Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Στατισιτικη Μεταβίβαση ενεργειας απο Απε



Με βάση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το σχέδιο «Ήλιος», περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει ποσότητες ενέργειας στο εξωτερικό. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τέχνασμα έμπνευσης του κ. Παπακωνσταντίνου, το οποίο έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την έλλειψη επαρκών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού.
Με βάση λοιπόν το σχέδιο νόμου, προβλέπεται η στατιστική μεταβίβαση ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ, μέσω συμφωνιών με άλλα κράτη-μέλη. Η μεταβιβαζόμενη ποσότητα αφαιρείται από την ποσότητα ενέργειας από ΑΠΕ η οποία λαμβάνεται υπόψη κατά την εκτίμηση της συμμόρφωσης του μεταβιβάζοντος κράτους μέλους προς τις κοινοτικές οδηγίες και αντίστοιχα προστίθεται στην ποσότητα του κράτους μέλους που δέχεται τη μεταβίβαση. Επίσης, σημειώνεται ότι η στατιστική μεταβίβαση δεν επηρεάζει την επίτευξη του εθνικού στόχου του μεταβιβάζοντος κράτους μέλους.
Οι σχετικές ρυθμίσεις μπορούν να ισχύουν επί ένα ή περισσότερα έτη, αλλά πρέπει να κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οριστικοποιούνται μόνον μετά την κοινοποίηση τους από όλα τα ενεχόμενα κράτη μέλη.
Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει και την συνεργασία με κράτη-μέλη, αλλά και τρίτες χώρες για την ανάπτυξη κοινών έργων που αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και της ενέργειας θέρμανσης και ψύξης μέσω ΑΠΕ. Στα έργα αυτά μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες, όπως διευκρινίζεται.


πηγη energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ