Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Εμμεση μείωση στα Αιολικά


Νέα δεδομένα δημιουργούνται για τις τιμές αποπληρωμής των τεχνολογιών ΑΠΕ, πλην φωτοβολταϊκών, οι οποίες καλούνται να υποστούν και εκείνες σημαντικό «ψαλίδι» σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού, το πρόγραμμα ήλιος και την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Συγκριτικά βεβαίως με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν πρόσφατα στα φωτοβολταϊκά, το ψαλίδι για τα αιολικά είναι σαφώς μικρότερο ενώ και η «μέθοδος» της μείωσης έχει διαφοροποιηθεί. Έτσι ενώ για τα φωτοβολταϊκά υπήρξε επίσπευση και διεύρυνση των
μειώσεων που ήδη προβλέπονταν από το νόμο, το «ψαλίδι» για τις υπόλοιπες τεχνολογίες είναι έμμεσο και σταδιακό.

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει ότι οι τιμές των ΑΠΕ «αυξάνονται ενιαία κατ’ έτος σε ποσοστό 25% επί του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, όπως αυτός καθορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η τελική τιμή σε ευρώ ανά μεγαβατώρα της ενέργειας που προκύπτει μετά την αύξηση, στρογγυλοποιείται με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων.

Με βάση την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, η αναπροσαρμογή γίνεται προκειμένου «να αντικατοπτρίζεται η πραγματική απώλεια σε όρους αγοραστικής δύναμης».
Μέχρι σήμερα οι τιμές αναπροσαρμόζονταν με υπουργική απόφαση και μετά από γνώμη της ΡΑΕ, που ελάμβανε ως βάση, τη μεσοσταθμική μεταβολή των τιμολογίων της ΔΕΗ, ενώ προβλεπόταν ότι σε περίπτωση που δεν απαιτείται έγκριση των τιμολογίων της ΔΕΗ, οι τιμές αναπροσαρμόζονται σε ποσοστό 80% επί του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Διαβουλεύσεις
Η τεχνολογία που πλήττεται άμεσα, λόγω και του μεγάλου αριθμού έργων που βρίσκονται σε λειτουργία, υλοποιούνται ή σχεδιάζονται είναι τα αιολικά. Πληροφορίες του EnergyPress αναφέρουν ότι η αγορά και οι θεσμικοί φορείς της είχαν γίνει κοινωνοί των προθέσεων του ΥΠΕΚΑ. Μάλιστα το υπουργείο είχε εξετάσει σοβαρά να προχωρήσει σε μειώσεις στα fit των αιολικών στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν και ανακοινώθηκαν οι περικοπές στις τιμές των φωτοβολταϊκών. Όπως είχε αποκαλύψει το EnergyPress το ΥΠΕΚΑ είχε αποκαλύψει στους φορείς της αγοράς πρόταση για μείωση 5% στις ταρίφες των αιολικών με νομοθετική ρύθμιση, εξαίρεση από τον αναπτυξιακό νόμο και κατάργηση της προσαύξησης του 20% για τα έργα που δεν έχουν λάβει επιχορήγηση. Ωστόσο, μπροστά στις έντονες αντιδράσεις της αγοράς, το ΥΠΕΚΑ απέσυρε τις προτάσεις του, για να επανέλθει με την τροπολογία που φέρνει τις έμμεσες μειώσεις στα αιολικά Fit.

Η αγορά
Η νέα ρύθμιση εκτιμάται από πηγές της αγοράς ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς, η οποία την τελευταία διετία επέδειξε αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης, αν και ακόμη απέχει αρκετά από τα επίπεδα που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2020. Πέρυσι προστέθηκαν συνολικά 311,2MW οδηγώντας το σύνολο της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος στα 1626 MW. Το 2011 η αγορά των αιολικών αναπτύχθηκε με ρυθμό 23,2%, ποσοστό που δύσκολα θα επαναληφθεί το 2012 καθώς αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται ή έχουν συμβολαιοποιηθεί περί τα 145 MW που θα τεθούν σε λειτουργία μέσα στο 2012.

πηγη energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ