Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Mαύρη εβδομαδα για τη φωτοβολταική αγορα

Πριν απο 9 μηνες αναρωτιόμουν ποσο αξιοπιστες ειναι οι Εταιριες παραγωγής φωτοβολταικών πανελ εξ Αμερικής και Γερμανίας και αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Ο λογος ήταν τοτε η μεγάλη πτώση στις τιμες των πανελ και η μειωση των κερδών των εταιριών εδειχναν οτι με δυσκολια θα καταφερναν οι μη-ασιατικές εταιριες να ανταπαξέλθουν!

H εβδομαδα μετα το ορθοδοξο πασχα φαινεται οτι ειναι η μαυρη εβδομαδα για την Αμερική...και οχι μονο.
Σήμερα τα πραγματα εχουν παρει το δρομο τους...προς το χειρότερο για τις Ευρωπαικές και Αμερικάνικες εταιρίες! Ο πολεμος μεταξύ κινας καλα κρατεί και δυναμώνει. Στις τιμές που
παιζουμε σήμερα στα Ευρωπαικά φωτοβολταικα πανελ και στις ανακοινωσεις των νεων προγραμματων επιδοτήσεων απο Γερμανία και Ιταλία κυρίως που δείχνουν οτι η ζήτηση θα σταθεροποιήθεί στην καλύτερη περίπτωση οι εταιριες ολες εχουν βγει εκτος προβλέψεων.

Που ειναι η ζήτηση οεο;
Που ειναι  οι διθυραμβικές προβλέψεις που εκαναν στις αρχες του 2012 οτι η αγορα θα μεγαλώσει πολυ και οι τιμες των πανελ πιθανον θα ανεβουν; Χαθηκαν. Ανταυτου η μια εταιρια μετα την αλλη ή βαράνε κανονι ή κανουν περικοπές. Η ζήτηση ανεβαινει οσο πεφτουν οι τιμες και οσο υπαρχουν καλες επιδοτήσεις!

Μετοχες στον πατο
Περιτο να σας πω οτι οι μετοχες των φωτοβολταικών εταιριών εχουν παθει καθίζηση. Η first solar εχει πεσει και 90% απο το 2011. Η Trina και η Υingli ειναι στα χαμηλοτερα τους!Μαύρη μέρα η χθεσινή για την Αμερικάνικη φωτοβολταική αγορά, αφού η μεγαλύτερη εταιρία τους - First Solar- εκοψε το 1/3 της εργατική δυναμης της και ουσιαστικά υπολειτουργεί (παγωμα το αλλο εργοστασιο)! Η δε sunpower κλεινει τα εργοστασια της απο τη μια μερα στην αλλη. Οταν τοσο μεγαλες εταιριες κανουν τοσο δραστικες περικοπες, οταν η qcells (μια εταιρια ηγετης στα φωτοβολταικα πανελ) καταρέει σαν χαρτινος πυργος σε 3-4 μήνες και δηλώνει πτώχευση/ αδυναμία πληρωμών χωρις καμμία βοήθεια απο την Γερμανική κυβερνηση το μελλον διαγράφεται δυσοίωνο για ολες τις εταιριες.

Μας στραγγαλιζουν!
Θα επιβιώσουν οι εταιρίες αυτες (Γερμανικές, Αμερικανικες, Ευρωπαικές); Πολύ φοβαμαι πως οχι. Και δεν το λεω εγω μόνο το λενε αλλοι, μεγαλοι. Ο Frank Αsbeck , ο chairman της solarworld σε μια ανευ προηγουμένου κριτική κατα της Γερμανικής κυβέρνησης,  λεει  στο pv magazine οτι οι συνεπειες απο τη μειωση των επιδοτήσεων στη Γερμανία θα ειναι καταστροφικές για την αγορα και οτι θελουν να τους στραγγαλισουν! Συνεχίζει και λεει δε οτι θα πρεπει να υπαρξει υποστήριξη στις Ευρωπαικές εταιριες ετσι ωστε οι Κινεζικες εταιριες να μην ειναι οι μονες που θα επιβιώσουν!

Προς το παρον, αυτα που λεει ομως ειναι ευχολόγια. Εγω δεν ειδα τη Γερμανική κυβέρνηση να κανει τίποτα για την QCELLS ή για τις αλλες Γερμανικές εταιριες που πτώχευσαν....ουτε καν μεσω πιεσης τραπεζών για ευνοικότερου ορους. Και ειναι σιγουρο οτι καθε μερα θα ακουμε και κατι καινουργιο για κοστη και περικοπές και πτωχεύσεις...

Και βεβαια  η λιστα των εταιριων που πτωχευσαν /δήλωσαν αδυναμια πληρωμών προς το παρον τουλαχιστον δεν περιλαμβανει καμια ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ!!!

Η νικη της ΚΙΝΑΣ
Πολύ φοβαμαι οτι οσο και να τρεχουν τώρα οι εταιριες να μειώσουν τα κοστη τους και να αναδιοργανώνονται προκοπή δεν θα δουν! Και αν δεν αλλαξει κατι στο επιπεδο στρατηγικής Ευρωπαικής κατευθυνσης (βλ επιδοτηση, δασμοι)  ή τεχνολογικής καινοτομίας σε χαμηλο κοστος, οι μονες εταιριες τελικα που θα επιβιώσουν θα ειναι οι ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ!

Ισως τελικά η ολοκληρωτική και ισωπεδωτική νικη της Κινας να ειναι πολύ πιο κοντα απ'οτι νομιζουμε...

HLIOS







  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ