Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Μη τηρηση διαφανειας απο ΔΕΗ


Μπα! Κακολογίες!
Πρόστιμο 115.000 ευρώ επέβαλε στη ΔΕΗ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για μη τήρηση των κανόνων διαφάνειας αναφορικά με τις συνδέσεις φωτοβολταϊκών μονάδων.

Με την ίδια απόφαση, η ΡΑΕ θέτει στη ΔΕΗ προθεσμία 2 μηνών για να δημοσιοποιεί μέσω του ιστοτόπου της τα αιτήματα επενδυτών ΑΠΕ για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης και για να αναρτήσει τις τεχνικές προδιαγραφές σύνδεσης παραγωγών στα δίκτυα διανομής, όπως και τον οδηγό για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών στο δίκτυο.

Πρόκειται για τις δύο διαδικασίες στις οποίες η μη εφαρμογή του νόμου από τη ΔΕΗ, με την ιδιότητά της ως διαχειριστή του δικτύου, αφήνει περιθώρια για κάθε είδους καταχρηστικές πρακτικές. Ιδίως στο θέμα των προδιαγραφών για τις συνδέσεις τα παράπονα των επενδυτών είναι τεράστια.

Όπως επανειλημμένα έχουν αναφέρει στο euro2day επενδυτές, εφόσον τη σύνδεση την αναλάβει η ίδια η ΔΕΗ, κοστολογεί συνήθως με ποσά που δεν δικαιολογούνται από το μέγεθος της εργασίας και τα χρησιμοποιούμενα υλικά, ενώ ο χρόνος εκτέλεσης της εργασίας εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των συνεργείων.

Στην περίπτωση όπου επενδυτής χρησιμοποιήσει δικό του συνεργείο για μικρότερο κόστος και ταχύτερη εκτέλεση της εργασίας, τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια του αρμόδιου υπαλλήλου να εγκρίνει ή όχι κατά πόσον τα υλικά και οι λύσεις που δόθηκαν είναι συμβατά με τις προδιαγραφές του δικτύου.

Έτσι από τον νόμο επιβάλλεται η ανάρτηση στον ιστότοπο της ΔΕΗ ως διαχειριστή δικτύου των τεχνικών προδιαγραφών σύνδεσης παραγωγών στα δίκτυα διανομής και του οδηγού για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών σταθμών.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η σχετική πρόβλεψη δεν ικανοποιήθηκε, ενώ η ΡΑΕ έχει επανειλημμένα οχλήσει τη ΔΕΗ με επιστολές της.

Η εξέταση των παραβάσεων της ΔΕΗ ως διαχειρίστριας του δικτύου έγινε μετά από καταγγελία της εταιρείας ENFINITY HELLAS και θυγατρικών της. Η καταγγελία αφορούσε συγκεκριμένα τα εξής:
1. Μη δημοσιοποίηση από τους διαχειριστές πληροφοριών σχετικά με τις αιτήσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ που υποβάλλονται προς αυτούς.
2. Μη παροχή ενημέρωσης σχετικά με την εξέλιξη των αιτημάτων σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ (π.χ. ότι υποβλήθηκε προσφορά σύνδεσης).
3. Καθυστερήσεις από τους διαχειριστές σε ό,τι αφορά την έκδοση προσφοράς σύνδεσης με σχέση με όσα ορίζονται στον ν. 3851/2010 (άρθρο 21).
4. Χαρακτηρισμός (προφορικά) από εκπροσώπους του διαχειριστή δικτύου περιοχών του διασυνδεδεμένου δικτύου διανομής ως κορεσμένων χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση της ΡΑΕ.
5. Έκδοση εξαρχής δεσμευτικών προσφορών σύνδεσης (αντί για μη δεσμευτικές).
6. Μη παροχή στοιχείων σχετικά με την κατάσταση του τοπικού δικτύου.
7. Μη παροχή πληροφοριών σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ.

Στο σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τον Ν. 3851/2010 ο αρμόδιος διαχειριστής υποχρεούται, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, να προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες για τη σύνδεση των μονάδων ΑΠΕ στο δίκτυο, εκτός αν συντρέχουν τεκμηριωμένοι τεχνικοί λόγοι που δικαιολογούν την άρνηση της σύνδεσης, ή υφίσταται κορεσμός των δικτύων, ο οποίος διαπιστώνεται με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

Κατά τη διαδικασία αυτήν, τηρείται σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων που υποβάλλονται, οι οποίες δημοσιοποιούνται με ευθύνη του αρμόδιου διαχειριστή στον διαδικτυακό του τόπο.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα η ΔΕΗ, ως διαχειριστής του δικτύου:

* δεν έχει ανταποκριθεί στη δημοσιοποίηση της σειράς προτεραιότητας των αιτήσεων σύνδεσης με το δίκτυο
* εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με την απαίτηση του νόμου για ανά δίμηνο δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με σύνδεση σταθμών ΑΠΕ
* δεν έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της τις τεχνικές προδιαγραφές σύνδεσης παραγωγών στα δίκτυα διανομής και τον οδηγό για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών σταθμών
* δεν συμμορφώθηκε με την υποχρέωσή της για τη δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με τα αιτήματα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης, σύμφωνα με τον νόμο 3851/2010.

Μάλιστα, η ΡΑΕ λαμβάνει υπόψη της ότι η συγκεκριμένη παράβαση μπορεί να οδηγεί σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των φωτοβολταϊκών.

Έτσι, η ΡΑΕ επέβαλε στη ΔΕΗ πρόστιμο 100.000 ευρώ για τη μη συμμόρφωσή της, με την υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων σχετικά με τα αιτήματα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης, και πρόστιμο 15.000 ευρώ για τη μη εμπρόθεσμη και έγγραφη παροχή εξηγήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα κορεσμένα δίκτυα, τις καθυστερήσεις στην έκδοση προσφοράς σύνδεσης κ.λπ.

Επίσης, η ΡΑΕ καλεί τη ΔΕΗ ως διαχειριστή δικτύου να συμμορφωθεί με την υποχρέωση δημοσιοποίησης μέσα σε προθεσμία 2 μηνών και να προβαίνει στη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων σχετικά με τα αιτήματα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης, με χρονική υστέρηση όχι μεγαλύτερη του ενός μηνός.

Τέλος, καλεί τη ΔΕΗ μέσα σε 2 μήνες να αναρτήσει στον ιστότοπό της τις τεχνικές προδιαγραφές σύνδεσης παραγωγών στα δίκτυα διανομής και τον οδηγό για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών στο δίκτυο. 

πηγη euro2day.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ