virtual-solar-power-to-help-eu-meet-goals.html)


Το σιγουρο για εμενα ειναι οτι πανε οπου φυσαει ο ανεμος! 

Εχουνε κανει τα πλανα τους, τα οποια ειναι αρνητικα ως προς το κερδος και για το τι τελικα θα αφήσει στην Ελλαδα αυτο το προτζεκτ, και για αυτο αρνουνται να τα δημοσιεύσουν!

Μπορει στην αρχη η Γερμανία να τους υποσχεθηκε κατι, αλλα μετα το πηρε πισω και τώρα αλλαζουν ρότα. Και ο υπουργους βασίστηκε στους Γερμανους , χωρις δεσμευσεις, χωρις υπογραφές,  χωρίς τιποτα.  Αλλα ετσι ειμαστε εμεις, απο τους αλλους δεν ζηταμε τίποτα. Θελουμε να δειξουμε εργο και δινουμε λεφτα σε συμβουλους για ενα εργο που δεν εχουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση και τις "βασεις" τους. Απο την αλλη  πρώτα υπογραφουμε το μνημονιο και μετα βαζουμε την επιτροπη να πει οτι διαφωνει με το συστημα προτεινόμενης ταρίφας του μνημονίου.

Ειναι δυνατον τωρα να καταλαβαν οτι το κοστος για την κατασκευή του δικτύου ειναι μεγαλο (!!) και να σκεφτονται τετοιες λύσεις; Με ποιο ποσοστο δηλαδή θα συμετείχαν οι Γερμανοι στην κατασκευή του δικτύου και με τι ποσοτο οι Ελληνες; Δεν νομιζω οτι ειναι τυχαια τώρα, η τηλεφωνική συνέντευξη του κυρίου Αλεξ, που εντελως τυχαι ανακαλυψαν οτι υπαρχει κοστος δικτύου.

Και αντε να δεχτουμε οτι ειναι καλη ιδεα η εικονική πωληση, που για μενα φαίνεται πιο εφικτή, αν δεν δουλεψει η "εικονική" πωληση, τοτε ΕΜΕΙΣ θα φτιαξουμε το κοστος του Δικτύου μεταφορας ενεργειας στην Ευρώπη;  Η Ισπανια αρνήθηκε να το κανει, εμεις ως "πιστοι υπηκοοι" συμφωνήσαμ.

Αν προκειται λοιπον να φτιαχτει το δίκτυο της Ευρωπης, τοτε κύριε σύμβουλε θα επρεπε ουτως η αλλως να είναι ενα Ευρωπαικό προτζεκτ, με Ευρωπαική χρηματοδότηση και οχι ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!! Εμεις θα πληρώσουμε για το δικτυο? Ενα κοστος που ειναι πολλαπλασιο του κοσους επενδυσης;

Η ευρωπη το βλεπει το προτζεκτ αραγε ως Ευρωπαικό; Δεν νομιζω....


Με τετοιους συμβουλους/υπουργους, τι να τους κανεις τους εχθρους.....




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ