Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΔΑΣΜΟΙ στα Κινεζικα πανελ και στην Ευρώπη;;

Παω να αγορασω μπανανες
καλου κακου!
Σήμερα ανακοινώθηκε οτι τελικα  στην Αμερική μετα την αγωγή κατα των κινεζικων εταιριών που επιδοτούνται,  μπορεί το Υπουγείο τους να βαλει δασμούς στα Κινεζικα προιόντα.

 Οι κινεζοι, αρχισαν να προειδοποιούν οτι οι δασμοί στα κινεζικα θα γυρίσουν μπουμερανγκ και θα χαθουν 300.000 θεσεις εργασίας!

Εν αναμονή λοιπον της αποφασης της επιτροπής για το αν τελικα θα μπουν δασμοι (σε λιγες μερες δηλαδή) δεν μπορω παρα να σκεφτώ τι μας περιμένει: Ποσο θα ειναι οι δασμοί; Η ευρώπη τι θα κανει; Πως θα επηρεαστεί η Ελλαδα; Που θα πανε οι τιμες των φωτοβολταικων;

1) Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΑΣΜΟΥΣ
Σύμφωνα με το chinadaily πιθανόν η Ευρώπη θα ξεκινήσει και εκείνη με τη σειρά της (οπως  εχει αναρτηθεί απο το blog τον Νοεμβριο για τις ενεργειες της solarworld) ερευνα για τις εισαγωγές προιόντων απο την Κινα.

Οι αναφορές λενε οτι οι Γερμανικές εταιριες φωτοβολταικών προσπαθούν να ξεκινησουν αντίστοιχη υποθεση και εδώ στην Ευρώπη.  Απο το υπουργείου Εμπορίου της Κίνας λενε οτι η ΕΕ ήδη εχει δεχτεί την υποθεση αλλα δεν εχει πάρει καποια αποφαση ακόμα.

2) ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ Φ/Β ΕΡΓΑ
Κάποιοι λενε (china daily.com.cn) οτι οι δασμοί μπορεί να ειναι και πανω απο 100%!! Βεβαια αν αυτο αληθεύει ή αν ειναι ακομα και κατα το μισό αλήθεια (50% δασμοί), δεν μιλαμε για δασμούς αλλα για ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, ΕΜΠΑΡΓΚΟ!

Και αν ειναι ετσι....τρεχατε ποδαρακια μου να κανετε τωρα οσοι μπορείτε τα εργα με κινεζικα. Αργοτερα αμφίβολο αν θα μπορεσετε.

Και ποιο θα ειναι το ντομινο αποτελεσμα του ολου; Περαν της παροδικής αύξηση των πωλήσεων που θα εχουν οι κινέζοι, οταν μπουν δασμοι οι εδώ εταιρίες θα βρουν ευκαιρία να αυξήσουν τις τιμές τους -) θα οργιασουν σε πωλήσεις οι Γερμανοί και καθε καρυδιάς  καρύδι που τα εισαγουν τα φωτοβολταικα πανελ κινέζικα και τα βαφτίζουν Ευρωπαικά -)  οι κινεζικες εταιρίες θα εξοριστουν στο πυρ το εξωτερον -) οι επενδύσεις θα σταματήσουν απο τους μικρους/μικρομεσαίους, και τελικά.... εργα θα κανουν οσοι εχουν λεφτα και μονον.

Εκτος και αν αλλαξει κατι στη χρηματοδότηση και ανοίξουν οι κανουλες! Λετε; Δεν νομίζω....Τοσο καιρο περιμενουμε και το μονο που ειδα ηταν χρήματα απο το ΕΣΠΑ στο ήλιος προτζεκτ!


3) ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΟΙΝΑΣ
  • Πως θα αντιδράσει η κινα σε επιπεδο εξαγωγής σιλικονης και κελιών; Θα βάλει και αυτή δασμους;
  • Πως θα διαμορφωθούν οι τιμες των κινέζικων πανελ μετα και τους δασμούς και πως θα ειναι συγκριτικα με τις αλλες μαρκες;
  • Ποσο θα ρίξουν τις τιμες τους για να ειναι ανταγωνιστικές; Υποθετω τα ξεχναμε τα κινεζικα. Τερμα, φινιτο, δι εντ!

Φανταζομαι σύντομα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Δεν ξερω γιατι αλλα φέρνω στο μυαλό μου μνήμες με μπανανες! Ξερετε ηθελες να φας μπανανα και δεν μπορούσες γιατι λογω δασμών ηταν πανακριβες. Δεν ηξερες τι γευση εχουν γιατι ετρωγες σπανια. Και οταν τις αγόραζες  ήταν μια στο τόσο και ηταν μικρές και μονο απο την Κρήτη! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ