Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Πωλείται Μηχανή: κυψέλες με 90% φθηνότερη σιλικόνη!!

Η Τween Creek Technologies, με βαση τον Μισισιπή στην Αμερική και ετος ίδρυσης μολις το 2008,  ανακοίνωσε οτι εχει δημιουργήσει μια μηχανή (Ηyperion3) που μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή φθηνών ηλιακών κυψελών με κοστος χαμηλότερο απο 40$/watt!!

H μηχανή αυτή σύμφωνα με  δημοσίευση που εγινε στη San Francisco Chronicle χρησιμοποιεί μια πρωτοπόρο διαδικασία με υψηλής ενεργειας πρωτόνια ετσι ωστε να "κοβει" τα γουαφερ
σιλικονης σε τόσο λεπτά κομματια που ειναι μόλις το 1/10 σε παχος απο τα παραδοσιακά! παραγοντας ομως την ιδια ενέργεια!!  Αρα χρησιμοποιείται 90% λιγότερη ποσοστητα σιλικόνης και ως εκ τουτου ειναι φθηνότερη η κυψέλη. Μπορεί να παραξει 1,5 εκ κυψέλες το ετος.


Σύμφωνα με το sfgate. com η εταιρία πατενταρισε την μηχανή και  δεν ενδιαφέρεται να παραγει κυψέλες ή πανελ. Αντίθετα θελει να πουλήσει τη μηχανή σε οποια εταιρία παραγωγής φωτοβολταικών !  Ποσο κοστίζει; Ε, αρκετα  εκατομύρια δολλαρια ....

Η μηχανή αυτή θα μπορούσε να φερει τα πανω κατω στην αγορα , αφού αλλαζει σημαντικά τη δομή κοστους. Παράλληλα φαίνεται οτι αν η τιμή των πανελ σιλικόνης πεσει και αλλο, θα είναι μεγάλη απειλή για τις εταιρίες παραγωγής πανελ λεπτού υμένα, που ουτως η αλλως παλεύουν να επιβιώσουν σήμερα, αφου εχουν χάσει το πλεονέκτημα κοστους που ειχαν παλαιότερα. .


Δεν πουλήθηκε ακομη...παντως. Συζητά με αρκετες εταιρίες στην Αμερική και Κινα....

Πολλα θα δουν τα ματια μας...ακομα

Πηγές :
1)http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/40c-w-silicon-solar-cells_100006097/#ixzz1p24wIJ8A
2) http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2012/03/13/BUHU1NINMA.DTL#ixzz1p2535thf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ