Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

KAΠΕ : Να κλειδώνει η τιμη οταν το εργο ειναι ετοιμο


Θα σταματα και η πληρωμή
δοσεων  στην τραπεζα;

(Hlios: Eνα Mπραβο στο Energypress για τις αποκαλύψεις. )

Τα γνωστά προβλήματα με το 18μηνο και τις καθυστερήσεις στις συνδέσεις των έργων από τη ΔΕΗ, επαναφέρει στο προσκήνιο η συζήτηση που άνοιξε το ΥΠΕΚΑ με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί και αποκάλυψε χθες το EnergyPress.
Έτσι ενώ το ΥΠΕΚΑ φαίνεται να προωθεί αυστηροποίηση και μείωση των χρονοδιαγραμμάτων που ισχύουν για τη σύνδεσε ενός έργου προκειμένου για να μη χάσει ένας επενδυτής την τιμή που έχει «κλειδώσει», η αγορά των
φωτοβολταϊκών ζητεί πρωτοβουλίες στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή της άρσης των αδιεξόδων που έχουν προκύψει εξαιτίας των καθυστερήσεων της ΔΕΗ.

Θυμίζουμε ότι η τιμή σήμερα κλειδώνει με την υποβολή της αίτησης για σύμβαση αγοραπωλησίας και από τότε ξεκινάει να τρέχει το 18μηνο για την υποβολή της αίτησης σύνδεσης και την ολοκλήρωση των έργων σύνδεσης προκειμένου, να μη χαθεί η ταρίφα.

Ωστόσο, όπως είναι ευρέως γνωστό στην αγορά, χιλιάδες έργα βρίσκονται καθηλωμένα, εξαιτίας των καθυστερήσεων από το διαχειριστή του δικτύου, που με τη σειρά του επικαλείται φόρτο εργασίας. Το πρόβλημα έθιξε και η επιστολή του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Μανιάτη, προς τον Α. Ζερβό, στην οποία ο υφυπουργός ζητεί μέτρα διαφάνειας (ανακοίνωση ανά δίμηνο για το ρυθμό των συμβάσεων σύνδεσης, αποτύπωση της κατάστασης των δικτύων, διαφάνεια στις χρεώσεις για τις εργασίες σύνδεσης κλπ).

Στην πράξη τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τους επενδυτές καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η απάντηση που δόθηκε από τη ΔΕΗ στο αίτημα για σύμβαση σύνδεσης ήταν ότι η σύνδεση θα γίνει σε … 19 μήνες. Έτσι όχι με δική τους υπαιτιότητα αλλά εξαιτίας των καθυστερήσεων από το διαχειριστή του δικτύου, μεγάλος αριθμός επενδυτών χάνει με το καλημέρα, την προθεσμία του 18μηνου και κατά συνέπεια και την τιμή που κλείδωσε με τη σύμβαση αγοραπωλησίας.

Οι διαμαρτυρίες του κλάδου των φωτοβολταϊκών για το θέμα είναι έντονες και ζητούν να υπάρξει άμεση λύση στο ζήτημα. Είναι προφανές ότι ο επενδυτής δεν μπορεί να ελέγξει την τιμή που θα πουλάει το ρεύμα καθώς αυτό εξαρτάται από την ίδια την τιμή, επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς.

Πρόταση Τροποποίησης
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν υπάρχει πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου του ν. 3734/09, ώστε να μη θεωρείται ότι έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του 18μηνου επειδή η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας ή η ενεργοποίηση της σύνδεσης δεν είναι εφικτή λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων σύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού. Προϋπόθεση για να μην θεωρηθεί ότι παρήλθε άπρακτη η προθεσμία του 18μηνου είναι να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού και σε αυτή την περίπτωση ο επενδυτής θα διασφαλίζει ότι η ταρίφα πώλησης θα είναι εκείνη που αντιστοιχεί στην ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης πώλησης.

ΚΑΠΕ
Με βάση την ίδια πρόταση την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης της κατασκευής του φωτοβολταϊκού σταθμού διενεργεί το ΚΑΠΕ μετά από αίτημα του παραγωγού προς το ΚΑΠΕ και με την ταυτόχρονη κοινοποίηση προς τον αρμόδιο Διαχειριστή. Η πιστοποίηση θα γίνεται με αυτοψία εντός δύο μηνών από την υποβολή αίτησης προς το ΚΑΠΕ ενώ η πιστοποίηση θα μπορεί να δίνεται σε διάστημα ενός μήνα από τη διενέργεια της αυτοψίας.

πηγη energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ