Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΗΛΙΟΣ: Eπερώτηση στη βουλή απο 11 βουλευτες


Δεν ήξερες δεν ρώταγες;
Επερώτηση προς το Γιώργο Παπακωνσταντίνου αναφορικά με το πρόγραμμα Ήλιος και την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα κατέθεσαν 11 βουλευτές με επικεφαλής το Σπύρο Κουβέλη, μετά τις πρόσφατες επιφυλάξεις της γερμανικής πλευράς για την εισαγωγή ενέργειας από την Ελλάδα, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον υφυπουργό περιβάλλοντος της Γερμανίας, Γιούργκεν Μπέκερ.
Βασικό ερώτημα των βουλευτών αποτελεί το κατά πόσο ο υπουργός ΠΕΚΑ γνώριζε τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης όταν ψηφιζόταν το πρόγραμμα και, αν ναι, γιατί δεν ενημερώθηκαν τα μέλη
του Κοινοβουλίου.
Επιπλέον, θέτουν το ερώτημα αν είναι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης η μείωση των εγγυημένων τιμών των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά σύμφωνα με τις παραινέσεις του Γερμανού αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας Γιούργκεν Μπέκερ ώστε να είναι εφικτή η εξαγωγή ενέργειας στη Γερμανία.
Παράλληλα, οι βουλευτές επισημαίνουν τον κίνδυνο η εγχώρια αγορά ΑΠΕ να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ρωτούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει την πρόταση νόμου που κατέθεσαν 23 βουλευτές για την ανάταξη του κλάδου των ΑΠΕ και τη βελτίωση της εγχώριας παραγωγής.
Την επερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Αλ. Αθανασιάδης, Β. Γιουματζίδης, Γ. Ιωαννίδης, Θ. Καράογλου, Γ. Κασσάρας, Χαρά Κεφαλίδου, Γ. Κοντογιάννης, Αγγ. Μανωλάκης, Λ. Μίχος και 'Αννα Νταλάρα.

Αναλυτικά στην επερώτηση αναφέρεται:

Η εξαγγελία του εν λόγω προγράμματος αλλά και η πρόσφατη ψήφιση από την Βουλή της ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε. είχε ως σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων ύψους 20 δισ. ευρώ στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία της χώρας μας και έτσι να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ενέργειας πουλώντας την σε ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στην Γερμανία, η οποία έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει την πυρηνική ενέργεια με εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, μεταξύ των οποίων και οι ΑΠΕ.
Παρά τις πολλές επιφυλάξεις (για νομικά, οικονομικά και τεχνολογικά προβλήματα) που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από φωνές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που θέτουν εν αμφοβόλω τη δυνατότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ το έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα .


Σύμφωνα όμως με χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας Juergen Becker, – οι οποίες αναπαράγονται σε πλήθος δημοσιευμάτων ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων, μερικά από τα οποία επισυνάπτονται στην παρούσα ερώτηση – η Γερμανία φαίνεται πως επιθυμεί να αναπτύξει πρώτα την δική της παραγωγή (εσωτερική αγορά) πριν εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγών (Πρόγραμμα Ηλιος), ηλιακής ενέργειας. Αυτές μπορεί να αποτελέσουν επιλογή –όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα- για την Γερμανία μακροπρόθεσμα.
Ο εγχώριος κλάδος των ΑΠΕ και ειδικότερα της ηλιακής ενέργειας αντιμετωπίζει συνεχώς προβλήματα με την γραφειοκρατία, τις συνεχείς αποσπασματικές προσθήκες στο θεσμικό πλαίσιο, τις συνεχείς αλλαγές στις κατ’ όνομα πλέον «εγγυημένες» τιμές, και την έλλειψη χρηματοδότησης και ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα.
Πάνω σε αυτό το θέμα μάλιστα, έχει κατατεθεί στη Βουλή εδώ και λιγότερο από ένα μήνα ολοκληρωμένη πρόταση νόμου από 23 βουλευτές, προτείνοντας λύσεις για την απλοποίηση και εκλογίκευση του αδειοδοτικού πλαισίου και την εξασφάλιση του χρηματοδοτικού μηχανισμού για τις ΑΠΕ, με σκοπό την ουσιαστική ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής. Κατά την ψήφιση των τροπολογιών που και πάλι – κατά την προσφιλή σας τακτική – το ΥΠΕΚΑ εμφάνισε τελευταία στιγμή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ήλιος, η πρόταση αυτή αγνοήθηκε εντελώς, παρόλο που εκτός των 22 βουλευτών είχε τη στήριξη και όλων σχεδόν των φορέων ΑΠΕ της χώρας.
Είναι σαφές ότι αν από τη μία συνεχίσει να υποβαθμίζεται η εγχώρια αγορά ΑΠΕ με όλες τις προαναφερόμενες δυσκολίες, και από την άλλη η εξαγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στη Γερμανία προβλέπεται να γίνει μετά από μακρά χρονική περίοδο, και με σημαντικά μειωμένες τιμές, – όπως φαίνεται να προτείνεται από τον Γερμανό Αναπληρωτή Υπουργό Ενέργειας – οι Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές οδηγούνται σε μαρασμό και ο πλούτος της Ελλάδας σε ηλιακή ενέργεια παραδίδεται στα χέρια τρίτων, ενώ τα όποια οφέλη για τη χώρα μας εξανεμίζονται.


Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Γνώριζε η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, τις προθέσεις της Γερμανικής κυβέρνησης όταν έφερνε προς ψήφιση το πρόγραμμα Ήλιος; Αν ναι, γιατί δεν ενημέρωσε ως όφειλε τα μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου; Αν όχι, ποιές διαβεβαιώσεις λάβατε κατά τις συναντήσεις που είχατε στο Βερολίνο δύο μέρες πριν τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια, και αν είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τα λεγόμενα του κ. Juergen Becker γιατί δεν κάνετε διάβημα προς τη Γερμανική κυβέρνηση για αθέτηση των λόγων της;
2. Μπορείτε να μας απαντήσετε σαφώς και ξεκάθαρα ότι δεν αποτελεί πρόθεση και πολιτική βούληση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ η μείωση των εγγυημένων τιμών των παραγωγών ενέργειας από Φωτοβολταϊκά σύμφωνα με τις παραινέσεις του Γερμανού αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας κ. Juergen Becker ώστε να είναι εφικτή η εξαγωγή ενέργειας στη Γερμανία; Αν δεν είναι έτσι, δώστε μας με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις σας για τις προοπτικές που βάζετε για την εγχώρια αγορά των ΑΠΕ.
3. Μήπως στόχος σας είναι να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι εγχώριοι παραγωγοί ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, ώστε να συμφωνήσουν υποχρεωτικά στην προώθηση της παραγόμενης ενέργειας τους στον αγοραστή από το εξωτερικό, με τους όρους τους οποίους εκείνος θέτει;
4. Είναι σαφές ότι όταν η πολιτική ηγεσία της χώρας δεσμεύεται για αξιοποίηση πόρων που εν γνώσει της δεν πρόκειται να συμβεί, η μόνη διέξοδος που μένει είναι η επιβολή ακόμα επαχθέστερων μέτρων στους πολίτες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, και με την προοπτική της μεγάλης καθυστέρησης στην υλοποίηση της εξαγωγής ενέργειας στον σημαντικότερο αγοραστή (Γερμανία), πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το μεγάλο έλλειμμα που θα προκύψει από την απώλεια προβλεπόμενων εσόδων, εφόσον στο μνημόνιο είναι ενταγμένο και το πρόγραμμα «Ήλιος»;
5. Υπάρχει εναλλακτικός αγοραστής της ενέργειας του προγράμματος «Ήλιος», εκτός της Γερμανικής κυβέρνησης; και αν ποιός είναι αυτός και σε τι στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μαζί του;
6. Δεδομένου των ανωτέρω πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την πρόταση νόμου που κατέθεσαν 23 βουλευτές για την ανάταξη του κλάδου των ΑΠΕ και την βελτίωση της εγχώριας παραγωγής, ώστε αντί να ξεπουληθεί η ηλιακή ενέργεια της χώρας με όρους αποικιακούς, να αποτελέσει πραγματικό πόλο ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, και να υλοποιηθούν οι χρόνια «βαλτωμένες» στην ελληνική πραγματικότητα επενδύσεις;


Αθήνα, 6 Απριλίου 2012
Οι Βουλευτές
Σπυρίδων Κουβέλης
Αλέξανδρος Αθανασιάδης
Γιουματζίδης Βασίλειος
Ιωαννίδης Ιωάννης
Καράογλου Θεόδωρος
Κασσάρας Γεώργιος
Κεφαλίδου Χαρούλα (Χαρά)
Κοντογιάννης Γεώργιος
Μανωλάκης Άγγελος
Μίχος Λάμπρος
Νταλάρα Άννα



πηγη http://www.energypress.gr/news/Boyleytes-pros-Papakwnstantinoy:-Gnwrizate-tis-germanikes-apaithseis-otan-pshfizotan-to-Hlios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ