Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Πληγμα στο Project HELIOS


Και αλλη μια πηγη αναφορας για το ερχομενο τελος του Helios.Φαίνεται πως επιβεβαιώνεται το Energia. gr στις προβλέψεις του, καθώς η Γερμανία έστειλε προχθές ένα σαφές μήνυμα που αποτελεί πλήγμα για τις προοπτικές του σχεδίου «Ήλιος». Πιο συγκεκριμένα, το Βερολίνο απέρριψε
 την ιδέα της επιδότησης ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο πλαίσιο του γνωστού και ως «Project Helios».
Σύμφωνα με την Καθημερινή και την δημοσιογράφο Ξενια Kουναλακη, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν θα δοθεί «ουδεμία βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω Γερμανών πελατών ρεύματος». Σχολιάζοντας το σχετικό ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel, στο οποίο αναφέρεται ότι η Ε.Ε. θέλει να επεκτείνει και σε ελληνικές εταιρείες τις γερμανικές ρυθμίσεις που ισχύουν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπό τον όρο ότι αυτές θα διοχετεύουν ρεύμα στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο, εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνισαν ότι η γερμανική βοήθεια προς την Ελλάδα θα αφορά μόνο στη δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων.

«Δεν πρόκειται όμως να διευκολυνθούν εξαγωγές ρεύματος από τρίτες χώρες», εξήγησαν εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και συνάδελφός του από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Βερολίνο.

Είχε προηγηθεί εκτενές δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, στο οποίο ο συντάκτης περιέγραφε πώς θα δημιουργηθούν ελληνικά ηλιακά πάρκα ή εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας. Επιπλέον, η επιθεώρηση έκανε λόγο για οικολογικές επενδύσεις στην Ελλάδα με τη βοήθεια της κρατικής γερμανικής τράπεζας KfW. Aξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία η ζήτηση για ηλιακή και αιολική ενέργεια ρυθμίζεται με βάση τον νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για κάθε κιλοβατώρα ρεύματος, που εισέρχεται στο δίκτυο, οι παραγωγοί λαμβάνουν μια σταθερή τιμή, η οποία συχνά είναι αρκετά υψηλότερη από την τιμή στην αγορά. Αυτή την υπεραξία καλούνται να καταβάλουν οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού τους. «Αν ίσχυε η επέκταση του νόμου στην Ελλάδα, αυτό θα σήμαινε ότι Γερμανοί καταναλωτές θα καλούνταν να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας», γράφει το Spiegel.
Πάντως, ο Κάιτελ προειδοποίησε χθες στο περιοδικό Focus ότι το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων στη Γερμανία και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές δεν μπορεί να δρομολογηθεί με λόγια. «Χρειάζονται πράξεις και αυτό δεν το παίρνει σοβαρά η πολιτική σκηνή», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τόνισε ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα πρέπει να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ήπειρο με ηλιακή ενέργεια. «Είναι πιο έξυπνο να επενδύει κανείς σε ηλιακή ενέργεια, εκεί που λάμπει διαρκώς ο ήλιος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγη energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ