Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Χαμηλή η ζήτηση στην Ευρώπη για το 2012

ς
Οι αναλυτές της Jefferies σκιαγραφούν μια φτωχή εικόνα για τη ζήτηση των φωτοβολταϊκών κατά το πρώτο τρίμηνο (Q1) του 2012, και «πολύ πραγματικές ... ανησυχίες για τη  ζήτηση" για το σύνολο του έτους. 
Συνολικά, προσδοκούν η Ευρωπαική και η παγκόσμια ζήτηση
να μειωθεί κατά 42 τοις εκατό και 10 τοις εκατό, αντίστοιχα.


Ωστόσο, πιστεύεται ότι το 2013 θα δούμε μια ανάκαμψη της αγοράς.
Ενόψει της ετήσιας Cleantech Jeffries διάσκεψη, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί από 22 έως 23 Φλεβάρης 2012, στη Νέα Υόρκη, οι αναλυτές έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά τις προβλέψεις τους για τα φωτοβολταϊκά για το επόμενο έτος.
Το θετικό που βλεπουν ειναι η κινέζικη αγορα.  Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η τιμολόγηση δεν έχει πιασει πατο στα φ/β  . «Ενώ 4Q οι όγκοι ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα για την πρώτη βαθμίδα OEM [κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού], η τιμολόγηση ήταν θλιβερή και η ζήτηση είναι αναιμική για το 1ο τρίμηνο 2012" λενε οι αναλυτές.

Συγκεκριμένα, λένε ότι αν και η ζήτηση στην Ασία και την Κίνα είναι αισιόδοξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, υπάρχουν «πολύ ανησυχίες για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση" για το πρώτο εξάμηνο (1H) και ολόκληρο το έτος (FY) 2012. 

Πτώση στις εγκαταστάσεις
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές λένε ότι η ανάκαμψη της ζήτησης στη Γερμανία έχει μετριαστεί από τις ψυχρές καιρικές συνθήκες, και ότι είναι πιθανό περικοπές των επιδοτήσεων  να εισαχθούν στη χώρα μέχρι την 1η Απριλίου. Σε συνδυασμό με την αναμενόμενη πολιτική "pull-back» στην Ιταλία, πολλές επιχειρήσεις είναι της γνώμης ότι το 2012 ο όγκος της βιομηχανίας θα είναι παραμείνει επίπεδος. 
"Το 2012, αναμένουμε ότι τόσο η Γερμανία και η Ιταλία θα μειώσουν σημαντικά τις επιδοτήσεις για την ηλιακή, αυτο θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του όγκου," λέει ο Jefferies.
Κατά συνέπεια, οι αναλυτές αναμένουν ότι μόλις 10,2 γιγαβάτ (GW) των φωτοβολταϊκών θα προστεθούν στο ευρωπαϊκό δίκτυο το 2012, σε σύγκριση με το 17,5 GW προστέθηκε το 2011 (σύμφωνα με την EPIA, σχεδόν 21 GW είχε εγκατασταθεί στην Ευρώπη το 2011). Αυτό θα σήμαινε ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα μειωθεί κατά 42 τοις εκατό αυτό το έτος, που θα  αντιστοιχεί στο 43 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών.
Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές, τόσο στην Ασία και άλλες αναδυόμενες αγορές θα αντισταθμίσουν αυτή τη μείωση. 
Συγκεκριμένα, λέει η Jefferies, η Ασία θα αυξηθεί 67 τοις εκατό αυτό το έτος, και θα προσθέσει επτά GW στο δίκτυο της, ενώ η αγορά των ΗΠΑ θα αυξηθεί 97 τοις εκατό και θα προσθέσει 4,4 GW. Ωστόσο, "συνολικά ... [παγκόσμια] η ζήτηση θα μειωθεί 10 τοις εκατό σε 21.GW κυρίως λόγω της αναμενόμενης μείωσης στις δυο μεγαλύτερες αγορές τη Γερμανία και την Ιταλία", λένε οι αναλυτές.

Αποθήκευση ενέργειας
Σε σχετικές ειδήσεις, οι αναλυτές της Jefferies λενε ότι η βιομηχανία αποθήκευσης της ενεργειας και μπαταριών είναι "εν μέσω μιας ριζικής μετατροπής, με εξελίξεις στην τεχνολογία και τις νέες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων, τις ανανεώσιμες πηγές αποθήκευσης ενέργειας, και την ανάπτυξη του δικτύου με το αυτοκίνητο σταθεροποίησης."
Η Αποθήκευση ενέργειας αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα για τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών φέτος. Για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ανάγκη για λύσεις, η SOLARPRAXIS θα πραγματοποιήσει την πρώτη του "Αποθήκευση Ενέργειας - Διάσκεψη Κορυφής για την αποθήκευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας" συνέδριο, στο Ντίσελντορφ το Μάρτιο 13 και 14


πηγη pv-magazine.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ