Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Tα εμποδια για HELIOS !

Πολλα εμποδια βλεπω,
δεν σας συμφέρει,
γιατι δεν το σταματατε;
Δημοσίευμα στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung εντοπίζει τρία, τεχνικής και οικονομικής φύσεως, εμπόδια που βρίσκονται στο πρόγραμμα εξαγωγής ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Το μέλλον της Ελλάδας, γράφει, διαγράφεται λαμπρό. Ο ήλιος θα βοηθήσει τη χώρα να σταθεί οικονομικά πάλι στα πόδια της. Για «Win-Win» κατάσταση γίνεται λόγος.

ΔΗΜΟΙ και φωτοβολταικα "ηλιος"

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανοίγει την πόρτα του φιλόδοξου προγράμματος «Ήλιος», στους δήμους της χώρας. Αναζητά συμμάχους στο κυνήγι του εντοπισμού συνολικά 200.000 στρεμμάτων, σε όλη την επικράτεια, για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο σχεδιασμός προβλέπει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 10.000 μεγαβάτ. και εν συνεχεία, την εξαγωγή της σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Με επιστολή του στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης, να συνεργαστεί με όσους δήμους

Φορος στις αγοραπωλησίες αδειων για φωτοβολταικα;

Σοβαρά εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η προοπτική επιβολής φόρου στη μεταβίβαση αδειών ΑΠΕ, την οποία πρότεινε προ ημερών η ΡΑΕ, ανάμεσα σε άλλα μέτρα για την κάλυψη της «τρύπας» του ΔΕΣΜΗΕ.

Ο λόγος μάλιστα για τον οποίο τοποθετείται το συγκεκριμένο μέτρο «πάνω στο τραπέζι» από τους επιτελείς του ΥΠΕΑ δεν είναι μόνον η ανάγκη κάλυψης των ελλειμμάτων του

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Aποφασεις για Ταριφες φωτοβολταικών και Δεσμηε από 1 Νοεμβρίου νεότερα

Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το πλαίσιο της συμφωνίας για την εξασφάλιση πρόσβασης ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Παπακωνσταντίνου σε σημερινή συνέντευξη τύπου σχετικού με την εκκρεμότητα για την υπόθεση των λιγνιτών.

O κορεσμός δικτύου για φωτοβολταικα δεν υπάρχει!

Τρείς φορές πάνω από τον εθνικό στόχο του 2020 ανεβάζουν τον «πύχη» για τα φωτοβολταικά που μπορεί να αντέξει το δίκτυο της ΔΕΗ, οι εκπρόσωποι του κλάδου, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αναθεωρηθεί και από τα 2.200 να τοποθετηθεί στα 6.000 μεγαβάτ.

Επιχειρηματολογούν, δε, επικαλούμενοι μελέτη ακόμη και της ίδιας της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία, το δίκτυό της αντέχει να σηκώσει 5.500 MW, χωρίς να απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η FIRST SOLAR Εδιωξε τον CEO

O CEO της μεγαλύτερης αμερικάνικης εταιρίας φωτοβολταικων πανελ αντικαταστάθηκε την Τρίτη, χωρίς καμία εξήγηση!

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ REC: Χαμηλά κέρδη - κλείσιμο 3 εργοστασίων

Είχα αναφερει και σε παλαιότερο ποστ πριν κανα δυο μήνες οτι η εταιρία φωτοβολταικων REC κάνει προσπάθειες να μειώσει τα κόστη της.

Μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε τα κέρδη  για Q3 που ειναι χαμηλότερα των προβλέψεων λόγω της χαμηλής ζήτησης (Q3 EBITDA 370 MIO vs 555 mio). Η μετοχή έπεσε απο 6.6% σε  περίπου 4% την Δευτέρα.

ΡΑΕ: Επιβίωση ΔΕΣΜΗΕ & Ελλειμμα

Σήμα κινδύνου για τη διάσωση του ΔΕΣΜΗΕ εξέπεμψε κατά τη ενημέρωση που πραγματοποίησε στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος. Ο επικεφαλής της ΡΑΕ, ο οποίος συνοδευόταν από τους αντιπροέδρους Δ. Ραχιώτη και Μ. Ασλάνογλου, αποκάλυψε ενώπιον των βουλευτών της επιτροπής ότι το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ στα τέλη Οκτωβρίου έχει φτάσει τα 148 εκατομμύρια ευρώ και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Helios project : Αποπληρωμή χρέους -εκτάσεις- κενα

To έγραψα χθές, νατο και σήμερα σε πλήρες δημοσίευμα και με επιπλέον πρόσκληση για διαθεση εκτασεων για το Helios και αναφορά σε αρκετα και σημαντικά αδιευκρίνηστα σημεία!

Η προοπτική της «ηλιακής αποπληρωμής» μέρους των χρεών της ελληνικής οικονομίας, φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο διερεύνησης από την πλευρά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ υπήρξε επαφή για το θέμα αυτό ανάμεσα στον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας G. Oettinger και στον επικεφαλής της Task Force, H. Reichenbach.

OXI στο Helios απο τους Πράσινους Γερμανούς

ναι, σας κακοπεσε βλεπω
Αρνητικοί σε κάθε ενδεχόμενο εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα – αλλά και από οποιαδήποτε άλλη χώρα - εμφανίζονται οι γερμανοί Πράσινοι, οι οποίοι ασκούν δριμύτατη κριτική στο project “Helios”, κάνοντας μάλιστα λόγο ακόμη και για «υποστήριξη του ελληνικού νεποτισμού» από τη γερμανική κυβέρνηση.

Στις έντονες αντιδράσεις των Πρασίνων σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη

H ΔΕΗ ζητά τα χρήματα απο ΔΕΣΜΗΕ "ΕΝΑΝΤΙ"

Το δικό της, διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο, φαίνεται ότι έχει η ΔΕΗ στο άμεσο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΔΕΣΜΗΕ και έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί τις πληρωμές στους παραγωγούς (συμβατικούς και ανανεώσιμους) και εισαγωγείς ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ, η οποία είναι ο πιό μεγάλος και καθοριστικός συναλλασσόμενος με το ΔΕΣΜΗΕ έχει, από τον Ιούλιο και μετά,

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Οι Βρυξέλες συζητούν πως θα ξεπληρώσουμε το χρέος

Καλώς ορισατε...
O επίτροπος της ΕΕ Gunther Oettinger , ο γενικός διευθυντής της Philip Lowe, και ο  Horst Reichenbach έχουν συζητήσει την ιδέα η Ελλαδα να ξεχρεώσει μέρος τους χρέους της σε μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, με την ηλιακή ενέργεια.

Γιατί η ζήτηση στη Γερμανία παρέμεινε χαμηλή;


Απο REUTERS
Για την ηλιακή βιομηχανία το τελευταίο τρίμηνο του 2011(Οκτωβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος) αποδυκνείεται αλλη μία δύσκολη περίοδος. Η πτώση στις κρατικές επιδοτήσεις, η χαμηλή ζήτηση, η υπερπροσφορά στα φωτοβολταικά πανελ εχουν οδηγήσει πολλές εταιρίες φωτοβολταικών να χαμηλώσουν τις τιμές τους και τα κέρδη τους.

Αναμένονταν μετά τον Σεπτέμβριο αύξηση των φωτοβολταικων εργων και ιδιαίτερα από τη Γερμανία,

Ποιο είναι το μέλλον των Ευρωπαικών και Αμερικάνικων φωτοβολταικών εταιριών;



Αλλο είναι να στο λέει και Reuters "το μέλλον για τις δυτικές εταιρίες...

Απάτη με Εγγυητική επιστολή για φωτοβολταικα! Προσοχή

Που μας έχει καταντήσει η οικονομική κατάσταση; Να μην έχουμε να πληρώσουμε την εγγυητική επιστολή για τα φωτοβολταικα στο χωράφι και στην προσπάθεια να τη γλιτώσουμε να την πληρώνουμε πιο ακριβά!

Ιδιώτης με αδεια 100kw πλήρωσε εταιρία Ελληνική με έδρα την Αχαία για να εκδώσει την εγγυητική  για το χωράφι του εταιρία με έδρα στο εξωτερικό.

ΔΕΣΜΗΕ : πληρώνει/δεν πληρώνει τους παραγωγούς ενέργειας; Το ερώτημα παραμένει

Κώδωνα κινδύνου ότι χωρίς την άμεση ενίσχυση των εσόδων του με έκτακτα μέτρα, το Νοέμβριο οι καθυστερήσεις εκ μέρους του ΔΕΣΜΗΕ για την αποπληρωμή των ηλεκτροπαραγωγών, τόσο των ΑΠΕ όσο και των θερμικών μονάδων, ίσως να ξεπεράσουν το... 20ήμερο που σημειώθηκε αυτό το μήνα, κρούουν στελέχη της ενεργειακής αγοράς.

Και μιλούν για ένα διογκούμενο φαύλο κύκλο που δυναμιτίζει τις μηνιαίες οικονομικές υποχρεώσεις ύψους 160 εκ. ευρώ του ΔΕΣΜΗΕ, και ο οποίος ξεκινάει από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Greenpeace: ισοδύναμοι σε ρύπους απε και λιγνίτης

Σχέδιο υπουργικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος ανάγει τις ΑΠΕ στον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας με το λιγνίτη, το πετρέλαιο και τα... πυρηνικά, σύμφωνα με τη Greenpeace η οποία κάνει λόγο για αναχρονιστική απόφαση που επιχειρεί να φρενάρει την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα.

Η οργάνωση αναφέρει ότι πλέον, δεν απειλούνται μόνο οι εθνικοί στόχοι για τις ΑΠΕ, αλλά και το μέλλον του μοναδικού τομέα που σήμερα, εν μέσω κρίσης, προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Υπουργος Εμπορίoυ Κινας- Θα πεσει σκια στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

 Πόλεμος κανονικός!

Μετα και την ανακοίνωση της SUNTECH, η Κίνα έβγαλε σήμερα ανακοίνωση οπου επιπλήτει σκληρά τις καταγγελίες των Αμερικανικων φωτοβολταικών εταιριών.

Προειδοποεί να μην λαβουν οποιαδήποτε προστατευτικά μέτρα θα μπορούσαν να βλάψουν την παγκόσμια οικονομία!

Η suntech απαντά στη Αμερικάνικη αγωγή

H suntech , απο τις μεγαλύτερες κινέζικες εταιρίες φωτοβολταικών πανελ, απαντά στην αιτηση για ανήθικη εμπορική τακτική και εξετάζει τρόπους αντίδρασης.

Όπως λένε το οτι εγινε αγωγή, δεν σημαίνει οτι εχει και την επικαιροποίηση αυτής. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μια αγωγή...

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Φτιαξτε τα δικτυα μεταφοράς

"Πρέπει να δράσουμε ταχύτερα και να προβλέψουμε τα δίκτυα που θα επιτρέψουν την μεταφορά ηλιακής ενέργεια που θα παράγεται στην Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη"  δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Oettinger απαντώντας σήμερα σε σχετική παρέμβαση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, κας Άννυς Ποδηματά κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου πακέτου για τις Ενεργειακές Υποδομές στην Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας από τον Επίτροπο Ενέργειας.

Αμερικάνικες εταιρίες φωτοβολταικών κατα Κινέζικων

Σύμφωνα με τους New York Times 7 Αμερικανικοι κατασκευαστές φωτοβολταικων πανελ (εκ των οποίων μία  η solarworld) κατέθεσαν αγωγή στο Εμπορικό τμήμα κατα των Κινέζικων φωτοβολαικών εταιριών την Τετάρτη κατηγορώντας τους  για αθεμιτες εμπορικές πρακτικές.

Καταρχήν τις κατηγορούν οτι...

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Οι μεγαλύτερες εταιρίες φωτοβολταικών στον κόσμο για το 2010

Είναι χαρακτηριστικό οτι στην αγορά των φωτοβολταικών στη λιστα με τις μεγαλύτερες εταιρίες φωτοβολταικών εχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πολλές αλλαγές.

Σε μία δυναμική αγορά όπως τα φωτοβολταικα η λιστα των μεγαλύτερων αλλαζει συνεχώς. Τα τελευταία 2 χρόνια η αλλαγή είναι  προς όφελος των ασιατικών εταιρίων που αρχίζουν και καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγορας και εχουν ουσιαστικά εκτοπίσει τις Αμερικάνικες και Ευρωπαικές εταιρίες.  Αρκεί να αναφέρω οτι

Η αγορά των φωτοβολταικών Παγκοσμια - Εγκατεστημένη ισχύς

Τα φωτοβολταικά και η ηλιακή ενέργεια ουσιαστικά αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με την epia (european photovoltaic industry association) στο τέλος του 2010 η εγκατεστημένη ισχύς ήταν 40GW Παγκοσμίως. Μία αύξηση της τάξης του 74% σε σχέση με το 2009.

Η Ευρωπη έχει σημαντικό προβάδισμα με σχεδόν το 70% των εγκαταστάσεων! Επονται ολοι οι άλλοι με μεγάλη διαφορά. Τώρα που η Κίνα  ξεκίνησε το πρόγραμμα επιδότησης φαντάζομαι τα παρακάτω θα αλλάξουν.

Για να δούμε ομως ποσες και τι είδους εγκαταστάσεις εχουν γίνει  στον κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα πιο συγκεκριμένα.

Ροντούλης για Φωτοβολταικα και Αγρότες

Δεν καταλαβαίνει ο Ροντούλης;
Για προώθηση των ξένων επενδυτικών συμφερόντων στον τομέα των φωτοβολταϊκών από την κυβέρνηση αλλά και για αδικία εις βάρος των νέων αγροτών που εγκαθιστούν φ/β συστήματα κάνει λόγο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, σχολιάζοντας απάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, σχετικά με τους νέους αγρότες οι οποίοι αναγκάζονται να ασφαλίζονται και στον ΟΑΕΕ για μια πενταετία .

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ,

Φωτοβολταικα στα Ελληνικά κτίρια από εταιρίες Κινέζικες, Γερμανικές, Ολλανδικές...ΑΑ και ισως Ελληνικές.

«Πεδίο δόξης λαμπρό» φαίνεται ότι δημιουργείται για την προσέλκυση κεφαλαίων που θα επενδυθούν στη χώρα μας στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων μέσω εταιρειών καθετοποιημένων ενεργειακών υπηρεσιών (ESCO’s). Το συμπέρασμα προκύπτει από το ότι εξειδικευμένες και έμπειρες εταιρείες από την Κίνα, τη Γερμανία, την Ολλανδία, αλλά και μεγάλες ελληνικές βιομηχανικές και κατασκευαστικές εταιρείες που «μπαίνουν», με τη δημιουργία θυγατρικών, στην παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών «κονταροχτυπιούνται» τις ημέρες αυτές για το ποιες θα αναλάβουν τα πρώτα επτά δημόσια κτήρια που θα δεχθούν, σε πιλοτικό επίπεδο, επεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Στο σύνολο, πρόκειται για 30 εταιρείες.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Eπιστολή Μικροεπενδυτη στον Παπακωνσταντίνου για Χρηματοδοτηση και Ταριφες

Τυπική περίπτωση μικροεπενδυτή που αδυνατεί να πραγματοποιήσει την επένδυσή του σε φωτοβολταϊκά, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αποτελεί η επιστολή που έστειλε στον κ. Παπακωνσταντίνου ο κ. Νικόλας Γραμματικάκης, αναγνώστης του EnergyPress, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι αμφίβολο αν η επιστολή έφτασε ποτέ στα χέρια του υπουργού ΠΕΚΑ, ωστόσο την δημοσιεύουμε αυτούσια καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μικροεπενδυτές, ενώ περιέχει και ενδιαφέρουσες προτάσεις για το "δια ταύτα". Η επιστολή έχει ως εξής:

AΓΡΟΤΕΣ ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ: ΑΡΙΘΜΟΣ 50!

Ένα και πλέον χρόνο από τότε που έκανε την εμφάνισή της η μόδα με τα αγροτικά φωτοβολταικά, και από τα 5.500 στα οποία η ΔΕΗ έχει δώσει προσφορές σύνδεσης, σε επίσημη λειτουργία βρίσκονται πανελλαδικά λιγότερα από… 50.

Δυστοκία στη λήψη δανείων από τις τράπεζες που ωστόσο συνέβαλλαν στον αγροτικό φωτοβολταικό «πυρετό», εμπόδια στις πολεοδομίες και το γενικότερο άσχημο οικονομικό κλίμα, έχουν μπλοκάρει την πλειονότητα των νεόκοπων υποψηφίων επενδυτών, με αποτέλεσμα παρ’ ότι η ΔΕΗ έχει ικανοποιήσει το 90% σχεδόν των αιτημάτων (από το σύνολο των 6.000), συνδεδεμένα στο σύστημα και εν λειτουργία, να βρίσκονται μόνο μερικές δεκάδες, κάτω των 50 όπως διαβεβαιώνουν στελέχη της επιχείρησης.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

IENE : τι προτείνει για τη χρηματοδότηση

Τις προτάσεις του για τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ κατέθεσε σήμερα το ΙΕΝΕ στο Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά την πρόσκληση του Υπουργείου προς όλους τους φορείς που ασχολούνται με το αντικείμενο.
Το Ινστιτούτο ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία αυτη του ΥΠΕΚΑ, με παρατηρήσεις και θέσεις που βασίζονται στο ερευνητικό του έργο και την μεγάλη εμπειρία των στελεχών του στους σχετικούς τομείς. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω πρόσκληση στόχο είχε την συλλογή και αξιολόγηση στοχευμένων προτάσεων σε σχέση με τη χρηματοδότηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας, καθώς και με την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας του επενδυτικού κλίματος.

Ε. Μυτιληναίος: Μια λύση για χρηματοδοτηση

Πρόταση – τομή για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρουσίασε την Παρασκευή ο Ε. Μυτιληναίος. Συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας πρότεινε στις επενδύσεις ΑΠΕ να υπογράφονται συμβόλαια όχι με το ελληνικό κράτος και το ΔΕΣΜΗΕ αλλά ο αντισυμβαλλόμενος να είναι τα κοινοτικά ταμεία από τα οποία και θα αποπληρώνεται στη συνέχεια ο παραγωγός για την πράσινη ενέργεια.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΣΠΕΦ: ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ

Τις προτάσεις του για την απόσβεση του ελλείμματος ύψους 170 εκατ. ευρώ του ΔΕΣΜΗΕ που έχει προκύψει από την επιδότηση ορισμένων μορφών ΑΠΕ κατέθεσε προς το ΥΠΕΚΑ ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).

Την ίδια στιγμή ο ΣΠΕΦ ζητάει τη διατήρηση των εγγυημένων τιμών στα ισχύοντα επίπεδα προκειμένου να μην αποθαρρυνθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Φωτοβολταικα: Υποχρεωτικη Ασφάλιση στον ΟΑΕΕ - Εξαιρούνται οι αγρότες

Εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ και υπαγωγή στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ προβλέπεται μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τουλάχιστον για μια πενταετία οι οποίοι μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι 100 Kw. Oι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα άνω των 100 kw, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.

"ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΣΜΗΕ για τον Αυγουστο 2011

Σοβαρότατο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην αγορά ηλεκτρισμού καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, ο διαχειριστής έχει αφήσει απλήρωτους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Αύγουστο, ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να είχε αποπληρωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Η καθυστέρηση, όπως σημειώνουν  στο EnergyPress πηγές της αγοράς δεν αφορά μόνο τις ΑΠΕ αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα των παραγωγών, δηλαδή δεν έχουν αποπληρωθεί και οι θερμικές μονάδες που έχουν πουλήσει ενέργεια στο σύστημα.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Φωτοβολταικα Πανελ τιμές για Ιαν-Φεβ-Μαρτιο του 2012

Επιτέλους μια αναλυση των κερδών της αγοράς από το ΙΜS research, που έρχεται να απαντήσει σε πολλά από τα ερωτήματα που έθεσα σε παλαιότερη ανάρτηση και επιχειρούσα να ξεδιαλύνω άν υπάρχουν περιθώρια να πέσουν και άλλο οι τιμές στα φωτοβολταικά πανελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου που δημοσιεύτηκε στο pvmarketresearch παρα τα ανησυχητικά νέα των τελευταίων μηνών για πτωση των περιθωρίων κέρδους των παρασκευαστών πανελ (ανησυχητικά για τους κατασκευαστές οχι για τους καταναλωτές!) σε σχέση με περυσι υπάρχει τελικά και άλλο λιπος!

Εχω ενα οικοπεδο...παμε μια βολτα;


Θέλω και εγώ στο κότερο!
 Ακούω σε συζητήσεις και σε κουβέντες οτι ολοι οι Ελληνες καπου εχουν ενα χωραφακι, αγροτεμαχιο, οικόπεδο 4,5,6 στρέμματα απο τον παππου, τη γιαγια κτλ κτλ. Τώρα πισω πισω θελουν να δούνε πως θα κανουν και αυτοι ενα φωτοβολταικο σε οικόπεδο και να παιρνουν 50,000 ευρώ φορολογίσιμα το έτος. Αναρωτιούνται αν "αξίζει να επενδύσω σε φωτοβολταικό παρκο". Λες και ειναι το πιο ευκολο πραγμα στον κόσμο.

Το κόστος για τους αντιστροφείς ...προσγειώνεται "σχετικά" σύντομα και "σχετικα απαλα"

Αναδημοσιεύντας άρθρο των Das kai Steitz από Reuters.


Μη μας παθουν ..τιποτα!
 H αγορά των αντιστροφέων εχει υποφέρει λιγότερο από την οικονομική κρίση και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους.

Το προιόν είναι πολύπλοκο και δύσκολότερο να παρασκευαστει και οι τιμές πανω κατω ειναι σταθερές.

Οι αναλυτές λενε οτι τα περιθώρια κέρδους θα μειωθούν στα 6 δισ $ , οχι ομως τόσο οσο η αγορά στα φωτοβολταικα πανελ. Στην αγορα φωτοβολταικων στους αντιστροφείς υπάρχουν περισσότερα εμπόδια /δυσκολίες για να μπει κάποιος λόγω της τεχνογνωσίας που απαιτείται, και γι'αυτό όμως υπάρχει και  καλύτερη προστασία του περιθωρίου τους.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η τεχνολογία στα φωτοβολταικα με βαση το κόστος


Δημοσιεύεται απο : HLIOS
Είναι πλεον σε ασμφισβήτηση κατα πόσον οι εταιρίες για φωτοβολταικα μπορουν να συνεχίσουν να επενδύουν σε νεες τεχνολογίες και σε μακροχρόνια προγραμματα ερευνας και ανάπτυξης νεας γενιάς τεχνολογιών. Αν αυτό συνεχίσει, θα πρεπει να γίνει σε διαφορετική βάση. Τη βάση του κοστος /watt.

Η πτώση στην σιλικόνη δείχνει....πτώση και στα φωτοβολταικα πανελ.

Σύμφωνα με την bloomberg το κόστος της σιλικόνης επεσε 5.8% στις 10 Οκτωβρίου. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούνιο, σηματοδωτόντας οτι υ υφεση του κλάδου θα γινει μεγαλύτερη.

Η Sunpower 2 φορές χειρότερη από τη Solyndra

Αντε να προστατευτείς τώρα!
Η sunpower (SPWR-NASDAQ) έχει  ήδη 820 $ εκατομύρια δολλάρια σε χρέος, ποσό που είναι μεγαλύτερο κατα 20 εκατομμύρια δολλάδια από την κεφαλοποιηση της εταιρίας. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο κυριος Νeil McCabe  στο Humanevents άν ηταν τράπεζα θα την είχαν κλείσει.

Αντ'αυτού ελαβε σανίδα σωτηρίας και νέα χρηματοδότηση δυο φορές μεγαλύτερη απ'οτι πήρε η solyndra πριν χρεωκοπήσει.

Οι τιμες στα φωτοβολταικα συνεχίζουν να πεφτουν και τον οκτώβριο ...

Επιβεβαιώνεται οτι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το en.solarf.net οι τιμες στα φωτοβολταικα προιοντα συνεχίζουν να πέφτουν ακόμα και μετα απο την εκθεση της Ταιβαν (το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου).

Παρόλη την αναζωπήρωση της ζήτησης απο Γερμανία, και της χαμηλότερης ζήτησης που υπάρχει εποχικά, δεν φαίνεται η ζήτηση να αυξάνει στα επίπεδα που θα ήθελαν οι εταιρίες. Οι εταιρίες εχουν αρχίσει να πιστεύουν οτι οι τακτικές των χαμηλών τιμών δεν αποδίδουν.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΣΕΦ ΠΡΟΣ ΥΠΕΚΑ με επιστολη: ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑΡΙΦΕΣ

Την αύξηση του εθνικού στόχου για τα φωτοβολταϊκά έως το 2020, από τα 2.200 Μεγαβάτ που προβλέπει η σχετική απόφαση (20-20-20) στα 5.500 Μεγαβάτ, προτείνει, μαζί με την (κατά δύο εξάμηνα) ταχύτερη αποκλιμάκωση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών και άλλες τροποποιήσεις του υφιστάμενου καθεστώτος , ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Θελω το καλυτερο φωτοβολταικό σύστημα

Εχεις πάρει την απόφαση να αγοράσεις ενα φωτοβολταικό σύστημα για το σπίτι ή το χωράφι σου. Θέλεις να βάλεις το καλύτερο. Αλλα δεν ξέρεις πως να αξιολογήσεις τις προσφορές που εχεις πάρει απο τις διάφορες εταιρίες εγκατασταστών και νιώθεις μπερδεμένος.
Έχεις δίκιο, το φωτοβολταικό είναι μια εγκατάσταση που ειναι "ξένη" για τους περισσότερους "κοινούς θνητους".
Αυτό που σκέφτεσαι αρχικά είναι οτι "θέλω να αγορασω φωτοβολταικα" ή "θελω να αγορασω φωτοβολταικα πανελ". Σε λιγο καιρό και αφού δεν καταλαβαίνεις τίποτα απο τα προιόντα που σου δείχνουν λές  "θελω να αγοράσω τα καλύτερα φωτοβολταικά πανελ" ή έστω ενα καλό ποιοτικό φωτοβολταικό συστημα. Και συνεχίζεις να αναρωτιέσαι γιατί κανένας δεν σου λέει ποιά ειναι τα καλύτερα φωτοβολταικά. Γιατί αραγε; 

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Συμφωνία για το ΗΕLIOS εως το τελος του ετους

Σύμφων με το Pv magazine ο καλός μας Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε απο το bloomberg οτι είπε οτι αναμένει συμφωνία για το project helios ώς το τελος του χρόνου. Ο πρόεδρος της Helapco Στέλιος Ψωμάς είπε οτι ενεπλάκησαν στην όλη ιστορία καθυστερημένα και οτι η παρουσίαση στο Αμβούργο που εγινε απο τον Παπακωνσταντίνου για το έργο ήταν η πρώτη φορά που είδαν για αυτό.

ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ PROJECT HELIOS

Συμφωνα με την energypress:
Σχέδιο τιτλοποίησης των μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από το μεγάλο φωτοβολταϊκό project Helios, προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 20-30 δισ. ευρώ, επεξεργάζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Ο ΣΕΦ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΕΙΩΣΗ, ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ;


Απο ENERGY PRESS:

Πρόταση – εισήγηση να επισπευσθεί η προβλεπόμενη μείωση των φωτοβολταϊκών επιδοτήσεων κατά δύο εξάμηνα αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της πρώτης σύσκεψης των φορέων της αγοράς για την αναμόρφωση του συστήματος τιμολόγησης των ΑΠΕ. Σύμφωνα με την πρόταση του συνδέσμου εταιρειών φωτοβολταϊκών – η οποία σημειωτέον έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της αγοράς των επενδυτών

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΕΞΙΜΟ...ΣΤΙΣ ΤΑΡΙΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΟ ΗΛΙΟΣ: Σαν δεν ντρεπονται ...Υπουργείο, ΣΕΦ και ολοι οι παρατρεχάμενοι των συμφερόντων!! να μιλάνε για μείωση οταν μεχρι τον Αύγουστο είχε υλοποιηθεί 1 εργο των αγροτών σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!! ΒΡΕΕ ΟΥΣΤ ...ΛΑΜΟΟΟΓΙΑΑΑΑ

Tην υποβολή γραπτών προτάσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να εξεταστούν τα θέματα του τέλους ΑΠΕ και των εγγυημένων τιμών (ταρίφες) σε επόμενη φάση, ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του κ. Μανιάτη, του κ. Μαθιουδάκη, της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ κ.λπ.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Παράρτημα 10: Ειδικοί Όροι Άδειας Παραγωγής απο ΣΗΘΥΑ

Παράρτημα 10
Ειδικοί Όροι Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από
ΣΗΘΥΑ

1. Μέριμνα για τη μέγιστη αποδοτικότητα της εγκατάστασηςΟ κάτοχος της άδειας παραγωγής κατά τη διάρκεια κάθε έτους μεριμνά για την μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της εγκατάστασης, και να εξασφαλίζει την αξιόπιστη

Παραρτημα 9: Οροι αδειας για παραγωγη ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμενα νησια

Παράρτημα 9
Ειδικοί Όροι Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από
ηλιοθερμικό σταθμό στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

Παράρτημα 8 Γενικοι όροι αδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας


Παράρτημα 8
Γενικοί Όροι Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

Παραρτημα 7: Φορμα δεδομένων ισοζυγίων


Παράρτημα 7
Φόρμα υποβολής δεδομένων ισοζυγίων από ΣΗΘΥΑ με συμβατικά
καύσιμα

Project Helios και Χρεος

Για το σκοπό της απόσβεσης του υπέρογκου δημοσίου χρέους της Ελλάδας θα διατεθούν 20 έως 30 δισ. ευρώ από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Πρόγραμμα “Ήλιος” μέσω τιτλοποίησής τους.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το παραπάνω σχέδιο

PROJECT HELIOS ΝΕΟΤΕΡΑ

Σχέδιο τιτλοποίησης των μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από το μεγάλο φωτοβολταϊκό project Helios, προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 20-30 δισ. ευρώ, επεξεργάζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ 20 ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Έξι στις δέκα προτάσεις επιχειρηματικής συνεργασίας που έφεραν μαζί τους οι γερμανοί μάνατζερ οι οποίοι συνοδεύουν τον υπ. Οικονομίας της χώρας Φίλιπ Ρέσλερ, αφορούν στην… ενέργεια, και κυρίως στα φωτοβολταικά, επιβεβαιώνοντας έτσι και εμπράκτως το γερμανικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό ήλιο.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα τουλάχιστον με τα σχέδια που διένειμε χθες η γερμανική αντιπροσωπεία, και τα οποία αποτελούν τη βάση συζήτησης με έλληνες επιχειρηματίες στα τραπέζια που διοργανώνονται σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνουν ο ελληνικός και γερμανικός ΣΕΒ, μαζί με το ελληνογερμανικό επιμελητήριο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕΦ ΓΙΑ ΤΑΡΙΦΑ

Πρόταση – εισήγηση να επισπευσθεί η προβλεπόμενη μείωση των φωτοβολταϊκών επιδοτήσεων κατά δύο εξάμηνα αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο ΣΕΦ, στο πλαίσιο της πρώτης σύσκεψης των φορέων της αγοράς για την αναμόρφωση του συστήματος τιμολόγησης των ΑΠΕ. Σύμφωνα με την πρόταση του συνδέσμου εταιρειών φωτοβολταϊκών – η οποία σημειωτέον έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της αγοράς των επενδυτών φωτοβολταϊκών  – η μείωση θα είναι μικρότερη για το μη διασυνδεδεμένο σύστημα, όπου η μείωση της επιδότησης θα γίνει κατά ένα εξάμηνο.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Παραρτημα 6: Στοιχεία φακέλου στα μη διασυνδεδεμενα νησια


Παράρτημα 6
Συμπληρωματικά στοιχεία φακέλου Αίτησης για Χορήγηση Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ηλιοθερμικό Σταθμό στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

Πέραν των προβλεπομένων στο Παράρτημα 1 του παρόντος Κανονισμού, ο

Παραρτημα 4& 5 :Παρακολούθηση άδειας παραγωγής και Μεταβίβαση άδειας παραγωγής

Μέρος 4 – Επιχειρηματικό σχέδιο του έργου από το πρόσωπο στο οποίο πρόκειται να μεταβιβασθεί η Άδεια


Παραρτημα 3 : στοιχεία φακέλου Αίτησης για Χορήγηση Άδειας




Μέρος 1 – Αναλυτική τεχνική περιγραφή του Υβριδικού Σταθμού

Παραρτημα 2 : Συμπληρωματικά στοιχεία φακέλου αίτησης σε νησι


Παράρτημα 2
Συμπληρωματικά στοιχεία φακέλου Αίτησης για Χορήγηση Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Σταθμό ΑΠΕ σε νησί που συνδυάζεται με Μονάδα Αφαλάτωσης

Πέραν των προβλεπομένων στο Παράρτημα 1 του παρόντος Κανονισμού, ο φάκελος της αίτησης για τη χορήγηση Άδειας Παραγωγής από Σταθμό ΑΠΕ σε
νησί που συνδυάζεται με Μονάδα Αφαλάτωσης κατά την έννοια των διατάξεων