Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

FIRST SOLAR: προβλημα με τις εγγυήσεις !

To μελλον ειναι γεματο Εκπλήξεις!
H First Solar, η μεγαλύτερη εταιρια πανελ λεπτου υμενα, εχει "θεματακια".

Δεν ξερω αν το προσεξατε εχθες το πρόβλημα με τις εγγυήσεις  στην αναρτηση για την First Solar , σήμερα βρήκα περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το arizona repyblic η First Solar Inc. είπε οτι εχει υποχρεωθεί να αντικαταστήσει περισσότερα πανελ απ'οτι περίμενε. Το θεμα εμφανίζεται ιδαίτερα στα ζεστά κλιματα οπως
Αυστραλία, Κινα, Ινδία, Αριζόνα.

Ειναι κοινή γνώση, και το εχω αναφέρει αλλωστε και απο το blog, οτι οσο ζεσταινεται το πανελ τοσο λιγότερο ηλεκτρική ενέργεια παραγει.Για το λογο αυτό υπαρχει ο υπολογισμός του noct ή αλλιώς temperature coefficient που δείχνει το ποσοστό της χασούρας για καθε αλλαγή βαθμου θερμοκρασίας. Το noct καθορίζει ποση ενεργεια θα παραχθεί σε ενα δεδομένο κλιμα.

Η First Solar ελεγε οτι τα πανελ της αποδίδουν καλύτερα σε ζεστό καιρό απο οτι τα παραδοσιακά πανελ σιλικόνης. Αλλα, στα ζεστα κλιματα ειναι που παρατηρείται περισσότερο το προβλημα στα πανελ της και που υπαρχει η μεγαλύτερη επιστροφή πανελ. Δεν ανέφεραν βεβαια ποιες ειναι αυτές οι χώρες/περιοχές. (και αυτο νομίζω ειναι ανησυχιτικό! Αν ήταν μονο στην ερημο γιατι να μην το πουνε;)

Η εταιρια λεει βεβαια οτι η διαφορα συνολικα απο τα αιτήματα αντικατάστασης ειναι μολις 1% παραπάνω στα ζεστά κλιματα. Εχουν βαλει λοιπον στην ακρη 37 εκ $ για να χιεριστούν ενδεχόμενα αιτήματα που εχουν να κανουν με την εγγύηση.
Επίσης προσθέτουν οτι δεν εχουν και πολλα στοιχεία ακόμα και οτι αυτο συνέβαινε με τα παλια πανελ και εχουν λυσει το θεμα σήμερα!

Ειναι πρωτη φορα ομως που η εταιρια συζητά για αυτο το θέμα και φανταζομαι το δημοσιποίησε γιατι  επρεπε να δικαιολογήσει τα οικονομικα αποτελεσματα του ετους.

 Και ειναι ανησυχιτικό  για εμας να ακούμε οτι μια τοσο μεγαλη εταιρια εχει προβλημα  στις εγγυήσεις. Oσοι εχουν βαλει First solar καλο ειναι να ριξουνε μια δεύτερη ματια στην απόδοση τους, ιδιαίτερα τις μερες με υψηλές θερμοκρασίες.

 Το σίγουρο ειναι οτι θα πρεπει να περιμένουμε να ακούσουμε και αλλα τετοια να ερχονται στο φως , οχι μονο απο τη First Solar , αλλα και απο αλλες εταιαρίες.


πηγη azcentral.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ