Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Κατατέθηκε το σχεδιο νομου για 10% bonus και ταριφα ΔΤΚ last year!

Κατέθεσε τελικά στη βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου στο νομοσχέδιο για το Ηλιος και το Ελληνικό, σχετικά με τη στήριξη των φωτοβολταϊκών.
Συγκεκριμένα, πράγματι δεν αλλάζει το 18μηνο, δηλ. ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο επενδυτής προκειμένου να ολοκληρώσει την εγκατάστασή του από τη στιγμή που κάνει σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ.

Επίσης, αποσύρθηκε η «νομιμοποίηση» και φορολόγηση της μεταβίβασης αδειών φωτοβολταϊκών. Αντίθετα, εισάγεται γ ια πρώτη φορά μία προσαύξηση του feed in tariff  κατά 10% στην περίπτωση που ο επενδυτής χρησιμοποιεί ευρωπαϊκό εξοπλισμό τουλάχιστον κατά 80%. (Σχολιο Hlios: τουλαχιστον λύθηκε ενα απο τα ερωτηματικά για το πως θα υλοποιηθεί αφού δεν ειναι για το 45% της εγκαταστασης, οπως το εκαναν οι Ιταλοί...Για τα αλλα ερωτηματικά αμφιβάλω αν θα δοθούν απαντήσεις!)

Πέραν αυτού, οι βασικές αλλαγές που φέρνουν οι τροπολογίες είναι οι εξής:
- Οι τιμές πώλησης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ πλην φωτοβολταϊκών θα αναπροσαρμόζονται όχι με βάση τα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

- Για την περίοδο 2013-2015, το σύνολο των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θα διατίθενται για τη στήριξη των ΑΠΕ

-Το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, μετονομάζεται σε Ειδικό Τέλος Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (Ειδικό Τέλος ΕΤΕΠΚΑ), για να αντικατοπτρίσει το πραγματικό του περιεχόμενο που είναι το κόστος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

- Δίνεται προτεραιότητα σύνδεσης για σταθμούς γεωθερμίας, βιομάζας και βιοαερίου, αφού εξετάζονται πριν τις αιτήσεις των φωτοβολταϊκών.

- Εξασφαλίζεται η τήρηση σειράς προτεραιότητας, κατά την εξέταση από τον διαχειριστή των αιτημάτων χορήγησης προσφορών σύνδεσης, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι η ημερομηνία υποβολής πλήρους φακέλου από τον ενδιαφερόμενο και η ύπαρξη ή μη διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου.

-Ρυθμίζεται το θέμα με τις επενδύσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας, για τις υφιστάμενες αιτήσεις

- Έκδοση Τμηματικής άδεια λειτουργίας για έργα που έχουν αποπερατωθεί τουλάχιστον σε ποσοστό 50% της συνολικής ισχύος της άδειας. Μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου εφόσον η καθυστέρηση οφείλεται σε εκκρεμοδικία ή σε λόγους που δε συνιστούν παράλειψη ή υπαιτιότητα του κατόχου της άδειας

- Θεσπίζεται το λιγνιτικό τέλος 0,5% επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ

πηγη energypress.gr
http://energypress.gr/news/Katatethhkan-oi-tropologies-gia-ta-fwtoboltaika-Ayxhmenh-tarifa-gia-eyrwpaiko-exoplismo

7 σχόλια:

  1. δηλαδη εγω που εχω συμβαση με τον δεσμηε για παρκο 100kw στην τιμη τον 39 και ψαχνω εταιρια και χρηματοδοτηση θα εχω 10% αυξηση στην τιμη αυτη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομιζω. Οπως λεει το σχεδιο νομου "οι διαταξεις αυτες αφορουν σταθμους για τους οποιους κατατίθεται αιτηση για αδεια εγκαταστασης ή αν δεν προβλέπεται άδεια εγκαταστασης, αιτηση για υπογραφή σύμβασης σύνδεσης μετα την εναρξη ισχυος της παρούσας παραγράφου" Αρα εγώ καταλαβαίνω οτι αφορά το bonus 10% μονο νεες συνδεσεις...

      Επίσης, "το ακριβές υψος προσαύξησης, η διαδικασία, οι οροι και οι προυποθέσεις διαπίστωσεις της προέλευσης του εξοπλισμού και των εργασιών παραγωγής του καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια" θα ανακοινωθούν απο τον Υπουργο σύντομα.

      Διαγραφή
  2. Ισχύει μόνο για τα πάρκα ή και για τις οικιακές εγκαταστάσεις το bonus 10% ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανταζομαι Θα πρεπει να περιμενουμε τις λεπτομερειες του Υπουργου!!!

      Διαγραφή
    2. Φίλε/η πηρε το αυτι μου οτι μαλλον θα ειναι για ολες τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομενων των στεγών.

      Τουλαχιστον ετσι εχουν τα πραγματα με τη σημερινή κυβερνηση...αν το βγαλουν μετα τις εκλογες με τη νεα κυβέρνηση ποιος ξερει....

      Διαγραφή
  3. Κατατέθηκε, ψηφίστηκε και περιμένουμε απο εδώ και 15 ημέρες την υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες.. Πότε θα κινηθούν τα νήματα να ξέρουμε τι θα γίνει? Σκέφτομαι να καταθέσω αίτηση ή να περιμενω γιατί μετά δεν θα δικαιούμε το 10% ?? θα βγάλουν κάποτε αυτή την υπουργική απόφαση η θα πάμε πρώτα σε εκλογές.. και να δούμε μετά τι θα πεί και τι θα αλλάξει ο επόμενος Υπουργός??!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μαλον φιλε ετσι θα γινει μετα της εκλογες.
      εγω παντως ακουσα απο ανθρωπο που ειναι πολυ σιγουρος οτι θα ξανανριξουν της τιμες και μετα θα δωσουν το 10%.

      Διαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ