Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Τα πάνω κάτω στην ενέργεια

Διεργασίες το λενε τωρα!!

Μυτιληναίος, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης μπαίνουν στην παραγωγή. Διατηρεί ατύπως το μονοπώλιο στην εμπορία η ΔΕΗ

Σε φάση μετασχηματισμού βρίσκεται η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, όπως πιστοποίησε με την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αποκαλύπτοντας τις πολιτικές και επιχειρηματικές διεργασίες που έχουν ξεκινήσει σε ολόκληρο το φάσμα. Ο υπουργός του ΥΠΕΚΑ δήλωσε πως «Σε ένα χρόνο η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα θα είναι εντελώς διαφορετική».

Παράγοντες της αγοράς και αξιωματούχοι των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι στόχος είναι η είσοδος νέων επενδυτών στον τομέα της παραγωγής ώστε να αποκτήσει ενεργειακή επάρκεια η χώρα και η ουσιαστική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, κυρίως μέσω του προγράμματος ΗΛΙΟΣ.

Το σκηνικό βρίσκεται σε πλήρη αναδιάταξη μετά την έξοδο από την αγορά της Hellas Power και της Energa, των δυο βασικών εναλλακτικών παρόχων ενέργειας, ενώ σε κρίσιμη φάση βρίσκεται και η τελευταία εταιρία που έχει μείνει στην εμπορία, η RevmaEna.
Η τελευταία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, εξαπατεί με τις διαφημίσεις της και χρεώνει αυξημένα τιμολόγια εν συγκρίσει την πρώτη. Μετά την καταγγελία, του θέματος θα επιληφθεί η ΡΑΕ, ενώ από κοντά παρακολουθεί το θέμα και ο υπουργός του ΥΠΕΚΑ.Όπως όλα δείχνουν η ΔΕΗ θα μείνει στην εμπορία ως μονοπώλιο αλλά θα απελευθερωθεί πλήρως η παραγωγή. Σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι υπάρχει άτυπη συμφωνία για πώληση λιγνιτικών μονάδων με τη μορφή των συμβάσεων παραχώρησης, σε ιδιώτες επενδυτές.

Οι επενδυτές θα αναλάβουν την υποχρέωση της διατήρησης των θέσεων εργασίας καθώς και των παράλληλων επενδύσεων.
Σχέδιο που βρίσκεται ακόμα σε φάση κατάρτισης προβλέπει για τους επενδυτές που θα αγοράσουν λιγνιτικές μονάδες την υποχρέωση να αναπτύξουν σε παραπλήσιες εκτάσεις φωτοβολταϊκά πάρκα και να παράσχουν αντισταθμιστικά περιβαλλοντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.
Μεγάλες διεθνείς εταιρίες και εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά μονάδων της ΔΕΗ. Παράλληλα επενδυτές ενδιαφέρονται να μπουν ενεργά στις εισαγωγές LNG πεδίο όπου έχουν σημειωθεί ισχυρές επιχειρηματικές μάχες και στο παρελθόν

Οι όμιλοι Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα είναι οι βασικοί εγχώριοι διεκδικητές της πίτας, ενώ φαίνεται ότι έχουν επιτύχει ήδη συνεργασίες με μεγάλους ξένους παίχτες δημιουργοώντας ήδη εμπόδια στην είσοδο εταιριών που δεν διαθέτουν το απαραίτητο πολιτικό και επιχειρηματικό εκτόπισμα.
Όπως όλα δείχνουν οι εγχώριοι όμιλοι είτε απευθείας είτε μέσω ξένων εταιριών, που οι ίδιοι θα ελέγχουν –στην Ελλάδα- θα αναπτύξουν εντονότερη δραστηριότητα στην ενέργεια και θα γίνουν μέτοχοι και συνέταιροι στη ΔΕΗ.

Παράλληλα ο όμιλος Μπόμπολα (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) έχει θέσει υποψηφιότητα σε συνεργασία με εταιρίες του ομίλου Κόκκαλη για τη διαχείριση απορριμμάτων και την παραγωγή ενέργειας από τα σκουπίδια.

Παπακωνσταντίνου: Αλλάζουν όλα στην ενέργεια
Στο Συνέδριο του Economist μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου με κεντρικό θέμα "Το καθεστώς των γεωτρήσεων και η γεωστρατηγική σημασία στην περιοχή". Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως εν μέσω κρίσης και παρά το ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο πρέπει να προχωρήσουμε σε ενεργειακή συνεργασία ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο.
Έχουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο συμπλήρωσε και συγκεκριμένα με το νόμο 4001 ανοίγει η αγορά ενέργειας και ενσωματώνονται οι ρυθμιστικές αρχές.
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός υπογράμμισε πως προχωράνε για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ενώ βρίσκονται στην διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την ΔΕΗ.

Σε έναν χρόνο από τώρα η αγορά ενέργειας στη χώρα μας θα είναι εντελώς διαφορετική τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε ερώτηση για το πόσο θα χρειαστεί μέχρι να αρχίσει η εξαγωγή φυσικού αερίου ο υπουργός απέφυγε να δώσει σαφή χρονικό ορίζοντα, ενώ αντίθετα ο Κύπριος ομόλογός του Ν. Συλικιώτης την τοποθέτησε σε 8 χρόνια και αντίστοιχα ο ισραηλινός ομόλογός του, Ούζι Λαντάου, την τοποθέτησε σε 7 με 10 χρόνια.

πηγη sofolkleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ