Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Να μειώσετε δραστικα τις εγγυημένες ταρίφες!


Τώρα που θα κανουν και τα
αιολικά, ποιος τους πιανει!!

Χαμηλώνει τις ελληνικές προσδοκίες για το σχέδιο «Ήλιος» ο γερμανός υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιούργκεν Μπέκερ, τονίζοντας ότι «είναι καλές οι εισαγωγές ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά μεσομακροπρόθεσμα και μόνο ως συμπλήρωμα στη δική μας παραγωγή, την οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσουν».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στο φλέγον θέμα της πωλούμενης τιμής της εξαγόμενης
ενέργειας στη Γερμανία, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επιβαρυνθούν οι γερμανοί φορολογούμενοι με επιπλέον ποσά για εισαγωγές ενέργειας από Ελλάδα, αφού οι εκεί ταρίφες είναι κατά 50% χαμηλότερες από τις δικές μας. Στην ουσία, ο κ. Μπέκερ, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο για το «Ήλιος» που διοργάνωσε το υπ. ΠΕΚΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι για να καταστεί εφικτό το σχέδιο, θα πρέπει είτε η Ελλάδα να μειώσει δραστικά τις εγγυημένες ταρίφες που εισπράττουν οι παραγωγοί, είτε την επιπλέον διαφορά να τη χρηματοδοτήσουν άλλοι (π.χ. η Ε.Ε.), πάντως όχι οι γερμανοί φορολογούμενοι.

Πρόκειται για ένα ακόμη γερμανό αξιωματούχο, που μεταφέρει τις ανησυχίες της εκεί αγοράς φωτοβολταικών και εκφράζει ενστάσεις για το μεγαλεπήβολο ελληνικό σχέδιο και την υλοποίησή του στην παρούσα τουλάχιστον μορφή του.
«Είναι καλές οι εισαγωγές ΑΠΕ αλλά μόνο ως συμπλήρωμα στη δική μας παραγωγή. Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταικά στη Γερμανία, αποκλειστικά με εισαγωγές. Μπορεί ασφαλώς να αποτελέσουν μια δυνατότητα για τη Γερμανία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, προς το παρόν ωστόσο, έχουμε μικρή ανάγκη να εισάγουμε ενέργεια από ΑΠΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο θέμα των τιμών, λέγοντας ότι σήμερα, οι ταρίφες στη Γερμανία είναι κατά 50% χαμηλότερες απ’ ότι στην Ελλάδα. Κυμαίνονται στα 13,5 λεπτά/ κιλοβατώρα, που στις αρχές του 2014, θα πέσουν στα επίπεδα των 8-10 λεπτά / κιλοβατώρα, όταν σήμερα στην Ελλάδα είναι στα 29 λεπτά (για φ/β στέγης). «Η πτώση των τιμών, ήταν απαραίτητη για κρατήσει το κόστος για τον καταναλωτή σε λογικά επίπεδα. Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους γερμανούς καταναλωτές με ένα επιπλέον βάρος από εισαγωγές ηλιακού ρεύματος, που θα κληθούν να πληρώσουν μέσω του Γερμανικού Συστήματος. Η όποια χρηματοοικονομική βοήθεια της Γερμανίας προς την Ελλάδα, πρέπει να έρθει από άλλες πηγές», είπε ο γερμανός αξιωματούχος.

Συζητάμε το θέμα με την ΕΕ…

Τη σημασία του θέματος αναγνωρίζει και ο κ. Παπακωσταντίνου. «Το ποιος θα αγοράσει και ποιος θα πληρώσει είναι ερωτήματα πάνω στα οποία δουλεύουμε, σε πολύ στενή συνεργασία με την ΕΕ.», είπε ο υπουργός. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι λόγω ακριβώς των γερμανικών «ενστάσεων», υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση με την Ε.Ε. ώστε να «επιδοτεί» εκείνη τη διαφορά ανάμεσα στη τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή και την εγγυημένη τιμή πώλησης φωτοβολταικών στη Γερμανία.

πηγη http://www.energypress.gr/news/Mpeker-:-Kales-oi-eisagwges-APE-alla-ws-symplhrwma-kai-me-hamhloterh-tarifa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ