Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Παπακωνσταντίνου: εχουμε "θεματα" προς επίλυση στο Ηλιος


Τον πήρε λιιιιγο καιρο
να το καταλαβει!
Μέσα στους επόμενους μήνες είναι πιθανόν να τεθεί το πλαίσιο, για να ξεκινήσει η πρώτη φάση του προγράμματος «Ήλιος» εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Παπακωνσταντίνου μετά τις συναντήσεις που είχε χθες, Πέμπτη,στο Βερολίνο για το συγκεκριμένο θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός ΠΕΚΑ δικαίωσε εμμέσως πλην σαφώς την ως τώρα κριτική στο πρότζεκτ, παραδεχόμενος ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς η
δημιουργία της «Ήλιος ΑΕ», αλλά τα δίκτυα, η εύρεση γης, η απλοποίηση της διαδικασίας και η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για το χρηματοδοτικό σχήμα έτσι ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αν κάτι τέτοιο γίνει μέχρι το καλοκαίρι, τότε μπορεί στο δεύτερο μισό του χρόνου να προχωρήσουν οι πρώτες αδειοδοτήσεις και από το 2013 να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται φωτοβολταϊκά πάρκα που θα λειτουργούν από το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό με το «Ήλιος» νομοσχέδιο ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε εχθές στο Βερολίνο συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και με εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Συνδέσμου Βιομηχάνων. «Το πρόγραμμα προχωράει στον βαθμό που υπάρχει αγοραστής και άρα το πλαίσιο για αυτή την αγορά - τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα - είναι αυτό το οποίο τους επόμενους μήνες επιχειρούμε να κλείσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι είναι διατεθιμένοι να στηρίξουν την χρηματοδότηση του «Ήλιος», ο υπουργός ΠΕΚΑ παρέπεμψε στις συνέχεις αναφορές του αρμόδιου Επιτρόπου Έτινγκερ στην ανάγκη να ενοποιηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

«Πράγματι, για μια χώρα σαν την Ελλάδα, δεν έχει κανένα νόημα να εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ μπορεί να εξάγει ηλιακή ενέργεια. Αυτό είναι αποδεκτό από όλους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει ένα πρόγραμμα10 δισ. για την ενοποίηση των ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας, στο οποίο θα συμμετάσχει και η Ελλάδα.

Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα «Ήλιος» στη δεύτερη φάση του, χρειάζεται απαραιτήτως αυτήν την ενίσχυση από τους ευρωπαϊκούς πόρους για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα νέα διευρωπαϊκά δίκτυα, τα οποία δεν θα αφορούν βεβαίως μόνο το «Ήλιος», θα αφορούν και άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ή και μη ανανεώσιμες πηγές», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε πάντως ότι για να είναι το«Ήλιος» επιτυχημένο μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό με βάση τις τιμές τις αγοράς. Επίσης, τόνισε η δεύτερη φάση, κατά την οποία θα σημειωθεί η πλήρηςς ανάπτυξη του πρότζεκτ, στοχεύει στην πτώση του κόστους, μέσω της οποίας θα μπορεί η Ελλάδα να πουλήσει σε ανταγωνιστικές τιμές στη Γερμανία και σε άλλες χώρες.

«Η πρώτη φάση, που είναι η φάση για να αποδείξει κανένας ότι μπορεί να γίνει αυτό γίνεται σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν αυτές οι επιδοτήσεις. Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν προτίθεται σε αυτή τη φάση να ανοίξει το εθνικό της σύστημα σε άλλες χώρες, ταυτοχρόνως όμως υπάρχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο με την οδηγία του 2009 που δίνει τη δυνατότητα για διακρατικές συμφωνίες με κοινά καθεστώτα ενίσχυσης.

Εμείς μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε και συζητάμε με τη γερμανική κυβέρνηση για το πώς θα μπορούσε να στηριχθεί κατ' αυτόν τον τρόπο η πρώτη φάση του σχεδίου, όπως και με άλλες κυβερνήσεις», διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

πηγη energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ