Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αποριες κοστους και κερδους για τις Ελληνικες εταιριες

Μιαα ω ραιιια Πεεταλουυυδα!
Καλα ρε παιδια, δεν αναρωτηθήκατε,  μετα και τη δημοσίευση του ερευνητικου κεντρου ΑΠΕ της Αμερικής (NREL) πως γινεται  η Κινα να παραγει φωτοβολταικα πανελ με σχεδον το ιδιο κοστος με την Αμερική ;

Μα αν ειναι δυνατον; το πλεονεκτημα κοστους που εχουν
οι Κινεζοι ειναι μονο 1%; Γνωρίζω οτι το μισθολογικο κοστος ειναι ποσοστιαια χαμηλο στο κοστος των πανελ, ειδικα στις εξελιγμενες τεχνολογικα μοναδες. Ειναι ομως η μισθολογικη διαφορα και τα κοστη μεταφορας για τις κυψελες, σιλικονη κτλ απο την Κινα στην Κινα μονο 1%;;;;; Και ολες τις πρωτες υλες (σιλικονη, wafer, κυψελες) τα παραγουν στην Αμερική ή εισαγουν και απο κινα;

Δεν το πολυπιστεύω να σας πω την αληθεια αλλα για να το λεει το ερευνητικο ινστιτουτο....κατι θα εχει ακουσει για τους "αναγκαιους δασμους" στα κινεζικα!

 Και εστω οτι ειναι ετσι, τοτε εχουμε πολλα θεματα και πολλες αποριες:
  •  Ποια ειναι τα αληθινα περιθώρια κερδους που δουλευαν εως τωρα οι εταιριες; Γιατι τα Ευρωπαικα, Ιαπωνικα, Ελληνικά πουλουνται και παραμενουν πολυ ακριβοτερα και απο 15-20%;  
  • Τώρα που επεσαν οι τιμες 30 και 40% στα φωτοβολταικα πανελ ποσο κερδος βγαζουν; Αν ισχυουν αυτα που εχουν δημοσιευθεί παλαιοτερα για τα περιθωρια κερδους τοτε ....θα κλεισουν ΟΛΕΣ, γιατι οι τιμες συνεχίζουν και πεφτουν. Με πιο αργο ρυθμο βεβαια, αλλα συνεχίζουν !
  • Και οι Ελληνικές εταιρίες, γιατι δεν μπορουν να τις ανταγωνιστουν; Γιατι οι τιμες τους παραμενουν υψηλες ενω δεν εχουν καθολου μεταφορικα αφου ειναι διπλα μας και εχουν χαμηλα κοστη διανομής; Δεν θα επρεπε να τις μειώσουν ώστε και ο Ελληνας να εχει ενα κινητρο επιπλεον να τα προτιμήσει και να πριμοδοτήσει τη χώρα του; 

Η μηπως το μονο που ενδιαφερει τις Ελληνικες εταιριες  ειναι πως θα πριμοδοτηθούν εκεινες μεσα απο νομοθετικές ρυθμίσεις για προνομιακες ταρίφες και εκει εχουν ρίξει το βαρος τους; Λεω μηπως...

8 σχόλια:

  1. Ευχαρίστως να σχολιάσουμε και να συνομιλήσουμε για το ενδιαφέρον θέμα που θίγεται σήμερα, αλλά θα προτιμούσα ένα διάλογο διαφανή, με υπογραφές κάτω από την κάθε άποψη, γιατί ο λαϊκισμός όταν κρύβεται στην ανωνυμία μπορεί να φθάσει σε υπερβολές, όπια άποψη και αν υποστηρίξει. Και δεν κατηγορώ με αυτό τον συντάκτη του άρθρου, απλά διατυπώνω την άποψή μου για επώνυμο διάλογο μέσα από τις σελίδες του ενδιαφέροντος ιστότοπου fotoboltaika.blogspot.com. Ακούω προτάσεις πριν πω τη γνώμη μου, επωνύμως και παλι βεβαίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kύριε Μοναχολια, χαιρομαι που βρισκεται το blog ενδιαφερον και τιμη μας που μας διαβαζετε. Το εννοω, δεν ειρωνεύομαι.

      Γιατι ομως βαζετε ως προυποθεση την επωνυμη υπογραφή; Δεν ειναι ευλογες οι παραπανω απορίες που προκύπτουν μετα και την Αμερικανικη ανακοινωση; Ισως τα πραγματα βεβαια να ειναι διαφορετικα και γιαυτο τιθενται και ως αποριες. Ισως εσεις να ξερετε καλύτερα. Στη διαθεση σας να δημοσιευθεί και με ξεχωριστή αναρτηση η αποψη σας/αρθρο σας.

      Διαγραφή
  2. Πάντως η εταιρεία XXX με την τιμιότητα που την διακρίνει, συνηθίζει να πουλάει τα γερμανικά πάνελ στην ίδια τιμή με τα κινέζικα. Σε γερμανικές βέβαια τιμές, και ως γερμανικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε ανωνυμε, σβηνω την εταιρια . Αν θες γραψε μαρκα, τουλαχιστον να μαθει ο κοσμος και να ειναι ψιλιασμενος.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο. Τα πάνελ SONNET που κατασκευάζονται για λογαριασμό βουλγαρικής εταιρείας (η οποία έχει παραρτήματα σε Γερμανία και Τσεχία) σε Κινέζικο εργοστάσιο, πλασάρονται από την συγκεκριμένη εταιρεία ως γερμανικά. Επιπλέον, η εταιρεία ασυτή συνεχίζει να κλείνει πελάτες στον τομέα των οικιακών, ενώ έχει κάνει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 και η απόφαση αναμένεται να βγει σε λίγες μέρες. Σε λίγες μέρες, δηλαδή, είναι πιθανόν να χρεωκοπήσει, οπότε τα λεφτά των πελατών θα κάνουν (και πάλι) φτερά.

      Διαγραφή
  3. Αποστόλης Ζαγοράκης10 Φεβρουαρίου 2012 στις 9:46 μ.μ.

    Η εταιρία στην οποία είναι διευθυντικό στέλεχος ο κύριος Μοναχολίας (exel group - αν θες το σβήνεις το όνομα) είναι μια από τις Ελληνικές εταιρίες που κατασκευάζουν τουλάχιστον αξιοπρεπή πάνελ και πολύ καλές βάσεις. Μην έχοντας ουσιαστικά πληροφόρηση εκ των έσω από τις εταιρίες για να έχω εικόνα των κοστολογίων, ποσοστών κέρδους κλπ, θεωρώ πως είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να μοιραστεί με τους αναγνώστες του blog τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος. Τον τιμά που εμφανίζεται επώνυμα και εννοείται πως αν ενδιαφέρεται πραγματικά να ρίξει λίγο φως στην άγνοιά μας, δε χρειάζεται να περιμένει το ερέθισμα από κάποιο άλλο σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφήνω το ονομα της εταιριας γιατι με search στο google στο ονομα, φαινεται ετσι και αλλιως η εταιρια.

      Διαγραφή
  4. Χαίρομαι που ζητούνται αναλυτικότερα οι απόψεις μας. Θα απαντήσω και στο βασικό ερώτημα του άρθρου (περιθώρια κέρδους με τιμές πριν και τώρα) αλλά και στην ακροτελεύτια παράγραφό του περί πριμοδοτήσεων.
    Δεν είναι κρυφό ούτε παράξενο ότι οι απόψεις μου δεν είναι εναντίον των συμφερόντων της Εγχώριας Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών και ιδιαίτερα της Βιομηχανίας που εργάζομαι και που έχει 2 χαρακτηριστικά διαφορετικά από άλλων εταιρειών. Εννοώ ότι η Exelgroup εξ αρχής έδωσε βάρος α. στην παραγωγή modules χρησιμοποιώντας cells από το εξωτερικό και β. στην κατάκτηση μιάς καλής θέσης στην Αγορά, πουλώντας τα προϊόντα της σε μεταπωλητές, εγκαταστάτες και επενδυτές σε συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό από εγκαταστάσεις σε δικά της πάρκα. Ας μιλήσω για τα panels μόνο, οι βάσεις στήριξης θα μπορούσαν να είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο.
    Δεν θέλω να μιλήσω (μέρες που είναι...) για τη δουλειά που η Exelgroup δίνει σε συμπατριώτες μας κλπ γιατί έτσι κι αλλιώς (και δυστυχώς!) η Ελληνική Επιχειρηματικότητα λίγα μπορεί να κάνει για τους Έλληνες εργαζόμενους. Ούτε να λαϊκίσω.
    Το θέμα είναι να δούμε σαν κοινωνία (άρα και σαν άτομα και σαν κράτος) τι μπορεί να γίνει για να συνεχίζει να υπάρχει Ελληνική Οικονομία πλην Τουρισμού (που δεν παιζόμαστε λόγω φύσης και ιστορίας!).
    Αν θεωρηθούμε κανονικό μέλος της ΕΕ, δεν πρέπει να ζητάμε κρατικές ενισχύσεις, αλλά:
    1. έχουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα σαν χώρα, άρα κάποιος πρέπει να βοηθήσει την Οικονομία να αναστηλωθεί. Ποιός; Μάλλον η ΕΕ, αν μας θεωρεί μέλος και όχι απλά πελάτη της.
    2. δεν ζητώ να υποστηρίζει το κράτος μας τη βιομηχανία όπως την υποστηρίζει η Κίνα ή το Ισραήλ (για να φέρω 2 πολύ διαφορετικά παραδείγματα), αλλά να μην την πνίγει! να αναφερθώ στη μη επιστροφή ΦΠΑ; στην προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος; στις έκτακτες εισφορές; Προσέξτε μιλώ για κανονικές Επιχειρήσεις, όχι για Κρατικοδίαιτους και "καταφερτζήδες" επιχειρηματίες. Ξέρουμε ότι όσοι πληρώνουν φόρους πληρώνουν και για όσους δεν πληρώνουν.
    3. ζητώ Τραπεζική χρηματοδότηση, σαν κι αυτή που υπάρχει στις πολιτισμένες χώρες. Ακόμη και σήμερα που διεθνώς υπάρχουν ακόμη προβλήματα ρευστότητας από την κρίση του 2008, μόνο στην Ελλάδα δεν μπορείς να βρείς χρηματοδότηση για να κάνεις δουλειά, ακόμη και με 10% επιτόκιο!
    Θα μπορούσα να γράφω για πολλή ώρα αλλά δεν είναι οικόπεδό μου το blog.
    Με δυό λόγια : Αναγκαστικά αμυνόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε ξένο ανταγωνισμό που τα έχει σχεδόν όλα "στρωμένα" για να δουλέψει σε όλες τις χώρες.
    Και είναι άμυνα όσα γράφονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από Κίνα.
    Τι να πούμε ιδιαιτέρως στην Ελλάδα;
    Αν πούμε ότι ένα container με panels θέλει 2,000€ για να πάει από τη Θεσσαλονίκη στη Σάμο, ενώ θέλει ΛΙΓΟΤΕΡΑ USD για να έρθει από την Κίνα;
    Να πω και άλλα παραδείγματα; δεν νομίζω να χρειάζονται.
    Δεν είμαι κατά των Κινεζικών Βιομηχανιών. Αντίθετα, επειδή έχω πάει εκεί, σέβομαι και τιμώ τις προσπάθειες που κάνουν. Όλα τα κάνουν με πολλή δουλειά αλλά και με μεγάλη κρατική βοήθεια, να μη ζητήσουμε κι εμείς μια μικρή έστω;
    Για να επιζήσουμε!
    Σκεφτείτε λοιπόν τι σημαίνει premium feed-in-tariff για τα Ελληνικά ή τα Ευρωπαϊκά Φωτοβολταϊκά Συστήματα, τι σημαίνει πτώση των τιμών διεθνώς και την οποία αναγκάζονται να ακολουθήσουν Ευρωπαϊκές και Ελληνικές Εταιρείες, με αποτέλεσμα στην Ευρώπη ορισμένες να κλείνουν.
    Στην Ελλάδα επιζούμε με νύχια και με δόντια. Όχι μόνο δεν ήταν μεγάλο το ποσοστό κέρδους μας (άρα μιά χαρά κερδοφόροι είμαστε και τώρα έστω και με την πτώση τιμών), αλλά εξανεμίζεται το κέρδος μας ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ. Οι τιμές πέφτουν λόγω της πτώσης της τιμής των cells. Εμείς τα cells τα αγοράζουμε, άρα η τιμή πώλησης των modules πέφτει μαζί με την τιμή των cells, και όχι γιατί ο ανταγωνισμός μας αναγκάζει να μειώσουμε τα υπερκέρδη μας.
    Επιθυμώ επωνυμία στα blogs γιατί το βρίσκω πιό υγιές. Η γνώμη μου είναι αυτή, γι αυτό όταν (σπανίως) γράφω θέλω να γράφω επώνυμα. Δεν μπορώ να το απαιτήσω από όλους τους άλλους, απλά σε ανώνυμες απόψεις δεν θα απαντώ, αν κρίνω ότι αυτή η άποψη δεν θα δημοσιευόταν επώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ