Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Mνημόνιο: προωθήστε τα φωτοβολταικα

Μπορεί το κοινό αίσθημα να βρίσκεται κατά πλειοψηφία στον αντίποδα του νέου μνημονίου καθώς τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι πράγματι ιδιαίτερα επώδυνα, ωστόσο φαίνεται ότι οι υποχρεώσεις που ανέλαβε το ΥΠΕΚΑ με τη νέα δανειακή σύμβαση έχουν και τη θετική τους πλευρά. Κα τούτο διότι το νέο μνημόνιο, σε ότι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ορίζει ότι μέχρι τέλος Μαρτίου 2012 πρέπει να υποβληθεί σχέδιο το οποίο, ανάμεσα στα άλλα, θα περιλαμβάνει
μέτρα για την προώθηση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη διαμόρφωση του σχεδίου αυτού δόθηκε χθες, σε σύσκεψη που κάλεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τη συμμετοχή όλων των φορέων του τομέα της ενέργειας και ειδικά των ΑΠΕ.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η βούληση του υπουργού να διαλεχθεί με τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Δημιουργήθηκε μάλιστα μια άτυπη ομάδα υπηρεσιακών, πολιτικών και εκπροσώπων της αγοράς που θα βρίσκονται σε επαφή για να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο προώθησης της «πράσινης» ενέργειας. Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι το σχέδιο αυτό να αποτελέσει ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό εργαλείο και να μην παραμείνει απλά τυπική συμμόρφωση σε μια έξωθεν υποχρέωση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΚΑ εμφανίζεται «αιφνιδιασμένο» από την άμεση αναφορά του μνημονίου στο σύστημα feed in premium ως τρόπου ενίσχυσης των ΑΠΕ, καθώς είναι μικρή η σχετική εμπειρία και αρκετά υψηλά τα ρίσκα μιας τέτοιας αλλαγής. Ωστόσο είναι από τα βασικά θέματα που έχει να επεξεργαστεί σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της αγοράς.

Στη χθεσινή σύσκεψη ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στους εκπροσώπους των ΑΠΕ το σχέδιο Helios και τα περιλαμβανόμενα στο σχετικό νομοσχέδιο που πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο. Στις ανησυχίες των φορέων, ο υπουργός απάντησε ότι πρόκειται αμιγώς για εξαγωγικού χαρακτήρα project και δεν πρόκειται να επηρεαστεί η προτεραιότητα που έχουν τα «παλιά» φωτοβολταϊκά έργα, εκείνα δηλαδή που έχουν άδεια παραγωγής ή έχουν συμβολαιοποιήσει τιμή με τον ΔΕΣΜΗΕ.   

Αξίζει να αναφερθεί τέλος, ότι η ΕΛΕΤΑΕΝ, όπως σημείωναν στελέχη της που μίλησαν στο energypress, θεωρεί απαραίτητη τη σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Α.Π.Ε. στο ΥΠΕΚΑ,  με επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, ισότιμους με αυτούς που προβλέπονται για το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ. Στη νέα Γενική Διεύθυνση, όπως λένε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να αποσπαστούν επιπλέον διοικητικοί υπάλληλοι από τις υπόλοιπες μονάδες της δημόσιας διοίκησης και τις υπηρεσίες που ασχολούνται με την εφαρμογή κάθε νομοθεσίας που εμπλέκει τις Α.Π.Ε. (δασικής, χωροταξικής, περιβαλλοντικής, αγροτικής, αρχαιολογικής, πολεοδομικής, υδάτινων πόρων, άμυνας κλπ).
Μετά την πλήρη στελέχωσή της και την κατάρτιση εγχειριδίων λειτουργίας και διαδικασιών σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς, η νέα Γενική Διεύθυνση θα μπορεί να αναλάβει να εκδίδει την άδεια για την εγκατάσταση όλων των επενδύσεων Α.Π.Ε. μετά την άδεια παραγωγής, χωρίς εμπλοκή άλλων υπηρεσιών.


πηγη energrypess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ