Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ρισκο η επενδυση στα φωτοβολταικα;

Προς τα που να παω παιδια;
Επρεπε να την ειχα κανει απο καιρό την αναρτηση για το αν ειναι ρισκο τα φωτοβολταικα σαν επενδυση. Απασχολεί βλέπω ακόμα πολλούς είτε αυτους που τώρα αρχισαν να ψάχνουν την αγορά, είτε αυτούς που ήδη εχουν κάνει αίτηση, ή και ακόμα εχουν παρει τους ορους σύνδεσης. Ολοι αυτοι αναρωτιούνται αν "αξίζει να επενδύσω σε φωτοβολταικά", είτε αυτό λεγεται επενδυση στα φωτοβολταικα στο σπιτι, ειτε φωτοβολταικα στο χωραφι. 


Οταν σήμερα εχεις καποια χρήματα στην άκρη δεν ξερεις πως ειναι ορθό να τα επενδύσεις. Συμφέρει να βαλεις φωτοβολταικα;  Ψαχνεις για ει δυνατόν μηδενικό ρισκο και μεγάλη απόδοση. Προσπαθείς να κανεις ασφαλείς επιλογές, ειδικα οταν  τα χρηματα αυτα που σκεφτεσαι να επενδύσεις ειναι οι οικονομίες μιας ζωής. Τα φωτοβολταικα ακουσες οτι ειναι μια καλή επενδυση. Αλλα εσύ
φανταζεσαι, υποψιάζεσαι, θελεις μια επενδυση που μπορεί να σου εξασφαλίσει ενα  εισοδήμα για εσενα και την οικογενεια σου, για τα ...παιδια σου. 


ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
Υπαρχει ομως οπως και να το κανουμε μεγάλη αβεβαιότητα.  Και οχι αδικα εδω που τα λεμε. Καθε μέρα ακουμε για πτώχευση της Ελλαδας, για αδυναμία πληρωμών εταιριών, για παγωμα ολων των επενδύσεων, για αλλαγες στις ταρίφες που εγιναν (τοσο στα σπιτια,οσο και στα χωράφια) και καινούργιες που θα ερθουν (FIP Tarrif), για προβλήματα στη ΔΕΗ και στο ΔΕΣΜΗΕ. 


Προσπαθησα να συγκεντρώσω τους λογους που μπορει καποιος να θεωρεί οτι τα φωτοβολταικα ειναι απατη, ειναι φούσκα, ειναι μια μεγαλη ρισκου επενδυση, που δεν ξερεις τι θα σου ξημερώσει...Θα επιχειρήσω να απαντήσω σε καποια απο αυτά και να καταθέσω την αποψη μου.

ΛΟΓΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
1) Ενα φωτοβολταικό σύστημα είναι αξιοπιστο; Είναι αποδοτικό;
2) Αλήθεια η ΔΕΗ /ΔΕΣΜΗΕ πληρώνουν ; Μπορεί να ξημερώσει αυριο και να αλλαξει η τιμή/ταρίφα πωλησης της παραγόμενης ενεργειας του φωοτοβολταικού;
3) Η ΔΕΗ/ΔΕΣΜΗΕ θα υπαρχουν και αυριο; Αν φαληρίσουν τι γινεται; 
4) Τι θα γινει αν η Ελλαδα χρεωκοπήσει; Θα συνεχίσει να με πληρώνει; 


Για λογους κατανόησης βάζω ενα πινακακι ρισκου. Το που βαζω το τικ στο ρισκο και πως αξιολογώ την καθε κατασταση ειναι καθαρα προσωπική και επομενως υποκειμενική αποψη και η βαρύτητα αυτών μεταβάλλεται συνήθως.  

1) Ενα φωτοβολταικο συστημα ειναι αξιόπιστο ΚΑΙ αποδοτικο;

ΠΡΟΙΟΝ
Μιλώντας για τον μέσο ορο παντα, ως φυσικα υλικα και προιόν δεν υπαρχει λογος ανησυχίας γενικότερα. Η διαρκεια ζωής ειναι μεγαλή. Μεγαλύτερη απο τα 20-25 χρόνια της επένδυσης.

Μεγαλο
Μεσαίο
Μικρό
Καθόλου
ΡΙΣΚΟ
 ΟΧΙ

ΑΠΟΔΟΣΗ
Η ηλιοφανεια της καθε περιοχής ειναι μετρήσιμη και δεδομένη. Δεν εισαι στο ελεος των καιρικών συνθηκών. Αρα η απόδοση του φωτοβολταικού σας ειναι εγγυημένη.
Η επενδυση ως επενδυση με τις σημερινές τιμές/ταρίφες  πώλησης απο ΔΕΗ /ΔΕΣΜΗΕ σε συνδιασμό με τη χαμηλή τιμή της εγκατάστασης δείχνει οτι συμφέρει. Σε 4-5 ή και λιγοτερα χρονακια εχεις κανει αποσβεση. Ποια αλλη επενδυση το κανει αυτο σήμερα;

Οι εταιρίες φ/β πανελ δείνουν βεβαια και εγγυήσεις απόδοσης των πανελ τους που φτανουν συνήθως τα 20 χρόνια. Τώρα κατα ποσο μπορείς να βασιστείς στις εγγυήσεις...ή ακομα και στις ίδιες τις εταιρίες παραγωγής πάνελ και να το θεωρήσεις εξασφάλιση αξίζει να το δει.

Να σου πω κατι ομως; Και να μην ισχύουν οι εγγυήσεις καθόλου, και να πτωχεύσει η εταιρία οταν θα σου χαλασει σε 10 χρονια το πανελ (αφού εχει γίνει η αποπληρωμή του δανείου και η απόσβεση του κεφαλάιου σου), θα εχει βγει τετοια τεχνολογια που θα ειναι ουτως η αλλως παλαιομένο το σύστημα σου! Εδώ σήμερα λενε για τα φωτοβολταικα κουρτίνες, παραθυρα, χαρτιά! Κατι θα βρεις οικονομικό να το αντικαταστήσεις.

Τι πρεπει να κανεις λοιπον; Να ψάξεις την αγορα για να βρεις καλα υλικα (πανελ κtλ) Να ψάξεις να βρεις εναν εγκαταστάτη που ξερει τι σημανει φ/β εγκατασταση και ξερει τι πρεπει να προσέξει στο να εχεις ενα αρτιο φωτοβολταικό σύστημα. Ε τοτε θα έλεγα οτι το ρισκο με αυτα τα δεοδομένα ειναι μικρο.

Μεγαλο
Μεσαίο
Μικρό
Καθόλου
ΡΙΣΚΟ
NAI


2) Αλήθεια η ΔΕΗ /ΔΕΣΜΗΕ πληρώνουν ; Μπορεί να ξημερώσει αυριο και να αλλαξει η τιμή/ταρίφα πωλησης της παραγόμενης ενεργειας του φωτοβολταικού; 
Πληρώνουν. 
Ναι. Ο ΔΕΣΜΗΕ εχει καποιες καθυστερήσεις στις πληρωμές και δεν πληρώνει στην ώρα του , αλλα τελικά πληρώνει, την κανει την καταθεση! Η ΔΕΗ μπορεί να φεσώθηκε απο Energa-Hellas power αλλα πληρώνει. Γιατι;

Πληρώνουν, γιατι πληρώνει ο καθε Ελληνας μεσω του τελους απε που υπαρχει στον λογαριασμό του Ηλεκτρικού του καθε σπιτιου. Και το τελος απε προβλέπεται σε μερικα χρόνια να παρει τα πανω του "το χρυσό μου"! Δεν βρισκουν τα χρηματα απο καπου αλλου αλλα απο οοολους τους Ελληνες. Η ΔΕΗ/ΔΕΣΜΗΕ ειναι απλα οι φορείς που χειρίζονται τοσο το τεχνικό κομμάτι του δικτύου οσο και την μέτρηση και  πληρωμή της παραγώμενης ενέργειας. Αρα αυτο που θελω να πω ειναι οτι "λεφτα υπαρχουν" τουλαχιστον για τελος απε προς το παρον.

Μεγαλο
Μεσαίο
Μικρό
Καθόλου
ΡΙΣΚΟ
ΝΑΙ

Η τιμή μπορεί να αλλαξει .
Η αλήθεια ειναι οτι με την εξαίρεση της Ισπανίας και Τσεχίας ισως , ολες οι αλλες αλλαγές στις ταρίφες σε αλλες χώρες (Γερμανία , Αυστρία, Ελλάδα, Eλβετία, Αγγλία, Ιταλία) δεν ειχαν ισχύ αναδρομική. Παρ'ολο που δεν εχει γινει καμμία αλλαγή αναδρομικά στην τιμή, κανεις δεν μπορεί να σας αποκλείσει το ενδεχόμενο να ξημερώσει ο ΥΠΕΚΑ με την φαεινή ιδεα να μειώσει τις ταρίφες και αναδρομικα!


Αλλαγές στην τιμή θα υπάρξουν σιγουρα στις νέες εγκαταστασεις/συμβόλαια. Ακόμα και σήμερα εχει ανακοινωθεί οτι επεξεργάζονται νεο συστημα υπολογισμού της ταρίφας (FIP).
Αλλα εστω οτι οι αλλαζουν οι τιμές και δεν εχεις προλαβει να κανεις την εγκατασταση με την υψηλή ηλιοφάνεια που εχει η Ελλαδα, τις τιμες πωλησεις φ/β συστήματος,  η επένδυση συμφέρει ακομα και με χαμηλότερες ταρίφες. Ποσο χαμηλότερες ειναι ενα αλλο ερώτημα.

 Εδώ οι Γερμανοί με χαμηλότερη ηλιοφάνεια και εχουν κανει τις επενδύσεις, με χαμηλότερη τιμή πώλησης!

Μεγαλο
Μεσαίο
Μικρό
Καθόλου
ΡΙΣΚΟΝΑΙ 



3) Η ΔΕΗ/ΔΕΣΜΗΕ θα υπαρχουν και αυριο; Αν φαληρίσουν τι γινεται; 
 Ποιος ξερει...το αυριο τι θα φερει. Ας κανουμε λοιπον τα σεναρια που κανει καποιος στο μυαλό του.
Το συμβόλαιο που υπογραφεις θα εχει την ισχύ που θα εχει καθε συμβόλαιο που υπογράφεις με μια ανώνυμο εταιρία. Μπορεί δηλαδή να σπασει.
Τώρα εστω οτι η ΔΕΗ, αν και κερδοφόρος, πτωχεύει. Σαν τρελοί θα κανουν αλλες εταιρίες να αναλάβουν το μαγαζί!  Η νέα ιδιοκτησία του μαγαζιού της ΔΕΗ που θα λεγεται Elektrizität corp  ή δεν ξερω εγώ τι αλλο, θα αναλαβει τη διαχείριση του δικτύου και των τελών του ηλεκτρικού. Χαζοί ειναι να το σταματήσουν;

Αν ο κοσμος παψει να πληρώνει το τελος απε και δεν υπαρχει ηλεκτρικό (!!) και αρα καθολου επιδότηση στα φ/β ....ε τοτε , θα γυρίσεις το φωτοβολταικό στο σπίτι σου και θα καταναλώνεις την παραγώμενη ενεργεια ! Παντα υπαρχουν λυσεις και εναλακτικές .... και που ξερεις μπορει και να αρχίσεις να πουλας ρευμα στον αντιπαθητικό γείτονα!  χαχα

Τελος να πω οτι η Ελλαδα ως μελος ΕΕ  εχει υπογράψει οτι μεχρι το 2020 θα εχουμε το 18%-20% της συνολικής ενεργειας απο απε  αλλα και οτι στο τελος του 2014 επίσης θα εχουμε μειώσει τους ρύπους. Αν δεν τους εχουμε πιασει θα αναγκαστεί να πληρώσει περίπου 1,2 δις ευρώ προστιμο! Απ'οτι φαινεται για το 2014 δεν θα υπαρξει προβλημα Αν σταματήσουν λοιπον το προγραμμα των φωτοβολταικων θα υπαρξουν μεγααααλα προστιμα.

Μεγαλο
Μεσαίο
Μικρό
Καθόλου
ΡΙΣΚΟ
ΟΧΙ


4) Τι θα γινει αν η Ελλαδα χρεωκοπήσει; Θα συνεχίσει να με πληρώνει; 
PSI, ξεπιεσαϊ, η ανασφαλεια παραμένει. Κοιτώντας την κρυστάλλινη σφαίρα μου... βλέπω οτι αν χρεωκοπήσει μαλλον δεν θα σε πληρώνει. Τουλαχιστον μεχρι να ισιωσουν τα πραγματα.

Οπως λεει και στο συμβαση πώλησης αν συμβουν περιστατικά ανωτέρας βίας,..... ή πολεμος ή κατασταση εκτακτης αναγκης.... οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων αναστέλλονται . Μεχρι νεωτέρας...δεν θα πληρώνεσαι δηλαδή.

Μεγαλο
Μεσαίο
Μικρό
Καθόλου
ΡΙΣΚΟΝΑΙ


5) ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ: Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ
Ενα τελευταίο κομματι με την αξιολόγηση του ρισκου της επενδυσης που το προσθέτω εγώ, και το πιο σημαντικό ισως, εχει να κανει με την οικονομική δυνατότητα και ιδιοσυγκρασία του καθένα απο εμας.

Ποσα χρήματα εχεις και ποσο σημαντικά ειναι για την διαβίωση σου; Μπορείς να παρεις ρισκο; Μιλας για επενδυση στο σπιτι ή στο χωράφι;  Εισαι πιο σιγουρος οτι τα χρήματα σου στην Τραπεζα  θα ειναι ασφαλή; Νιώθεις πιο σιγουρος να τα εχεις στο μαξιλάρι ή σε καμμια θυρίδα; Θα κοιμάσαι το βραδυ;

Μεγαλο
Μεσαίο
Μικρό
Καθόλου
ΡΙΣΚΟ?    ?  ?



ΣΥΝΟΨΗ
Τα φωτοβολταικα ειναι μια κερδοφόρος επενδυση. Ισως η καλύτερη στις μερες μας!
Αλλα οπως καθε επενδυση, εμπεριέχει και ρίσκο. Μπορεις να το μειώσεις εως ενα σημειο , οσον αφορα τη σωστή επιλογή υλικών και γνώστη εγκαταστάτη.


Επένδυση με μηδενικό ρισκο όμως δεν υπαρχει!
Οποιος σου πει "αποκλείεται να συμβεί αυτό" ή να συμβεί το αλλο δεν  παιζει.


Το σιγουρο μας τελειωσε! Το επενδυση χωρίς χρήματα- τζάμπα επισης πέθανεε.

Η αποφαση ειναι δική σου και είναι προσωπική



46 σχόλια:

  1. καλησπέρα,
    Πολύ καλό το αρθρό με ωραία ανάλυση.
    Θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι οσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.Η ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με τα ως τώρα δεδομένα, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί εξ'ολοκλήρου. Δηλαδή το πλειοψηφικό πακέτο θα παραμείνει στο κράτος. Πέραν αυτού, δεν είναι ιδιωτικοποιηση απλή οπως πχ με τον οτε, δίνω δηλαδή κάποια λεφτά και αγοράζω κάποιο ποσοστό απο την εταιρία. Εδω θέλουν να πουλήσουν συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής ενεργείας της ΔΕΗ,πχ Πτολεμαιδα, μεγαλοπολη, έτσι κατα την αποψή μου δεν επιρεάζονται και πολύ οι επενδυτές ΑΠΕ. Βέβαια ζούμε σε ενα κράτος και σε μία εποχή που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει...οπότε όλα είναι ρευστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει εδώ και δεκαετίες στις αξίες και στις αρχές της. Εμείς οι ίδιοι που κατηγορούμε (δικαίως) τους εκάστοτε κυβερνώντες για τα μύρια όσα κακά μας έχουν προκαλέσει, είμαστε οι ίδιοι που πατάμε πάνω στα χνάρια τους. Για να μη μείνω εντός θέματος, θα πω πως όντως μπορεί το κράτος να μειώσει κάποια στιγμή αναδρομικά τις τιμές (με όποιοες πιθανότητες & αν υπάρχουν να συμβεί κάτι τέτοιο), μπορεί όντως να χρεωκοπήσουμε και να παγώσουν οι πληρωμές αλλά & εμείς είμαστε οι αδηφάγοι που θέλουμε εύκολο χρήμα από τη μια μέρα στην άλλη με μηδενικό ρίσκο. Ποιος δε θυμάται την Ελλάδα γρμάτη από "ειδικούς" του χρηματηστηρίου και τους φίλους - συγγενείς - συναδέλφους - γείτονες κλπ που έφτιαχναν περιουσίες γρήγορα & εύκολα & στη συνέχεια όχι μόνο έχασαν τα κέρδη από το παραμύθιασμα που έτρωγαν & την απληστία που τους κυρίευε αλλά μέχρι και τις περιουσίες τους; Θα το πω καθαρά: Τα φωτοβολταϊκά είναι μια πάρα πολύ καλή επένδυση στην οποία αξίζει τον κόπο να μπει όποιος έχει διαθέσιμα χρήματα και σκέφτεται να τα επενδύσει κάπου συνειδητά και όχι κάποιος που δεν έχει καθόλου και περιμένει το θαύμα των φωτοβολταϊκών για να τα "κονομίσει"! Και εννοείται πως υπάρχει ρίσκο! Δεν είναι ιδανική επένδυση για όλους αλλά για τους συνειδητοποιημένους επενδυτές που αντιλαμβάνονται πως υπάρχει ρίσκο στο οποίο είναι διατεθιμένοι να μπουν και γνωρίζουν πως "με κλανιές δε βάφονται αυγά"! Και για να μην παρεξηγηθώ, εξηγώ πως δεν εννοώ ότι τα φ/β είναι για τους λίγους, τους εκλεκτούς, τους κεφαλαιούχους κλπ αλλά για αυτούς που το έχουν ψάξει, είναι ψύχραιμοι και συνειδητοποιημένοι επενδυτές.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, g-x

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια για μια πολύ καλή και αμτικειμενική εκτίμηση της κατάστασης. Αξίζει να το διαβάσουν ανεξαιρέτως όλοι όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά.

    Συμφωνώ απολύτως με όσα γράφεις και λίγο ως πολύ έχω πει κι εγώ τα ίδια πράγματα σε πάρα πολύ κόσμο. Μοναδική ένσταση στη δυνατότητα να κάνεις το σύστημα αυτόνομο αν συμβεί κάτι με τη ΔΕΗ. Ένα σύστημα απολύτως αυτόνομο, ώστε να μπορεις να πεις τέρμα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι δύσκολο να γίνει. Και επίσης σίγουρα με 10kW φωτοβολταϊκά δε μπορείς να έχεις το air condition στο φουλ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σιγουρα οχι!!
    θα εχεις ομως φωτα να βλεπεις, ενα ματι να μαγειρεψεις, μια τηλεοραση να παιζει!
    Δεν θα εισαι στο μαυρο σκοταδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα σας, Ευχαριστώ για τη συμμετοχή. Εχει δικιο ο ανώνυμος πιο πανω οτι δεν ειναι ευκολο να γίνει το σύστημα αυτόνομο. Να διευρινήσω οτι το παραδειγμα για το αυτονομο σύστημα αναφέροταν σε συνθήκες ακραίες (πχ μή υπαρξη ηλεκτρικου ρεύματος) οπως σωστά αναφέρει ο ανώνυμος πιο πανω και εχοντας υποψιν την μεση ετήσια κατανάλωση ενός σπιτιου που ειναι γυρω στα 3-3,5kw . Θα το αλλαξω λιγο στην αναρτηση για να μην δημιουργουνται λαθος εντυπωσεις και θα το κανω πιο "σοφτ". Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  6. Σκέφτομαι να βάλω στην στέγη του σπιτιού φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος
    10kw. Θα ήθελα να ρωτήσω εαν γνωρίζει κάποιος εαν τα πάνελ είναι
    απολύτως ασφαλή σε θέματα ακτινοβολίας. Δηλαδή τα φωτοβολταϊκά
    εκπέμπουν κάποιο είδος ακτινοβολίας ; Δεδομένου ότι όπου υπάρχει
    διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν και ηλεκτρομαγνητικά πεδία
    ,αυτά τα πεδία είναι ασφαλή; Έχει γίνει κάποια έρευνα για αυτό το θέμα
    στην Ελλάδα ή το εξωτερικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οχι φίλε μου δεν υπάρχει κίνδυνος. μετατροπή ενέργειας διενεργείται από ηλιακή σε ηλεκτρική!αφοβα βάλε το φωτοβολταϊκό σου και από αυτό το θέμα μην φοβάσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παιδια χωρις να γνωριζω πολλα καπου ειχα διαβασει τις προαλλες πως στην Ισπανια εχουν προβληματαμε τις πληρωμες των φωτοβολταικων...ισχυει κατι τετοιο το γνωριζει το θεμα καποιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτο που ξερω ειναι οτι υπαρχουν ηδη Ελλαδα καποια προβληματα στις πληρωμες των μεγαλων μοναδων... οχι ομως των οικιακων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγω ομως ακουσα οτι και για τα φωτοβολταικα στεγης ηδη υπαρχει προβλημα πληρωμης απο την ΔΕΗ.
    Καποιοι εχουν να παρουν χρηματα εδω και 5 μηνες. Αληθευει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΠΛΗΡΟΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΘΕ 4 ΜΗΝΕΣ.

      Διαγραφή
    2. ΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

      Διαγραφή
  11. Να ρωτήσω κι εγώ! θέλω να βάλω φ/β αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τί ρόλο παίζει η εγκαταστάστρια εταιρία
    αν πτωχεύσει ή αν δεν πτωχεύσει πρέπει να με απασχολεί ναι ή όχι?
    Αφού το συμβόλαιο γίνεται με τη ΔΕΗ γιατί να με νοιάζει αν πτωχεύσει ο εγκαταστάτης?
    Πείτε μου αν υπάρχει κίνδυνος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μόνο αν πτωχεύσει στη φάση της εγκατάστασης (καθόλου απίθανο). Αργότερα χάνεις τις εγγυήσεις καλής λειτουργείας (αν υπάρχουν) και ψάχνεις για άλλη εταιρεία για τη συντήρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι γίνεται για όσους έχουν τοποθετήσει οικιακά φωτοβολταϊκά με εκχώρηση της σύμβασης με την ΔΕΗ. Οι τράπεζες θα απαιτούν τα χρήματά τους από τους δανειολήπτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σίγουρο. Οι τράπεζες προσπαθούν να διασφαλίσουν τα χρήματα που δίνουν. Πρώτη διασφάλιση η εκχώρηση της σύμβασης. Ο δανειολήπτης αναγνωρίζει ότι προηγείται η τράπεζα, ότι περρισεύει δικό του. Τώρα αν για χ λόγο αυτά δεν επαρκούν για τις δόσεις και υπάρχει υποθήκη είναι πιθανό μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση ήτοι κατάσχεση πλειστηριασμό κτλ, μόνο που έχουν απαγορευτεί οι πλειστηριασμοί από τραπεζικά ιδρύματα λόγω της συγκυρίας. Και υποθήκη να μην υπάρχει όμως μπορεί να εγγραφεί μονομερώς από τη τράπεζα εκ των υστέρων. Πάντως η συνήθης πρακτική στις μέρες μας για καθυστερημένα δάνεια είναι πρώτα μέτρα όπως επιμήκυνση, αναστολή κάποιων δόσεων και μετά ρυθμίσεις και πιο μετά έχει ο θεός. Δηλαδή αν δε πληρώνει η ΔΕΗ τη ζημιά την επομίζεται ο επενδυτής και όχι η τράπεζα κάτι που είναι λογικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και η τράπεζα επενδυτής είναι και θα πρέπει να επωμίζεται κατά ένα ποσοστό το κόστος από αστάθμητους παράγοντες, για τους οποίους δεν ευθύνεται ο δανειολήπτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τράπεζα κάνει εμπορία χρήματος δεν επενδύει δανείζοντας. Το αυξημένο επιτόκιο τιμολογεί βέβαια και τους ενδεχόμενους κινδύνους. Δεν είμαι με τις τράπεζες αλλά, αν όλα πάνε καλά, τις μεγάλες αποδόσεις τις απολαμβάνει ο επενδυτής, ενώ π.χ αν μειωθεί η εγγυημένη τιμή αναδρομικά, παράγοντας για τον οποίο δεν ευθύνεται ο "επενδυτής", τη χασούρα τη μαζεύει η τράπεζα; Δεν ακούγεται πολύ "επενδυτικό".

      Διαγραφή
  16. Να ρωτήσω κι εγώ. Μπορεί να αλλάξει η τιμή αναδρομικά??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπαρχει νομος που να λεει οτι δεν μπορεί να αλλαξει αναδρομικά. Αν γινουν αναδρομικά η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα πληγεί. Συνήθως οτι αλλαγές γίνονται αφορουν νεες συνδέσεις.

      Διαγραφή
    2. Εδώ θα διαφωνήσω.Από τη στιγμή που υπογράφεις ένα συμβόλαιο για εγγυημένη τιμή σε βάθος 25ετίας, δεν είναι απαραίτητος κάποιος εξτρα νόμος που να τονίζει ότι όντως είναι εγγυημένη αυτή η τιμή που υπέγραψες.Το θέμα δεν είναι απλά ότι θα τρωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών από την αθέτηση των κανόνων, αλλά ότι νομικά δεν μπορεί να αλλάξει μια σύμβαση αναδρομικά.Scripta manes.Αυτό που έγινε στην Ισπανία με το πλαφόν που επέβαλαν, βασίστηκε σε τσαπατσουλιές του δικού τους συστήματος που δεν υφίστανται εδώ, ενώ και ένα παρόμοιο πλαφόν στην Ελλάδα δεν θα προκαλούσε σοβαρές μειώσεις στα έσοδα των οικιακών φ/β.Η φορολόγηση των εσόδων απο τα οικιακά φ/β είναι κάτι που έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί.

      Διαγραφή
  17. Παιδιά να ρωτήσω και εγώ κάτι τεχνικό.Τι γνωρίζεται για τα πάνελ της schoot solar PERFORM MONO 195?Είναι αξιόπιστη εταίρια και άμα ναι ποιά σειρα της θα προτείναται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σου προτείνω, να βαλεις τα φτηνοτερα της αγορας!
    Ολα εχουν την ιδια παραγωγη, με ελαχιστες διαφορες!
    Αυτη ειναι η γνωμη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. paidia ta fotovoltaika einai mia megali fouska pou tha ekragi.eidi exoun stamatisi oi pliromes apo tn deh.kala tha einai opoios skeutete na vali na stamatisi amesos.einai mia kalostimeni kompina oste na figoun polla ekatomiria apo tn ellada me tn agora tn fotovoltaikon sto exoteriko opos kai egine.telika etsi opos to pane i ellada tha falirisi sto telos sigoura

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η αλήθεια είναι πως όντως στα πάρκα υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές.
    Φούσκα κατά τη γνώμη μου όμως δεν είναι τα φωτοβολταικά αλλά η ίδια η Ελλάδα.
    Αν το κλίμα ατην Ελλάδα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη για να επενδύσει κανείς τα χρήματα του, αυτό ισχύει για όλους τους τομείς & όχι μόνο στα φωτοβολταικά.
    Από εκεί & πέρα, μπορούμε να ρισκάρουμε επενδύοντας (& σε αυτή την περίπτωση εγώ θα επέλεγα το χώρο της ενέργειας γενικότερα) ή μπορούμε να σταυρώσουμε τα χέρια & να περιμένουμε μοιρολατρικά το τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ξέρει κάποιος να μου πει αν η σκόνη παίζει κάποιο ρόλο στην απόδοση του Φ-Β και αν ναί πόση περίπου.Πόσες λιγότερες κιλοβατόρες θα παράγω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμάμαι έναν τεχνικό που μου έλεγε μια ιστορία πάνω σε αυτό που ρωτάς, για δύο γείτονες με φ/β, ο ένας τα καθάριζε σχεδόν κάθε μέρα!! και ο άλλος αδιαφορούσε.Μέτρησε διαφορά απόδοσης ανάμεσά τους 0,5-1 Κwh το μήνα.Υπ' όψη τα φ/β ήταν κοντά σε δρόμο,χωρίς κοντινή βλάστηση που να εμποδίζει τη σκόνη.Αν υπολογίσει κανείς μια μέση απόδοση για ένα σύστημα 10Kw/p, τις 35-40Kwh κατά μέσο όρο κάθε μήνα, η απώλεια δεν φαίνεται ουσιαστική.

      Διαγραφή
    2. Διόρθωση για το απο επάνω σχόλιο.Μέση απόδοση 35-40Κwh σε μια ημέρα, όχι μήνα.Άρα η απώλεια από σκόνη είναι πολύ μικρή.Ο καθαρισμός τους 2 φορές το χρόνο, όπως συστήνεται από πολλούς, είναι αρκετός.

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω,τι γίνεται με το δάνειο από την τράπεζα σε περίπτωση που καθυστερεί πάνω από 6 μήνες η ΔΕΗ να πληρώσει ? Γιατί ακούω από ανθρώπους που έχουν ήδη εγκαταστήσει φωτοβολταικά πάρκα,δύο διαφορετικές απόψεις.Οι μισοί ισχυρίζονται ότι παγώνει το δάνειο τελείως μέχρι να ξαναρχίσει η ΔΕΗ να πληρώνει και οι υπόλοιποι μισοί ότι πληρώνεις τις δόσεις στην τράπεζα κανονικά.Αν μπορεί κάποιος υπεύθυνα να μου απαντήσει.Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κυριοι γεια σας Γνωριζετε αν υπαρχει αναρτηση της δεη που να περιγραφει ποια εργα σε ολη την ελλαδα ειναι συνδεδεμενα. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Προς το παρόν ηρεμία όποιος διαθέτει χρήματα ας τα κρατήσει δεν ξέρεις τι γίνεται η δεη ειναι στα πρόθυρα κατάρευσης.Και ποιος εγγυάται ότι μετά απο λίγο καιρό θα σε πληρώσει για το φωτοβολταικό που εγκατέστησες!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΜΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΜ...... THE BIG BANG!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εκτιμώ ότι μετά τα νέα μέτρα (Νοέμβριος 2012) για την έκτακτη φορολόγηση των φψτοβολταϊκών απαιτείται αναθεώρηση του άρθρου.

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. πολυ καλό, είναι καλή επένδυση

    φωτοβολταικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. εχω φωτοβολταικο παρκο 100αρι και εχουμε να πληρωθουμε 6 μηνες!γνωριζει καποιος εαν μπορουμε να κινηθουμε δικαστικα κατα του λαγηε γιατι πληρωνουμε κανονικα εφορια και φπα χωρισ να εισπρατουμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Quote/
    εχω φωτοβολταικο παρκο 100αρι και εχουμε να πληρωθουμε 6 μηνες!γνωριζει καποιος εαν μπορουμε να κινηθουμε δικαστικα κατα του λαγηε γιατι πληρωνουμε κανονικα εφορια και φπα χωρισ να εισπρατουμε !
    unQuote/

    Πληρωθήκατε μεχρι σηήμερα, ή ακόμα σας χρωστούν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γεια σας, λεγομαι Vivian.
    Ειμαι στα σκαριά να εγκαταστήσω 100άρι ΦΒ πάρκο σε ορεινή περιοχή στην Αιτ/νία. Αναλαμβάνω το ρίσκο για τις τιμές, τα πάνελ κλπ .
    1) Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η εμπειρία σας για το εάν η ΔΕΔΗΕ πληρώνει για τα ΦΒ πάρκα- έστω και με κάποια μικρή καθυστέρηση, ή αν υπάρχουν επενδυτές που δεν έχουν πληρωθεί καθόλου.
    2) Επίσης με ενδιαφέρει η εμπειρία σας σχετικά με τα σταθερά ή tracker συστήματα.
    Ισχύει ότι τα tracker έχουν μία απόδοση 40% μεγαλύτερη των σταθερών που έχουν τον τέλειο Νοτιο προσανατολισμό?
    Τι προβλήματα έχουν τα tracker?
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις πληροφορίες που θα μου δόσετε βάσει της εμπειρίας σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Να ρωτήσω και εγώ κάτι;Μπορώ να αλλάξω τον τρόπο πληρωμής απο τον προμηθεύτη; Δηλαδή να πληρώνω κανονικά ρεύμα στο σπίτι και όλο το ποσό πίστωσης να μπαίνει κατευθείαν στο λογαριασμο που έχω ορίσει εξαρχής;Μια τέτοια αλλαγή θα έχει επιπτώσεις στη σύμβασή μου με τη ΔΕΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΧΙ, εξοσον γνωρίζω δεν γινεται. Γι΄αυτο σε περιπτώσεις που υπαρχει πχ ενοικιαστής πρεπει να τα βρεις με τον ενοικιαστή σου για τον συμψηφισμο. Ρώτησε την ΔΕΗ σου να το επιβεβαιώσεις.

      Διαγραφή
  32. balte to benizelo kalitera sti stegi na klanei kai ekei na deis energia ola ta air condition sto foul!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γειά σας, σκέπτομαι να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά πάνελ στη ταράτσα ενός τριόροφου κτηρίου κάλυψης 95τ.μ. με παράλληλη λήψη δανείου από τη τράπεζα που θα καλύπτει το κόστος αγοράς/εγκατάστασης του συστήματος εξ ολοκλήρου. Έχω διαβάσει τα προηγούμενα σχόλεια, με βάθος ενός έτους περίπου, και θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει αλλάξει κάτι το πληρωμή απόδοσης απο τη Δεη σήμερα. Επισης θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να συνδέσω το σύστημα στο κοινόχρηστο ρολόι μιας και υπάρχει επιπλέον του κάθε ορόφου για να μην υπάρχει πρόβλήμα συμψυφισμού με κάποιο μελλοντικό ενοικιαστή. Μου έχουν πει ότι μια απόδοση σε μία ταράτσα, όπως αυτή που έχω, είναι περίπου 6500 - 7000 ευρώ το χρόνο. ενώ παράλληλα σαν λύση για τη περίπτωση που θα υπάρχει στάση πληρωμών απο τη Δεη ή κάποια καταστροφή/βλάβη στο σύστημα να κάνω μια ασφάλεια κινδύνου για να είμαι εξασφαλισμένος στη καταβολή των δόσεων του δανείου στη τράπεζα και την επισκευή του συστήματος. Το σκεπτικό μου είναι ότι αφού υπάρχει το ακίνητο και δεν ενοικιάζεται με τη κρίση που υπάρχει, ενώ πληρώνεις φόρους, τουλάχιστον να σου αποδίδει ένα ποσό για να πληρώνεις τις υποχρεώσεις σε αυτό. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βγαινουν 5 φυλακισμενοι με αδεια και ενας τυπος τους ρωταει ρε παιδια σκεφτομαι να μπω φυλακη για κανενα μηνα πως λετε να το κανω..? Μας δουλευεις ρε φιλε παιζεις με το πονο μας για διαβασε κανενα σχολιο εδω!!

      Διαγραφή
    2. Κορυφαίο σχόλιο φίλε...
      Μεγάλε αν έχεις τα λεφτά και δεν έχεις τι να τα κάνεις, μπορεί και τα φ.β. να είναι πιο ασφαλή από ότι η τράπεζα...Πάντως, 6.5-7 χιλιάρικα, μην περιμένεις με την καμία!!!
      Αυτά παλιάααα....τώρα αλλάξανε τα κόζα και πέσανε πολύ οι ταρίφες ακόμα και για τα οικιακά!
      Πάντως πολύ πιθανόν να βρεις 10ρι με 10-12 χιλιάρικα πλέον!

      Διαγραφή
  34. φιλε μου πιστεψε με δεν ειναι η καταλληλη περιοδος να επενδυσεις σε φωτοβολταικα... αν διαβασεις τα προσφατα αρθρα και που πανε να μας οδηγησουνε θα καταλαβεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ