Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΡΑΕ: Κινδυνος απορρύθμισης της αγορας


Την έντονη ανησυχία τους για τη διαφαινόμενη αδυναμία της ΡΑΕ να επιτελέσει το ρόλο του ρυθμιστή στην εγχώρια αγορά ενέργειας, λόγω της υποστελέχωσής της και των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, επισημαίνουν με επιστολές τους στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς οι συλλογικοί φορείς των επιμέρους κλάδων.

Η κινητοποίηση των φορέων ήταν άμεση, μετά τη δημοσιοποίηση επιστολής της ΡΑΕ προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και στον κοινοτικό επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ, με τίτλο «Η
επαπειλούμενη κατάρρευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας».

Σε αυτήν ο πρόεδρος της Αρχής Νίκος Βασιλάκος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι 6 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου με τον οποίο αναβαθμίζεται η ΡΑΕ, αναλαμβάνοντας αποφασιστικές ρυθμιστικές αρμοδιότητες στα θέματα της ενεργειακής αγοράς, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία συνεχή μεταβολή και υποβάθμιση του προσωπικού της και με συνεχή εμπόδια διοικητικού, οργανωτικού και οικονομικού χαρακτήρα, ως απόρροια κυβερνητικών αποφάσεων, που τείνουν να την οδηγήσουν σε απόλυτη λειτουργική κατάρρευση.

Η πραγματικότητα αυτή είναι γνωστή στους φορείς της αγοράς, για τους οποίους η ΡΑΕ είναι ο εγγυητής της ομαλής λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς και της τύχης τεράστιων επενδύσεων σε συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Ο ΕΣΑΗ, ο οποίος εκπροσωπεί τις ανεξάρτητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (συνολική ισχύς πάνω από 2.500 μεγαβάτ, επενδύσεις περίπου 1,6 δισ. ευρώ), σε επιστολή του προς τον υπουργό ΠΕΚΑ και τον υπουργό Οικονομικών με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού, σημειώνει ότι το λειτουργικό αδιέξοδο της ΡΑΕ «καθιστά πλέον ορατό τον κίνδυνο άναρχης λειτουργίας και απορρύθμισης της αγοράς, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

Όπως δε τονίζει, «στη ΡΑΕ όχι μόνο δεν υπάρχει ενίσχυση με προσωπικό, αλλά λαμβάνονται και μέτρα που θα αδυνατίσουν μισθολογικά και το υφιστάμενο, δημιουργώντας προϋποθέσεις αποχώρησης των πλέον εξειδικευμένων στελεχών».

Στο σημείο αυτό απλώς να σημειωθεί ότι μετά τις οριζόντιες περικοπές μισθών και αποδοχών υπάρχει ροή απόλυτα εξειδικευμένων επιστημόνων στελεχών της ΡΑΕ, τα οποία, λόγω των γνώσεων και της πείρας τους, προσλαμβάνονται με πολλαπλάσιες αποδοχές από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά της, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (μεγάλοι καταναλωτές στην υψηλή και μέση τάση, όπως χαλυβουργίες και τσιμεντοβιομηχανίες), με επιστολή της στον πρωθυπουργό επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η λειτουργική αποδυνάμωση και η επιστημονική υποβάθμιση στην οποία οδηγείται η ΡΑΕ θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του κλάδου, ενώ απειλεί να ακυρώσει τη μέχρι τώρα προσπάθεια εξορθολογισμού της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών».

Επίσης ότι οι κλάδοι εντάσεως ενέργειας βρίσκονται εν αναμονή σημαντικών αποφάσεων της Αρχής, για θέματα που αφορούν την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όπως ο καθορισμός των τιμολογίων υψηλής και μέσης τάσης, η δημιουργία συνθηκών για την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού, ο σωστός καθορισμός των ρυθμιστικών χρεώσεων κ.λπ.

Εκ μέρους των συλλογικών φορέων των ΑΠΕ, επιστολές στον υπουργό ΠΕΚΑ έχουν στείλει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, ο Σύνδεσμος Παραγωγών με Φωτοβολταϊκά και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών.

Οι παραπάνω φορείς συντάσσονται με τα αιτήματα της ΡΑΕ, καθώς ήδη υφίστανται τις επιπτώσεις της υποστελέχωσης της Αρχής, με μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των διαδικασιών αδειοδότησης κ.λπ.

Είναι περιττό να επισημάνουμε ότι οι ενεργειακές οδηγίες που ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο με το νόμο 4001 προβλέπουν πλήρη οργανωτική, διοικητική και οικονομική αποδέσμευση της ΡΑΕ από τη δημόσια διοίκηση. Επιπλέον, αυτός αναθέτει στην Αρχή μεταξύ άλλων:

· Αποφασιστικό ρόλο για μία σειρά κρίσιμων θεμάτων που έχουν να κάνουν με την αγορά ενέργειας.
· Διαιτητικό ρόλο για την επίλυση διαφορών.
· Πιστοποίηση των φορέων που διαχειρίζονται δίκτυα (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ) και την ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Ένα πρώτο «πετσόκομμα» της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ έγινε μέσω του νόμου 4001, ο οποίος καταργεί την οικονομική της ανεξαρτησία, εντάσσοντας τον προϋπολογισμό της σε αυτόν του ΥΠΕΚΑ, παρότι η ΡΑΕ δεν χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του κράτους.

Η δεύτερη απόπειρα απονέκρωσής της γίνεται με την εφαρμογή και σε εκείνη όσων ισχύουν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα σε επίπεδο τόσο προσλήψεων όσο και αποδοχών.

Το γεγονός αυτό έχει αποτέλεσμα ότι, ενώ το έργο της σε όγκο και σε ποιοτικές απαιτήσεις έχει αυξηθεί σημαντικά, να μην μπορεί να συγκρατήσει το άκρως εξειδικευμένο στελεχικό της δυναμικό, που βρίσκει εργασία με πολλαπλάσιες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

πηγη http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/684367/Article.aspx

1 σχόλιο:

  1. Μα τόσο άχρηστοι είναι? Ας το δώσουν κι αυτό στους ιδιώτες που θα καταφέρουν μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ