Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Καλαφατης: Επιφυλαξεις για το ηλιος


Τώρα το καταλαβε;;;!!!
Τις επιφυλάξεις του αναφορικά με το πρόγραμμα «Ήλιος» εξέφρασε ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ για το Ελληνικό και το «Ήλιος».

Ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνει ότι ο υπολογισμός για έσοδα 15 δις. ευρώ από την υλοποιήση του προγράμματος δεν προκύπτει από πουθενά ενώ αναφορικά με
την εκτίμηση ότι θα καταστεί δυνατή η εξαγωγή 10 GW, ο κ. Καλαφάτης κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα φιλόδοξη εκτίμηση, για την οποία δεν υπάρχει καμία εμπεριστατωμένη μελέτη.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Καλαφάτη έχει ως εξής:
"Η Νέα Δημοκρατία επίμονα και σταθερά, εδώ και δυόμιση χρόνια, προτείνει τη λήψη πολιτικών ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας.

Το Πρόγραμμα "Ήλιος" φαίνεται να βρίσκεται σ' αυτήν την κατεύθυνση. Γι' αυτό και λέμε "ναι" επί της αρχής. Έχουμε, όμως, μια σειρά σοβαρών επιφυλάξεων που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, όπως:
• Η ιδιαίτερα φιλόδοξη εκτίμηση εξαγωγής 10 GW ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υπάρχει εμπεριστατωμένη μελέτη που να συνεκτιμά όλες τις τεχνικές, νομικές και οικονομικές παραμέτρους.
• Ο υπολογισμός των εσόδων του "Ήλιος" σε 15 δισ. ευρώ, που δεν προκύπτει, ωστόσο, από πουθενά, επειδή τα έσοδα αυτά παραμένουν απροσδιόριστα. Σημαντική παράμετρος είναι η τιμή πώλησης. Πώς και από ποιόν θα καθοριστεί η τιμή; Ποιός εγγυάται ότι θα εξυπηρετείται το συμφέρον της χώρας, δεδομένου - για παράδειγμα - ότι στη Γερμανία οι τιμές αγοράς ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, είναι ιδιαίτερα χαμηλές;
• Η δέσμευση μείωσης του δημοσίου χρέους μέσω των εσόδων των 15 δισ. ευρώ, που σε ενδεχόμενη αποτυχία ή μερική υλοποίηση του "Ήλιος", υποχρεώνουν τη χώρα σε αναζήτηση ισοδύναμου ποσού από άλλες πηγές.
• Η ανεπάρκεια των υφιστάμενων εγχώριων και διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η απουσία σαφούς χρηματοδοτικού πλαισίου αναβάθμισης τους ή κατασκευής νέων, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του έργου.
Το ζήτημα της στατιστικής μεταφοράς της ενέργειας, μέσω της οποίας, κανείς δεν μπορεί να προϋπολογίσει πόση ενέργεια θα εξάγεται πραγματικά και πως θα απορροφάται η φυσική παραγόμενη ενέργεια.
• Η πρόβλεψη ότι οι όροι σύνδεσης του "Ήλιος" θα δίδονται κατά προτεραιότητα, η οποία καταργεί την αρχή της χρονικής προτεραιότητας για τους υπόλοιπους επενδυτές ΑΠΕ, ενώ έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ασφάλειας του δικαίου, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, της ισότητας κλπ. και για το λόγο αυτό μπορεί πιθανότατα, να κριθεί αντισυνταγματική.
• Τα ασαφή αντισταθμιστικά οφέλη, δηλαδή η αμφίβολη προστιθέμενη αξία του "Ήλιος" για την εγχώρια βιομηχανία κατασκευής φωτοβολταϊκών.

Επισημαίνουμε ενδεικτικά όλα αυτά, γιατί από την ενδεχόμενη αποτυχία ή μερική υλοποίηση του εγχειρήματος, κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν τελικά ο Έλληνας καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας, οι εγχώριοι επενδυτές φωτοβολταϊκών συστημάτων ή άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ, αλλά και συνολικά η χώρα και οι πολίτες της.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι, οι διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου, καθώς και το σύνολο της εθνικής ενεργειακής μας πολιτικής, τελούν υπό μελέτη και υπό την αίρεση της διαμορφούμενης νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Ξεκάθαρη πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε το ελπιδοφόρο Πρόγραμμα "Ήλιος" να θωρακισθεί θεσμικά, ώστε να τεθεί πάνω σε υγιείς βάσεις, να ενισχυθούν ουσιαστικά οι διαδικασίες υλοποίησής του, καθώς και η μετέπειτα λειτουργικότητα, η αποδοτικότητα και εν γένει η αποτελεσματικότητά του, προς όφελος, κυρίως, της Εθνικής Οικονομίας, αλλά και της Ευρώπης."

πηγη energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ