Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Πληρωμες ΔΕΣΜΗΕ : με καθυστερηση εως τον Μαρτιο 2012


Υπομονή τουλάχιστον ένα δύο μήνες ακόμη, μέχρι το Μάρτιο, θα πρέπει να κάνει ο ΔΕΣΜΗΕ για να δει μια πρώτη μείωση στο ταμειακό του έλλειμμα, καθώς τότε θα αρχίσουν να εισρέουν τα πρώτα έσοδα τόσο από την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, όσο και από την επιβολή του τέλους λιγνίτη, τα δύο μέτρα που προορίζονται για την ενίσχυση του "πράσινου" χρηματοδοτικού μηχανισμού.

Στην ουσία αυτή είναι η εικόνα, αναφορικά με το έλλειμμα του διαχειριστή, καθώς στην «περιβόητη» συνάντηση των
εμπλεκομένων φορέων που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπό τον Γ. Παπακωσταντίνου, δεν αποφασίσθηκαν κάποια «έξτρα» καινούργια μέτρα. Και πως εξάλλου να ανακοινωθούν αφού "λεφτά δεν υπάρχουν". Όπως άλλωστε ζήτησε και ο υπουργός απευθυνόμενος στους εμπλεκόμενους, πρέπει όλοι να χαμηλώσουν τους τόνους, δηλαδή να υπάρξει μια συγκράτηση των απαιτήσεων και μια διαχείριση της στενής πιστωτικά κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρούσες συνθήκες.


Δύσκολοι μήνες για την αγορά…
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ο ΔΕΣΜΗΕ να πληρώνει όσο μπορεί πιο γρήγορα- στο μέτρο πάντα του δυνατού- τους ηλεκτροπαραγωγούς, και εκείνοι όσο αυτό είναι εφικτό να μην καθυστερούν πολύ τις πληρωμές τους προς τη ΔΕΠΑ. Τι σημαίνει με τη σειρά του αυτό ; Ότι, για τους επόμενους μήνες η κατάσταση στην αγορά θα συνεχίσει να είναι δύσκολη, και οι γκρίνιες δεν θα λείψουν. Ο ΔΕΣΜΗΕ θα συνεχίσει να καταβάλει με καθυστέρηση 15-20 ημερών (ή και περισσότερο) τα οφειλόμενα στους παραγωγούς, και εκείνοι με τη σειρά τους να εξοφλούν τα χρέη τους προς τη ΔΕΠΑ, έναντι και όχι στο σύνολό τους.

Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να τραβήξει κάποιος «χειρόφρενο»
Πραγματική μείωση στο χρέος του ΔΕΣΜΗΕ εκτιμάται ότι θα αρχίσει να φαίνεται μόνο μετά το α’ 3μηνοσημειωτέον ότι φορτώθηκε και το φέσι των δύο παρόχων- εκτός φυσικά κάποιου απροόπτου. Διότι η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν έχει λυθεί.
Ανά πάσα στιγμή, κάποιος από τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα της αγοράς μπορεί να τραβήξει «χειρόφρενο», να πει «δεν πληρώνω» (είτε η ΔΕΗ, είτε ο ΔΕΣΜΗΕ, είτε οι παραγωγοί) και να προκληθεί και πάλι βραχυκύκλωμα.
 Πόσο μάλλον τώρα που η ΔΕΗ έχει πάψει να «συντηρεί» το διαχειριστή, όπως έκανε μέχρι και το Σεπτέμβριο που συμψήφιζε συνεχώς τα χρήματα που είχε να εισπράττει (ως παραγωγός) με εκείνα που είχε να του καταβάλλει (ως προμηθευτής και διαχειριστής του δικτύου). Είχε φτάσει στο σημείο να εισπράττει πολλές φορές λιγότερα απ' όσα έδινε, όμως από το Σεπτέμβριο και μετά οπότε και είπε «τέρμα» στους συμψηφισμούς, το πρόβλημα «χόντρυνε» και αμέσως μετακυλίστηκε στους ηλεκτροπαραγωγούς. Το μήνυμα λοιπόν είναι ψυχραιμία και βλέπουμε…

πηγη energypress.gr 2-2-2012

1 σχόλιο:

  1. Οταν αναγραφεται στην πρωτη σελιδα του λογαριασμου της ΔΕΗ, ακριβως απο πανω απο την "ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΠΑ", η φράση "ΠΟΣΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ Η ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΛΟΓ/ΣΜΟ -####.##" Νομιζω οτι ο ισχυρισμος των 15-20 ημερων που αναφερονται στο αρθρο ειναι τουλαχιστον αστειος. Οταν υπαρχει παγια εντολη απο μερους μας και πληρωνεται αμεσα, απαιτουμε να ισχυει και το αναλογο απο μερους του ΔΕΣΜΗΕ και να πληρωνεται επισης αμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ