Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Το περιβαλλον προτεραιοτητα για την Εκκλησία!

Προβλήματα στο ειδύλλιο!!
Αναγκαια η συνεργασια Εκκλησιας
 και ΥΠΕΚΑ για τα Φ/Β στους δυσκολους
καιρους που ζουμε!!!! Αι ντεεεε!
Ρεπορτάζ : Μάνος Χαραλαμπάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Η «δαιμονιώδης γραφειοκρατία» και ο «παραγοντισμός ασήμαντων λειτουργών» δυσκολεύουν τις προσπάθειες συνεργασίας Εκκλησίας - Πολιτείας, τόνισε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην εισήγησή του...

στη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Το τελευταίο διάστημα ο Αρχιεπίσκοπος έχει εκφράσει πολλές φορές το παράπονο ότι η Εκκλησία συναντά προσκόμματα από το υπουργείο Περιβάλλοντος στα σχέδια της Αρχιεπισκοπής να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πεντέλη. Αλλωστε, έχει ζητήσει η Εκκλησία να έχει ίση μεταχείριση με τους ξένους επενδυτές για παρόμοια έργα.

«Η επιδίωξη συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας είναι αναγκαία στους δύσκολους καιρούς μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας ότι τελευταία έγιναν φιλότιμες προσπάθειες, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά. «Υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα που ενίσχυσαν την προσπάθεια αυτή και οφείλω από τη θέση αυτή να τα ευχαριστήσω. Το γενικότερο όμως κλίμα ήταν αδιάφορο, μια δαιμονιώδης γραφειοκρατία και ο παραγοντισμός ασήμαντων λειτουργών που μάλλον δυσκολεύουν παρά εξυπηρετούν, έκαμαν τις προσπάθειες αναποτελεσματικές».

Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών για το θέμα των φωτοβολταϊκών εντάθηκε την τελευταία εβδομάδα. Δύο φορές ο Αρχιεπίσκοπος, την προπερασμένη Τετάρτη και την περασμένη Κυριακή, εξέφρασε την πικρία του για την άνιση μεταχείριση της Εκκλησίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε σύγκριση με τους ξένους επενδυτές.

Ακολούθησε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ στην οποία αναφερόταν ότι το Δημόσιο αμφισβητεί την κυριότητα της Εκκλησίας για τις εκτάσεις της Μονής Πεντέλης. Από την περασμένη άνοιξη άρχισε να μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο για τα φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη. Τότε η Αρχιεπισκοπή ίδρυσε Ανώνυμη Εταιρεία (Πρόνοια ΑΕ) για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής της περιουσίας, δηλαδή των μονών Πετράκη και Πεντέλης.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πεντελικό προβλέπεται να είναι συνολικής ισχύος 300 MW - όση η ισχύς ενός θερμοηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ - και η εγκατάστασή του σχεδιάζεται να γίνει σε άγονη και βραχώδη έκταση της Μονής Πεντέλης, 3.500 στρεμμάτων. Τονίζεται πως για το έργο θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 200 θα είναι μόνιμες.

ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ. 
Το όλο έργο, όπως τονίζει με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης, «αποτελεί έργο αναδάσωσης έκτασης 20.000 και πλέον στρεμμάτων του Πεντελικού όρους. Μιας έκτασης που θυμίζει κρανίου τόπο για όποιον μπει στον κόπο να την επισκεφθεί. Η αναδάσωση δεν γίνεται με λόγια και ευχές, αλλά απαιτεί πόρους που "προσφέρει" το συμπληρωματικό έργο της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου σε άγονη και βραχώδη έκταση». Ο κ. Κονιδάρης προσθέτει πως «για την Εκκλησία, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτο όρο και οι επενδυτές θα αναλάβουν και το κόστος συντήρησης και προστασίας της περιοχής που θα αναδασωθεί».

Οσον αφορά την κυριότητα της έκτασης, ο κ. Κονιδάρης τονίζει ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής είναι ξεκάθαρο. Η έκταση είναι κυριότητας της Ι. Μονής Πεντέλης με αμετάκλητη δικαστική απόφαση».

Πηγη fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ