Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Θα τον τρελανουμε τον Ηelios project...!

Σχετικά με το Προσχέδιο του νόμου, όπου περιλαμβάνεται το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ ΑΕ», το οποίο έθεσε το ΥΠΕΚΑ σε δημόσια διαβούλευση στις 15.00 της Τρίτης 21/02/2012 και ολοκληρώθηκε στις 11.59 την Καθαρά Δευτέρα 27/02, το ΙΕΝΕ, χωρίς να υπεισέρχεται στις λεπτομέρειες σύστασης, διάρθρωσης και λειτουργίας αυτής της νέας κρατικής εταιρείας με δημόσιο χρήμα, έχει να παρατηρήσει:

Το ΥΠΕΚΑ, όπως αναφέρεται, με το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» επιδιώκει την αξιοποίηση του ηλιακού ενεργειακού δυναμικού, την
εξαγωγή ενέργειας μέσω των διευρωπαϊκών δικτύων και τη συνεισφορά στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Η σύσταση μιας νέας κρατικής εταιρείας, της «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.», ως φορέα προώθησης και υλοποίησης του έργου είναι άνευ αντικειμένου και η όλη ενέργεια δεν συνάδει με την ορθή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Η ιδέα να γίνει το κράτος επιχειρηματίας ή μεσάζων σε έναν τεχνολογικό και επιχειρηματικό τομέα με απαιτήσεις αλλά και χωρίς τη δυνατότητα πώλησης της παραγωγής οδηγεί μοιραία στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε το ΙΕΝΕ “ Project Helios: Can Solar Energy be Exported? An Assessment Study ”, δεν υπάρχουν προοπτικές για την υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» όπως έχει ανακοινωθεί και κατά συνέπεια οι στόχοι για τη συμβολή του στη μείωση του ελληνικού χρέους δεν μπορούν να επιτευχθούν.

Επομένως, δεν υπάρχει αντικείμενο και λόγος για την ίδρυση της προτεινόμενης κρατικής εταιρείας. Μπορεί όμως το ΥΠΕΚΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση αυτού του Ευρωπαϊκού έργου και υλοποίηση με βέβαια οφέλη για τη χώρα χωρίς το κράτος επιχειρηματίας και χωρίς διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Η πλήρης μελέτη με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις είναι αναρτημένη στο http://www.iene.gr/.

πηγη energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ