Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Tα Πηλινα ποδια των συμβασεων Energa Hellas Power

Που πας ρε Καραμητρο;
Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, αποτελεί η καταγγελία χθες των συμβάσεων των Energa και Hellas Power από το ΔΕΣΜΗΕ, αφού όλοι γνώριζαν ότι η λιανική αγορά του ρεύματος στηρίζονταν σε πήλινα πόδια, με πρώτο και καλύτερο το εποπτεύων υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τόσο καιρό η τωρινή του ηγεσία όσο και οι προηγούμενες αρκούνταν να βλέπουν τους ιδιώτες να αποσπούν πελάτες από τη ΔΕΗ, μόνο και μόνο για να έχουν το άλλοθι ότι η τελευταία δεν αποτελεί μονοπώλιο και να μπορούν να λένε στην Κομισιόν ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανταγωνισμός.


Το «κανόνι» ήταν θέμα χρόνου να σκάσει, κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί πως δεν γνώριζε τις στρεβλώσεις, η οικονομική κρίση ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα, και το αρμόδιο υπουργείο, αν και προίστατο των συνεχών συσκέψεων που γίνονταν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ακόμη και σήμερα αποφεύγει να δώσει το στίγμα της πολιτικής του, αφήνοντας σε άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.
Η επόμενη ημέρα βρίσκει τους πάντες να μιλούν για το «φιάσκο» της απελευθέρωσης στην αγορά λιανικής, τη ΔΕΗ προβληματισμένη τόσο γιατί θα αναγκαστεί σε ακόμη μεγαλύτερες δαπάνες για να καλύψει τους 200.000 «νέους» πελάτες της, όσο και γιατί τώρα ελλοχεύει ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος η Κομισιόν να επιβάλει δια της βίας το σπάσιμό της σε μικρότερες εταιρείες, και τη ΓΕΝΟΠ ικανοποιημένη ότι «εγώ σας τα έλεγα».

Το ενδιαφέρον είναι ότι ανεξάρτητα από τη δικαστική τροπή που έχει πάρει το θέμα – χθες διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή πόρισμα του εισαγγελέα της αρχής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που μιλά για «εξαγωγή» χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία (άλλο ρεπορτάζ)- τόσο η ΡΑΕ όσο και το σύνολο σχεδόν της αγοράς αναγνωρίζουν ότι ένα μέρος των καταγγελιών των Energa και Hellas Power για τις στρεβλώσεις της αγοράς δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Άσχετα αν το ποσό των 340 εκ. ευρώ που διεκδικούν οι δύο εταιρείες θεωρείται υπερβολικό. 

Εκκρεμεί από … το 2005 ο ανεξάρτητος διαχειριστής δικτύων
Για παράδειγμα μια γενεσιουργός αιτία για αρκετά από τα σημερινά κακώς κείμενα, σχετίζεται με την επί 6ετία καθυστέρηση να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος από τη ΔΕΗ φορέας, που θα διαχειρίζεται τα δίκτυα. Ήταν επί θητείας Δ. Σιούφα στο υπ. Ανάπτυξης το 2005, όταν στο νόμο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, συμπεριελήφθη ρύθμιση για τη δημιουργία «ανεξάρτητου διαχειριστή του ελληνικού συστήματος διανομής» (ΔΕΣΔΗΕ για όσους θυμούνται), ενός φορέα που θα προέκυπτε από το «γάμο» του ΔΕΣΜΗΕ με τη ΔΕΗ Διανομής, και που θα αναλάμβανε μεταξύ άλλων τις μετρήσεις των καταναλώσεων και τις μεταφορές πελατών από τη μία εταιρεία στην άλλη, κομβικό σημείο για τη λειτουργία της λιανικής, και κατά πολλούς αχίλλειο πτέρνα του σημερινού συστήματος.

Έξι χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2011, χρειάστηκε νέος νόμος (γνωστός και ως 3ο ενεργειακό πακέτο), για να συσταθεί νέα εταιρεία (ο ΔΕΔΔΗΕ), αφού η πρώτη δεν συστάθηκε ποτέ ! Το ότι ακόμη η εν λόγω δουλειά γίνεται από τη ΔΕΗ επειδή ακόμη δεν έχει συσταθεί ο ανεξάρτητος φορέας, σχετίζεται άμεσα με μέρος των καταγγελιών των Energa- Hellas Power. Πιο χαρακτηριστική, αυτή για την υπερεκτίμηση της ενέργειας που κατανάλωναν οι πελάτες τους, και την κατ’ επέκταση υπερτιμολόγηση στη συνέχεια των δύο εταιρειών από το ΔΕΣΜΗΕ για αγορές που ουδέποτε έκαναν. Διεκδικούν 40 εκ. ευρώ, ποσό που κατά τις αρμόδιες αρχές θεωρείται υψηλό, με τα 30 εκ. ευρώ να είναι πιο κοντά στη πραγματικότητα. Τι αφορά στην πράξη το θέμα ; Τους οικιακούς πελάτες και τα μικρά καταστήματα που δεν έχουν ημερησίους μετρητές, με αποτέλεσμα οι μετρήσεις να γίνονται «έναντι», ανά 2μηνο, δηλαδή στο "περίπου". Οταν λοιπόν κάθε 4μηνο οι προμηθευτές παρελάμβαναν τις τελικές μετρήσεις, συχνά αποδεικνύονταν ότι οι πελάτες τους είχαν καταναλώσει λιγότερο ρεύμα, από αυτό για το οποίο ο ΔΕΣΜΗΕ χρέωνε τις εταιρείες. Το 2010 εισέπραξαν πιστωτικό υπόλοιπο από το ΔΕΣΜΗΕ, κάτι που για το 2011 δεν συνέβη. Κι αυτό γιατί, όπως λένε οι συνομιλητές μας, με ευθύνη της ΔΕΗ η επεξεργασία των μετρήσεων καθυστερεί, ίσως και μήνες. Αν τους είχαν πιστωθεί εγκαίρως τα χρήματα- όπως παραδέχονται στο «Energypress» θεσμικοί φορείς της αγοράς- ενδεχομένως οι δύο εταιρείες να είχαν μικρότερο πρόβλημα ρευστότητας.

Δεν είναι η μοναδική στρέβλωση, προφανώς υπάρχουν κι άλλες, όπως για παράδειγμα ο λανθασμένος υπολογισμός στη φόρμουλα για τις μονάδες δευτερευούσης εφεδρείας ή η άρνηση ακόμη και σήμερα του υπ. Οικονομικών να επιτρέπει στους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή αν πριν δεν έχουν εξοφλήσει το σύνολο του τέλους ακινήτων.Τα παραπάνω δεν είναι παρά παραδείγματα του τι πρέπει να γίνει σε θεσμικό επίπεδο, έστω τώρα που η «φούσκα» στην αγορά λιανικής έσκασε, και θα χρειασθεί να στηθεί ξανά, σε πιο στέρεες βάσεις.

ΠΗΓΗ ENERGYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ