Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Χιονι στα φωτοβολταικα πανελ στο σπιτι: Προτασεις

Μερες που ειναι,κρυο που κανει, παγωνια που εχει, χιονι που ριχνει. Χιοοονι;;; Στα φωτοβολταικα πανελ;


Και αντε αν ειναι κανα δυο εκατοστα, θα συνεχίσουν να παραγουν , αν ειναι ομως παραπανω ισως και να μην παραγουν τοσο. Και αντι να πας να παιξεις με τα παιδια σου στο χιονι εσυ καθεσαι και σκεφτεσαι αν τα πανελ σου παραγουν το ιδιο και πως να τα
καθαρίσεις, πως να βγαλεις το χιονι απο τα πανελ που μπλοκαρουν τον ηλιο;

ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΧΙΟΝΙ
Η αληθεια ειναι οτι αν ειναι τελειως καλυμμένα με χιονι και με πολλούς ποντους χιονι, παραγουν πολύ λιγο ηλεκτρισμό. Βεβαια ενας μεσος μήνας χειμωνιάτικος μηνας πόσο σας δίνει συνολικα στην παραγώμενη ενεργεια;
Ας πουμε οτι εχετε 10 kw τοτε:
 

Μηνιαία Ημερήσια 


Tιμή πωλησης στη Δεη Tιμή πωλησης στη Δεη
Tιμή πωλησης στη Δεη Tιμή πωλησης στη Δεη
Μήνας Μηνιαία παραγώμενη
ενεργεια (kWh)
0.55/kWh 0,49/kWh Παραγώμενη
ενεργεια (kWh)
0.55/kWh 0,49/kWh


Εσοδα €
Εσοδα €
Δεκεμβριος 450 248 121 15 8 7
Ιανουαριος 480 264 129 19 10 9
Φεβρουαριος 680 374 183 24 13 12

Δηλαδη αν υποθεσουμε οτι  τα πανελ ειναι τελειως καλυμένα και  δεν παραγουν καθολου μα καθολου τοτε καθε μερα χανετε 8 ευρώ ή αλλιώς σε σε 3 ημερες χανετε 24 ευρώ ή 36 ευρώ το μέγιστο!


ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ
Ησύχασε. Δεν χρειαζεται με το που ριχνει λιγο χιονι να πηγαινεις και να καθαριζεις τα φωτοβολταικα πανελ σου στο σπιτι. Ασε την καταιγιδα να περασει και μετα βλεπεις. Κατα πασα πιθανοτητα ουτως η αλλως θα τα εχεις βαλει με καποια κλιση. Αυτή ειναι αρκετή για να διώξει το χιονι. Οσο μεγαλύτερη κλιση εχεις τοσο πιο ευκολα φεύγει.
Που να διακινδυνεύεις να κανεις ζημια για μερικες μερες χασιμο ενεργειας. 

ΟΧΙ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΕΣ
Αν συνεχίζει η χιονισμενη κατατασταση για μερες και εχει καλυφθει ολο το πανελ με αρκετα εκατοστα χιονι και δεν ειναι σε στεγη (επικινδυνη η στεγη- γλυστραει) μπορειτε να μπειτε στη διαδικασία να σκεφτείτε πως θα τα καθαρίσετε.

Προς θεου:

  • Μην ρισκαρετε τη ζωή σας για να κερδίσετε μερικες δεκαδες η και εκατονταδες ευρώ. Μονο αν εχετε τα φωτοβολταικα πανελ ευκολα προσβασιμα σκεφτειτε να τα καθαρισετε.
  • Μην παρετε κοινη σκουπα και φαρασι η αλλα πλαστικα με αιχμηρες ακρες η γωνίες. Οι πολλες γρατσουνιες θα βλαψουν το πανελ.
  • Μην καθαρισετε με ajax, κερι η οτι αλλο χημικο μπορει να εχετε προχειρο!
  • Μην ριξετε αλατι. Πιθανον να διαβρώσετε τα πανελ. Αφήστε το αλατι για το δρομο. Ασε που μπορει να εχεις και προβλημα με τις εγγυήσεις.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΟ ΧΙΟΝΙ
1. Μην κανετε τιποτα (το αγαπημένο μου, χιχι).
Και με ενα και δυο εκατοστα χιονι θα συνεχίσεις να παραγεις. Ο καιρος θα αλλαξει. Στην Ελλαδα ειμαστε πια. Ο ηλιος που θα βγει θα λιώσει το χιονι σε 3 ώρες, σε μια μέρα, σε 3 μερες..Το χιονι θα λιωσει και τα πανελ θα καθαριστουν. Το ποσο γρήγορα εξαρταται απο την κλιση, την θερμοκρασία, τον ήλιο, τον αέρα.

2. Ριξτε νερακι βρύσης για να ξεπαγώσει.
Το νερο βρύσης λεγεται βεβαια οτι μακροπροθεσμα δημιουργεί αλατα και αφήνει στιγματα και θαμπαδα στο πανελ και γι'αυτο προτείνετε το απιονισμένο. Εχω τις αμφιβολιες μου και δηλώνω αγνοια για το ποσα χρονια και ποσο συχνα πρεπει να ριχνεις νερο για να δημιουργηθούν αλατα...

3. Φτιαξτε μια δικη σας κατασκευή σκουπα και βεβαιωθείτε οτι δεν υπαρχει περιπωση να γρατσουνίσει το πανελ. Παρετε τη σκουπα , αυτη με το κονταρι, και τυλιξτε τη σε ενα πανι, καλυτερα ειναι να τη βαλετε μεσα σε μια παλια μπλουζα. Αν το χιονι ειναι φρεσκο και δεν εχει παγώσει δεν θα εχετε προβλημα να το διώξετε. 

4. Αγορασε τη δική σου σκουπα σου για καθαρισμα του χιονιου. Στο εξωτερικο ειδα οτι υπαρχει εξειδικευμένη σκουπα που δεν φθειρει το γυαλι . Ισως να υπαρχουν και εδω. Αμα δειτε ενημερώστε. Δεν φαινεται βεβαια να ειναι καμμια υπερπαραγωγή, μαλακο πλαστικο χωρις γωνιες και αιχμες με κονταρι.

Εχω δει αυτη εδω στο amazon: Sno Brum Sno Pro (Snow Broom) Professional Grade Snow Removal Tool - Guaranteed No Scratch, As Seen On Tv. Υποσχετε οτι δεν αφήνει γρατσουνιες και ειχε και τηλεοπτικη διαφήμιση στην τηλεοραση στην Αμερική. Δεν βρηκα αντιστοιχο στην Ευρώπη αλλα αν εχετε χιονι συχνα αξιζει να το σκεφτείτε

Τελος μη πατε να καθαρίσετε ολο το πανελ απο το χιονι και να ειναι τελειως καθαρο και απαστραπτον! Καθαριστε τα βασικα και καμια γωνία και τα αλλα αφήστε τα στον ηλιο.

Αλλες ιδεες καλοδεχούμενες.

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλό το άρθρο.Αλλά μια ερώτηση.Υπό κανονικές συνθήκες τι χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό των πάνελ από σκόνη, βρωμιές, κουτσουλιές κτλ. ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αποψη μου ειναι οτι το καλυτερο ειναι νερακι και σκουπισμα. Θα κανω σχετική αναρτηση συντομα.

      Διαγραφή
  2. Εγώ τα καθαρίζω με λεπίδα για τα τζάμια του αυτοκινήτου που έχουν όλα τα βενζινάδικα...αοο τη μια έχει σφουγγάρι και από την άλλη λεπίδα για να τραβάει τα νερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ