Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Γη υψηλης παραγωγικότητας: χρειαζεται νομοσχεδιο για να λυθει το προβλημα


Άλυτο παραμένει το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ουσιαστική απαγόρευση εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας, παρά την εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ που επεχείρησε να διευκρινίσει και να λύσει το θέμα. Οι τοπικές πολεοδομίες της χώρας δεν «αναγνωρίζουν» την εγκύκλιο που υπέγραφε στις 14 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Δριβελέγκας και έχουν ουσιαστικά πάψει να δίνουν έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε επενδυτές οι οποίοι επιχειρούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας.

Υπάρχει μάλιστα και επιστολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, με την οποία υπογραμμίζει προς το υπουργείο Γεωργίας ότι η εγκύκλιος είναι παράνομη και καλεί την πολιτική ηγεσία του, εάν θέλει να αλλάξει το νόμο, να μην το επιχειρεί αυτό μέσω εγκυκλίων αλλά να φέρει άλλο νόμο ή τροπολογία στη Βουλή.

Ποιο είναι το πρόβλημα
Το πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων δημιουργήθηκε καθώς η διάταξη που είχε εισαγάγει η Τίνα Μπιρμπίλη στον νόμο για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι (3851) σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1% σε κάθε νομό, «καταργήθηκε» με τροπολογία που έχει περιληφθεί, χωρίς να γίνει γνωστό, σε νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που πέρασε από τη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας κ. Σκανδαλίδης.
Με την τροπολογία που περιελήφθη στο νόμο του υπουργείου Γεωργίας, παύει να ισχύει το «πράσινο φως» για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ. Έτσι, πολλές πολεοδομίες της χώρας έχουν ουσιαστικά πάψει να δίνουν έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε επενδυτές οι οποίοι επιχειρούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε τέτοιες εκτάσεις (πρόκειται για πολύ μεγάλο μέρος των ιδιόκτητων εκτάσεων της ελληνικής περιφέρειας) δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους σχεδιασμούς και στα προγράμματα των επενδυτών. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι δεν μιλάμε μόνον για αγρότες – επενδυτές αλλά για κάθε έναν που θέλει να εγκαταστήσει σταθμούς ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας, είτε την έχουν στην κατοχή τους είτε την έχουν νοικιάσει κ.λπ.
Πρόβλημα είναι πιθανόν να υπάρξει ακόμα και για όσους έχουν λάβει τη σχετική έγκριση κατά το διάστημα που ισχύει ο νόμος Σκανδαλίδη επειδή πιθανόν κάποιες πολεοδομίες δεν τον… γνώριζαν.

Εγκύκλιος Δριβελέγκα
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Δριβελέγκας έστειλε στις 14 Δεκεμβρίου 2011 σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και τις αρμόδιες υπηρεσίες (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Πολεοδομικές Υπηρεσίες) διευκρινιστική εγκύκλιο, η οποία έχει εκδοθεί από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας – Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΥΠΑΑΤ, με την οποία διευκρίνιζε ότι δεν πρέπει να ερμηνεύεται η τροπολογία ότι αφορά την εγκατάσταση ΑΠΕ και συνεπώς θα πρέπει να δίνουν οι πολεοδομίες τις απαραίτητες εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.
Η νομιμότητα και η ισχύς της εγκυκλίου αυτής αμφισβητείται από τις Περιφέρειες και τια κατά τόπους πολεοδομίες, καθώς δεν μπορεί ένας νόμος να ανατραπεί από μια διοικητική πράξη που είναι η εγκύκλιος. Δηλαδή λύση θα υπάρξει μόνον αν νομοθετηθεί από τη Βουλή ( τροπολογία σε κάποιο νομοσχέδιο) κάτι σχετικό.

10.000 αιτήσεις
Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο σχεδόν των αιτήσεων που έχουν γίνει για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με τον υφιστάμενο νόμο Μπιρμπίλη για τις ΑΠΕ, αφορά σε γη υψηλής παραγωγικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την τροπολογία του Νόμου Σκανδαλίδη, ολόκληρο σχεδόν το επενδυτικό «κύμα» αντιμετωπίζει προβλήματα και έχει μπλοκαριστεί.
Πρόκειται, όπως αναφέρουν στο energypress παράγοντες του χώρου περίπου για 10.000 επενδυτές που αντιμετωπίζουν το παράλογο φαινόμενο να μην μπορούν να υλοποιήσουν τις έτοιμες κατά τα άλλα επενδύσεις τους, τη στιγμή που στην ίδια γη υψηλής παραγωγικότητας «μπορούν να γίνουν τα πάντα εκτός από… ΑΠΕ». Δηλαδή, ακόμα και όσοι καταφέρουν να ξεπεράσουν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη χρηματοδοτήσεων από τις Τράπεζες, βρίσκουν μπροστά τους ένα νέο εμπόδιο που είναι η απαγόρευση, ουσιαστικά, της εγκατάστασης ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Επιστολή ΣΕΦ
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, με επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ, έχει ζητήσει την αλλαγή του νόμου 4015/2011 καθώς το άρθρο 21 περιορίζει την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Όπως τονίζει ο ΣΕΦ, οι συγκεκριμένες διατάξεις στην ουσία καταργούν ακόμα και επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και απαιτούν μονάχα την έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας. Παράλληλα, τονίζει ότι η οικονομική ζημιά θα είναι μεγάλη για τις εταιρείες του κλάδου και προτείνει μια διαφορετική διατύπωση για το επίμαχο άρθρο.

πηγη energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ