Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

EΛΕΤΑΕΝ: Διαφωνεί για ταρίφες και bonus

Σε εσωτερικό «πόλεμο» στον κλάδο των ΑΠΕ φαίνεται πώς έχουν οδηγήσει οι τροπολογίες που κατατέθηκαν την Παρασκευή στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού, το πρόγραμμα Ήλιος και την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ,  οι οποίες προβλέπουν αφενός ετήσια αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης της ενέργειας από ΑΠΕ, πλην φωτοβολταϊκών, με βάση το 25% του ∆είκτη Τιµών Καταναλωτή του προηγούµενου έτους και αφετέρου την πριμοδότηση με 10% μεγαλύτερη ταρίφα των φωτοβολταϊκών έργων τα οποία χρησιμοποιούν κατά τουλάχιστον 80% ευρωπαϊκό εξοπλισμό.

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά αποτυπώνεται έντονα σε επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ προς το ΥΠΕΚΑ και την αρμόδια επιτροπή Εμπορίου της
βουλής, στην οποία η ένωση κάνει λόγο για … πρωτοτυπία της Ελληνικής Πολιτείας αυξάνοντας την τιµή των φωτοβολταϊκών και µειώνοντας την τιµή των αιολικών και µικρών  υδροηλεκτρικών.

Να μειωθούν οι ταρίφες των φ/β και μετά να δοθεί “bonus”
Ειδικότερα, όσον αφορά το ζήτημα της «πριμοδότησης» των φωτοβολταϊκών ευρωπαϊκού εξοπλισμού, η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «υπέρμετρη επιβάρυνση» της υλοποίησης του προγράμματος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα, ζητώντας να μην αυξηθούν άλλο οι τιμές των φωτοβολταϊκών.
Μάλιστα, η ένωση προτείνει, εφόσον υπάρχει η πρόθεση να πριμοδοτηθεί ο εγχώριος εξοπλισμός, να μειωθεί περαιτέρω η ταρίφα για τα νέα φωτοβολταϊκά για ποσοστό που θα αποφασιστεί και πάνω σε αυτή την τιμή να χορηγηθεί ισόποση πριµοδότηση για εκείνα τα συστήματα που χρησιμοποιούν ευρωπαϊκό εξοπλισμό.

12,7%  η μείωση για αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά
Και όσον αφορά την ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής των ΑΠΕ με το 25% του ΔΤΚ, η ΕΛΕΤΑΕΝ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της, ζητώντας το ποσοστό να οριστεί στο 80%.

Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή,  η  συγκεκριμένη τροπολογία συνεπάγεται μείωση της τιμής των αιολικών και των μικρών υδροηλεκτρικών κατά 12,7% µέσα σε δύο έτη (από 1.1.2010), διότι, όπως εξηγεί η ΕΛΕΤΑΕΝ, «τόσες είναι οι µεσοσταθµικές αυξήσεις των  τιµολογίων της ∆ΕΗ που δεν έχουν ενσωµατωθεί στις τιµές των Α.Π.Ε. εξαιτίας του ν.3851/2010 και της προτεινόµενης σήµερα τροπολογίας».

Μάλιστα, η ΕΛΕΤΑΕΝ χαρακτηρίζει λανθασμένη τη λογική της συγκεκριμένης τροπολογίας διότι,  θεωρεί ως δεδομένο ότι το πραγµατικό επενδυτικό κόστος  για τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα και µικρά υδροηλεκτρικά θα µειώνεται διαρκώς. Όπως εξηγεί η ΕΛΕΤΑΝ,  παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, κάτι τέτοιο δεν ισχύει διότι τα τελευταία 4 χρόνια,  το κοστος επένδυσης έχει αυξηθεί κατά 6-8%.

πηγη energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ