Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Οι αιτήσεις φ/β μετα τις αιτήσεις γεωθερμίας!

Μας δουλεουν η μου φαινεται;

Το να δημιουργηθεί νέα περίπτωση «αγροτικών φωτοβολταϊκών», με τα έργα γεωθερμίας, βιομάζας και βιοαερίου, φοβούνται οι επενδυτές της ηλιακής ενέργειας, καθώς στις προθέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται το να δοθεί προτεραιότητα στους σταθμούς από αυτές τις ΑΠΕ, όσον αφορά τη σύνδεσή τους με το σύστημα.

Φοβούνται δηλαδή ότι, όπως με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά
δεσμεύθηκε χωρητικότητα στα δίκτυα χωρίς μάλιστα να γίνουν τα έργα, έτσι θα γίνει με βιομάζα και γεωθερμία, στερώντας από ώριμες φωτοβολταϊκές επενδύσεις τη δυνατότητα υλοποίησης.

Όπως αναφέρει στις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το ΥΠΕΚΑ, «οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με χρήση γεωθερμικής ενέργειας / βιομάζας / βιοαερίου, θεωρούνται σταθμοί «βάσης» που παρέχουν εγγυημένη ισχύ και συμβάλουν στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.
Δεδομένου του πολύ σημαντικού οικονομικά διαθέσιμου δυναμικού αυτών των μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, και της εγγύτητας ανάπτυξης, εκ της φύσεως αυτών, στις αγροτικές περιοχές της χώρας, τέτοιοι σταθμοί λογίζονται ως εφαρμογές ΑΠΕ αυξημένου ειδικού βάρους για την εθνική οικονομία, τη στήριξη των αγροτικών εισοδημάτων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την περιφερειακή ανάπτυξη».

Με τις ρυθμίσεις που προτίθεται να εισαγάγει ο κ. Παπακωνσταντίνου, απεμπλέκονται οι εκκρεμούσες στη ΔΕΗ αιτήσεις για τη χορήγηση προσφορών σύνδεσης σε σταθμούς γεωθερμικής ενέργειας, βιομάζας και βιοαερίου, που η αξιολόγησή τους καθυστερεί λόγω του συσσωρευμένου φόρτου εργασίας που προέκυψε μετά το νόμο Μπιρμπίλη, εξαιτίας της πληθώρας των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για προσφορές σύνδεσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς.



ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ VS. ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

Δηλαδή η εξέταση των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά μπαίνει μετά την εξέταση των αιτήσεων για γεωθερμία, βιομάζα και βιοαέριο, όπως έγινε και με τα φωτοβολταϊκά των αγροτών.
Όπως σημειώνουν όμως παράγοντες του κλάδου, εκείνο που παρατηρήθηκε με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ήταν μια «καταιγίδα» αιτήσεων για όρους σύνδεσης, η οποία απασχόλησε επί μακρόν τις υπηρεσίες της ΔΕΗ και δέσμευσε ηλεκτρικό χώρο, αλλά σήμερα ελάχιστες από εκείνες τις επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν, τη στιγμή που έμειναν «στο περίμενε» χιλιάδες άλλοι επενδυτές που είχαν τα χρήματα και την πρόθεση να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα.

«Η υλοποίηση των εν λόγω σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, πέραν της συμβολής τους στους εθνικούς στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, αναμένεται να συμβάλει στην ενεργοποίηση του αγροτικού πληθυσμού, μέσω της δημιουργίας συναφών θέσεων εργασίας στην ελληνική περιφέρεια και στην αξιοποίηση αργούντων γεωργικών εδαφών προς την κατεύθυνση της ενεργειακής γεωργίας» υποστηρίζει το υπουργείο.

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών από την πλευρά του λέει ναι στην προτεραιότητα των συγκεκριμένων ΑΠΕ αφού αποτελούν στρατηγική κατεύθυνση, αλλά να μην δεσμεύεται ηλεκτρικός χώρος επ΄αόριστον, αλλά σε «σφιχτούς χρόνους» έτσι ώστε όποιος μπορεί να κάνει την επένδυση να την κάνει. Όποιος όχι, να «αφήνει ελεύθερο το τοπίο» όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

πηγη energypress.gr 

ΣΧΟΛΙΟ ΗΛΙΟΣ: Λες και οι αγροτες δεν εκαναν γιατι δεν θελουνε!! Ρε πατε καλα; 
Δωστε χρηματοδοτηση στον κοσμο, να δείτε για ποτε κανουνε τα εργα..και για ποτε υποστηρίζουν την πρασινη αναπτυξη !!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ