Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΡΑΕ : Νεες διαδικασίες για αδειοδοτήσεις


Τη μεθοδολογία και τις διαδικασίες για την επανεξέταση, με βάση το νέο κανονισμό αδειοδοτήσεων, «παγωμένων» από το 2008 και εντεύθεν έργων ΑΠΕ σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, επεξεργάζεται το διάστημα αυτό η ΡΑΕ. Αφορούν κυρίως αιολικά και μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα.

Τα κείμενα που θα αποτελούν έναν οδηγό αξιολόγησης για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και θα περιγράφουν τη σειρά με την οποία
θα γίνει η επανεξέταση, τα συμπληρωματικά στοιχεία που πρέπει να προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος κ.λπ., αναμένεται να είναι έτοιμα μέσα στο μήνα.

Με βάση το νέο κανονισμό, διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος θεωρείται η δυνατότητα που έχει το υφιστάμενο δίκτυο σε συνδυασμό με τα προγραμματισμένα έργα επέκτασής του. Δηλαδή μπορούν να παραχωρηθούν άδειες παραγωγής για έργα ΑΠΕ ακόμα και σε περιοχές τις οποίες η ΔΕΗ θεωρεί κορεσμένες από πλευράς δικτύων, αρκεί να έχουν προγραμματιστεί από το ΔΕΣΜΗΕ έργα αναβάθμισης και επέκτασης των δικτύων αυτών.

Τέτοιες περιοχές είναι για παράδειγμα η Πελοπόννησος και η Θράκη, για τις οποίες στον σχεδιασμό του ΔΕΣΜΗΕ προβλέπονται μεγάλα έργα ενίσχυσης των γραμμών.

Μετά την παραχώρηση άδειας παραγωγής και τη συνέχιση των διαδικασιών, το «μπλόκο» πλέον θα γίνεται τη στιγμή που θα προσέρχεται ο επενδυτής για να υπογράψει συμβόλαιο με το ΔΕΣΜΗΕ, οπότε θα εξετάζεται εάν έχουν γίνει τα έργα ενίσχυσης του δικτύου, εάν υπάρχει χωρητικότητα κ.λπ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, συνολικά η φιλοσοφία του νέου κανονισμού είναι να άρει στρεβλώσεις που είχαν παρατηρηθεί, να διευκολύνει τις διαδικασίες και να διασφαλίσει τη δυνατότητα υλοποίησης εκείνων των προτάσεων που μπορούν πράγματι να υλοποιηθούν. Μεταξύ άλλων η φέρουσα ικανότητα μιας περιοχής για να δεχθεί σταθμούς ΑΠΕ, δηλαδή το πότε μια περιοχή θεωρείται κορεσμένη ή όχι, καθορίζεται όχι από το πόσες άδειες παραγωγής έχουν εκδοθεί, αλλά και από το πόσα έργα έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ).

Με το νέο κανονισμό η άδεια παραγωγής ανακαλείται, αν διαπιστωθεί ότι ο αδειούχος «δεν προέβη αμελλητί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης του έργου» και σε κάθε περίπτωση εντός του χρονικού διαστήματος των 30 μηνών που προβλέπει ο νόμος.


πηγη energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ