Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Δανειο σε ΛΑΓΗΕ


Ένα άρθρο που προστέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Aνάπτυξης που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει το δρόμο για τη δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η σχετική τροπολογία κάνει νομικά πιο ισχυρή τη δυνατότητα του ΛΑΓΗΕ να αντλήσει τον πολύτιμο δανεισμό – ανάσα, από το Ταμείο Παρακαταθηκών, που θα επιτρέψει στο λειτουργό της
αγοράς να αντλήσει σημαντική ρευστότητα, η οποία με τη σειρά της θα διοχετευτεί στην αγορά, η οποία ασφυκτικά από το ντόμινο χρεών.
Ωστόσο ακόμη και μετά την ψήφιση του σχετικού άρθρου, ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτή η δανειοδότηση, καθώς ανέκυψαν και νέα προσκόμματα , γραφειοκρατικής φύσης.

ΔΕΗ
Ανάλογη ρύθμιση για την τόνωση της ρευστότητας προωθήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και για τη ΔΕΗ. Ο λόγος για την δυνατότητα που δίνεται από το υπουργείο οικονομικών στην εταιρεία να παρακρατήσει για διάστημα δύο έως τριών μηνών, έσοδα έως 200 εκατ. ευρώ από το ΕΕΤΗΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως την ίδια ακριβώς ημέρα που εγκρίθηκε η ρύθμιση, η ΔΕΗ είχε ήδη προχωρήσει σε καταβολή προς υπουργείο οικονομικών σημαντικού μέρους των χρημάτων που έχει εισπράξει από το ΕΕΤΗΔΕ. Έτσι πρακτικά παραμένει ερωτηματικό εάν και πότε η εταιρεία θα ωφεληθεί από τη συγκεκριμένη ρύθμιση (δηλαδή εάν θα επιστραφούν τα χρήματα ή θα γίνει παρακράτηση του φόρου από το ΕΕΤΗΔΕ του 2012).

Το πρόβλημα
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στην αγορά με τις άμεσες ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν να ανέρχονται σε ένα ιλιγγιώδες ποσό της τάξης των 300 έως 400 εκατ. ευρώ. Έτσι έχει καταρχήν αποφασιστεί, μέχρις ότου ληφθούν τα διαρθρωτικά μέτρα που θα καθιστούν μακροπρόθεσμα βιώσιμο το σύστημα, να χορηγηθεί δάνειο προς το ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με εγγύηση μελλοντικά έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων. Θυμίζουμε ότι στο νομοσχέδιο για το Ήλιος είχε περιληφθεί άλλη ρύθμιση που καθόριζε ότι από το 2013 έως το 2015 όλο το έσοδο από τις δημοπρασίες ρύπων θα πηγαίνει στον ειδικό λογαριασμό για τα ΑΠΕ απευθείας χωρίς υπουργικές αποφάσεις ή άλλη παρέμβαση. Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει μέχρι τότε. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, θα πρέπει να καταβληθούν από τη ΔΕΠΑ οφειλές προς τη ρωσική Gazprom.

Πηγη www.energypress.gr/news/Anoixe-o-dromos-gia-th-daneiodothsh-toy-LAGHE-alla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ