Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

15% μείωση στις Ταρίφες απο 1η Φεβρουαρίου ή 1ης Αυγουστου 2012

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το «πράσινο φως» του ΣΕΦ, φαίνεται ότι πήραν τα σχέδια του ΥΠΕΚΑ για μείωση των επιδοτούμενων τιμών αγοράς της ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου. Αυτό προκύπτει από τις επαφές που είχαν την περασμένη Παρασκευή οι εκπρόσωποι του κλάδου με το ΥΠΕΚΑ, το οποίο σχεδιάζει παρέμβαση για τον εξορθολογισμό των επιδοτήσεων, με γνώμονα τη βιωσιμότητα της αγοράς.



Έτσι, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, με δεδομένο ότι εάν δεν ληφθούν αποφάσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, τότε οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τον Αύγουστο (με βάση το ισχύον σύστημα υπάρχει αυτόματη μείωση 5% των επιδοτούμενων τιμών ανά εξάμηνο, κάθε 1η Φεβρουαρίου και 1η Αυγούστου).

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση που επανέλαβε ο ΣΕΦ και φαίνεται να υιοθετεί το ΥΠΕΚΑ οι ταρίφες θα έρθουν δύο τρίμηνα μπροστά και από 1ης Φεβρουαρίου θα υπάρξει μείωση 15% αντί για προβλεπόμενης μείωσης 5%. Ενδεικτικά για ένα έργο πάνω από 100KW η τιμή που θα ισχύσει από το Φεβρουάριο είναι 298,87 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 351,01 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή που ισχύει από τον περασμένο Αύγουστο . Χωρίς την επιπλέον μείωση, η τιμή που κανονικά θα ίσχυε από την 1η Φεβρουαρίου για τα συγκεκριμένα έργα θα ήταν 333,81 ευρώ η μεγαβατώρα. Για τα έργα κάτω από 100KW η νέα τιμή θα είναι 336,23 από 394,89 ευρώ η μεγαβατώρα που ισχύει σήμερα.

Φυσικά οι τιμές αυτές θα εφαρμοστούν για όσα έργα υπογράψουν σύμβαση μετά την 1η Φεβρουαρίου και ενώ εκκρεμούν περίπου 2 GW αιτήσεις που έχουν κλειδώσει με την αίτησή τους για σύνδεση στο δίκτυο, καλύτερες τιμές. Ωστόσο όπως τονίζουν πηγές του ΣΕΦ, από αυτά τα 2000MW θα είναι ευτύχημα να εγκατασταθούν το 2012 έργα της τάξης των 300 έως 400MW φέτος, με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο σκέλος της χρηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση ενόψει και των αλλαγών, με τις νέες τιμές θα αποτελέσουν παρελθόν τα μέχρι σήμερα μεγάλα περιθώρια κέρδους, τα οποία όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΦ ήταν λογικά για μια τεχνολογία όταν αυτή ξεκινούσε. Πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για αποδόσεις της τάξης του 10% με 15% (καθώς πρόκειται για μια επένδυση όπου τα κεφάλαια δεσμεύονται σε ορίζοντα 25ετίας).

Μάλιστα ο ΣΕΦ τονίζει ότι και με τις νέες αναπροσαρμογές θα συνεχιστούν οι μειώσεις 5% ανά εξάμηνο. Όλα αυτά βεβαίως καθίστανται εφικτά εξαιτίας της μείωσης των τιμών στα πάνελς (50% τα τελευταία χρόνια) που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το μισό συνολικό κόστος της επένδυσης. Να σημειωθεί εξάλλου ότι στα φωτοβολταϊκά η μείωση στις επιδοτήσεις από τις τιμές του 2006 φτάνει το 50% εάν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις δεν εντάσσονται πλέον στον αναπτυξιακό.

Ενόψει πάντως των αλλαγών που προωθούνται από το ΥΠΕΚΑ το βασικό αίτημα του κλάδου παραμένει να μην υπάρξουν αναδρομικές μειώσεις στις τιμές, κάτι που έχει δεχθεί το υπουργείο. Επίσης ο ΣΕΦ ζητεί να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για το τέλος ΑΠΕ, το ΔΕΣΜΗΕ, την αξιοποίηση των εσόδων από το σύστημα εμπορίας ρύπων μετά το 2013 και τα μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΔΕΣΜΗΕ (ΛΑΓΗΕ).

Ανθεκτικότητα το 2011

Πάντως παρά την κρίση ο κλάδος έδειξε αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα και αποτέλεσε σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΕΦ «όαση» στην έρημο. Ενδεικτικά οι νέες εγκαταστάσεις ήταν της τάξης των 400MW (αύξηση της τάξης του 165% συγκριτικά με το 2010) με αποτέλεσμα στην Ελλάδα να έχουμε πλέον περίπου 600MW φ/β. Ο κύκλος εργασιών άγγιξε πλέον το 1 δισ. ευρώ, ενώ ο κλάδος παρέχει σήμερα περί τις 7 χιλιάδες θέσεις πλήρους απασχόλησης και συντηρεί άλλες 11 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία.

Πέρυσι την παράσταση έκλεψαν τα οικιακά συστήματα που έφτασαν μέσα σε δύο μόλις χρόνια να έχουν μερίδιο 15% έως 20% της αγοράς, ενώ η τάση θα συνεχιστεί και το 2012. Επίσης μέσα στο έτος εγκαταστάθηκαν και αρκετά μεγάλα έργα φέρνοντας ισορροπία στην αγορά. Η μεγάλη αρνητική εξέλιξη αφορά στα αγροτικά φωτοβολταϊκά όπου παρά τις χιλιάδες αιτήσεις υλοποιήθηκαν ελάχιστα έργα, ωστόσο οι συνεχείς παρατάσεις που δίνονται – παρότι θεωρείται πολύ δύσκολο να βρεθούν χρήματα να υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα έργα – «μπλοκάρει» το δίκτυο και άλλες επενδύσεις που περιμένουν στην… ουρά.

Τέλος σε σχέση με το 2012 οι εκτιμήσεις είναι μάλλον συγκρατημένες και παρά την περαιτέρω μείωση του κόστους των συστημάτων που αναμένεται, (εκτιμάται ότι η σταθεροποίηση των τιμών θα επέλθει στα μέσα του 2012) η έλλειψη ρευστότητας μάλλον θα οδηγήσει πολλά ελληνικά project σε «πάγωμα».

Αιτήματα
Τέλος, ο κλάδος ζητεί να επανεξεταστεί η κατανομή ανά τεχνολογία ΑΠΕ για την επίτευξη των στόχων του 2020 καθώς τα φβ είναι η μόνη τεχνολογία που έχει επιτύχει και υπερκαλύψει τους ετήσιους στόχους της. Επιπρόσθετα ο ΣΕΦ ζητεί να υπάρξει παρέμβαση ώστε να τηρηθούν από τη ΔΕΗ οι προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος σχετικά με τη διατύπωση όρων σύνδεσης.

Το 2011, σύμφωνα με το ΣΕΦ, χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων από τις μεγάλες αυθαίρετες και παράνομες καθυστερήσεις της ΔΕΗ απέναντι στα αιτήματα επενδυτών για όρους σύνδεσης. Καθώς μάλιστα για αρκετές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί λήγει το 18μηνο που προβλέπει ο νόμος και ακόμη η ΔΕΗ δεν έχει δώσει απάντηση για τη σύνδεση των έργων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι εγγυημένες τιμές, αρκετοί επενδυτές μελετούν ακόμη και να στραφούν δικαστικά εναντίον του διαχειριστή του δικτύου διανομής. Τέλος ο ΣΕΦ ζητεί να υπάρξει νομοθετική διόρθωση σε νόμο του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης που στην ουσία ακύρωνε την πρόβλεψη του νόμου για τις ΑΠΕ που επέτρεπε την εγκατάσταση φβ σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

Πηγή:www.capital.gr

2 σχόλια:

  1. καλημερα να ρωτησω κατι?Δηλαδη αν εγω υπογραψω συμβαση ασ πουμε 15 φεβρουαριου με 0,52 τον αυγουστο θα μου το μειωσουν 15%?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημερα, Απότι εχουν πει μεχρι στιγμης, δεν θα επηρεαστουν αναδρομικα. Δηλαδή αν εχεις υπογραψει συμβαση με 0,52 θα μεινει 0,52 για 25 χρονια. Η σπουδη ειναι σήμερα να υπογραψεις.

      Διαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ