Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Γιατι μειώνονται οι ταρίφες;

Η Ισπανία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010  το χορο των μειώσεων στις ταρίφες 30%-45%. Τον Νοέμβριο ακούσαμε οτι η Γερμανία απο το νέο ετος (2012) μειώνει τις ταρίφες έως και  12%. Ανακοινώθηκε από Αγγλία προσφάτως οτι επίσης θα μειωθούν οι ταρίφες σε ένα μήνα στο 50%!  Η Ελλαδα συζητά,
 και θα το ανακοινώσει..σύντομα.

Πως θα επηρεάσουν την αγορά ολες αυτές οι μειώσεις; Γιατί γίνονται οι μειώσεις; Γιατί ειναι τόσο απότομες και δραστικές; Μήπως η ηλιακή αγορά ωθείται στην χρεωκοπία εσκεμμένως;

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΡΙΦΑΣ
1. ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Ενα από τα επιχειρήματα υπερ των μειώσεων είναι οτι εχει μειωθεί σημαντικά το κόστος εγκατάστασης. Αυτό ισχύει και έχει βάση. Πριν απο δυο χρόνια για ενα κατοστάρι με κινέζικα πανελ θα χρειαζόταν 300.000 ευρώ επένδυση. Σήμερα χρειάζονται 200.000 ευρώ! Αυτή ειναι μια πολύ μεγάλη μείωση, η οποία έχει επέλθει από τον ισχυρό ανταγωνισμό των κινέζικων εταιριών φωτοβολαικων πανελ και την υπερπροσφορά που υπάρχει ταυτόχρονα στα πάνελ.
2. ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ
Στην Αγγλια εκτιμάται οτι εχουν γίνει 3 φορες παραπανω φωτοβολταικες εγκαταστάσεις από την πρόβλεψη. Επίσης και στη Γερμανία και στην Ισπανία η εγκατασταθείσα ισχύς ξεπέρασε την πρόβλεψη των κυβερνήσεων.
3. ΥΨΗΛΑ ΕΞΟΔΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ Οι πληρωμές των παραγωγών απε γίνονται από την αντίστοιχη χρέωση που υπάρχει σε όλους τους καταναλωτές στο λογαριασμό της ΔΕΗ υπέρ απε. Αναμένεται για την Ελλάδα το κόστος αυτό να είναι της μορφής χαρατσιού για όλα τα νοικοκυριά. Όπως είπε και ο ΣΕΦ πρόσφατα, θα πρέπει η χρέωση αυτή να ειναι λελογισμένη.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
1. ΚΙΝΗΤΗΡΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΤΑ ΕΣΟΔΑ
Τα φωτοβολταικα με ισχύ 10kw  σε 25 χρόνια μειώνουν τον διοξείδιο του άνθρακα κατα 290 τόνους.
Ωραία η οικολογία βέβαια και η μείωση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα αλλα δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι τα εσοδα ειναι η κύρια κινητήρια δύναμη στην υλοποιηση τους. Αυτή τη στιγμή οι απε γενικότερα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν επι ίσοις όροις τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Η υψηλή ζήτηση στην υλοποίηση έργων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής, του νομοθετικού πλαισίου και των οικονομικών κινήτρων (feed in tarifs).  Αν στερήσεις την "πριμοδότηση" τότε πολύ φοβάμαι οτι οι μεγάλες μειώσεις θα μειώσουν αντίστοιχα και τη ζήτηση.
Επιπλέον η πτώση στα πανελ, για το νέο έτος 2012 δεν θα είναι αυτής της τάξης μεγέθους του 2011, γιατί υπάρχουν και ορια στην κερδοφορία μιας επιχείρησης.
Αρα η όποια μείωση στις ταρίφες θα επιφέρει και μείωση της ζήτησης ή τουλάχιστον υλοποίηση εγκαταστάσεων σε διαφορετικό επίπεδο από το τωρινό. Και η μείωση δεν θα φανεί ισως στο 2012, λόγω των τωρινών εγκεκριμένων αδειοδοτήσεων,  αλλα στα επόμενα χρόνια.

Εκτός βέβαια και άν συζητηθεί και συμφωνηθεί σε Πανευρωπαικό επίπεδο ή Παγκόσμιο επίπεδο η αλλαγή των στόχων του 2020! Λετε; Δεν νομίζω!
2. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Παράλληλα έχει αυξηθεί και η δυσκολία χρηματοδότησης. Αυτό ειναι αλήθεια οχι μόνο για την Ελλαδα αλλα και την υπόλοιπη Ευρώπη, ακομα και τη Γερμανία! Οταν στην Ελλάδα σήμερα είναι "σχεδόν αδύνατο" να χρηματοδοτήσεις ένα φωτοβολταικό πάρκο, πως σκέφτονται να μειώσουν τις ταρίφες; Ποιός εχει σήμερα πρόσβαση στη χρηματοδότηση ; Μήπως μπορεί να μας διευκρινήσει ο ΣΕΦ που διατείνεται οτι πρεπει να μειωθούν οι ταρίφες ποιος μπορεί να επωφεληθεί της μείωσης αυτής, που ομολογουμένως υπάρχει στο κόστος υλοποίησης; Ο αγρότης, ο επενδυτής των 100kW , o ιδιώτης που θελει να βάλει στο σπίτι του; Από ποιά τραπεζα; Οχι τιποτα αλλο, να παμε και εμείς να παρουμε δάνειο και να στηρήξουμε την πρασινη ανάπτυξη με ΜW!
3. ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2013
Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το 2013 τα βαρύτατα πρόστιμα για την εκπομπή ρύπων που θα πρέπει να πληρώσουμε ώς χώρα δεν θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές και δεν θα υπαρχει κανενος είδους χαρατσι;
4. ΚΡΥΦΑ ΕΣΟΔΑ
Είναι αλήθεια αυτό που λεει ο ΣΠΕΦ οτι η ετήσια κρυφή ωφέλεια από ΑΠΕ είναι 170 εκ ευρώ, ποσο ικανό να καλύψει το επιπλαστο ελλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ;


ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ
  • Δεδομένου των οικονομικών συνθηκών πώς θα επηρεαστούν οι στόχοι του 2020 και 2013 με το προτεινόμενο κόψιμο της ταριφας;
  • Πόσο χρόνο θα έχουν οι επενδυτές μέχρι να υλοποιηθούν οι νέες μειώσεις; Ήδη υπάρχει αρκετή επιφυλακτικότητα για τα φωτοβολταικά ώς επένδυση. Θα πρέπει λοιπόν, άν γίνει κάτι, να γίνει με σχέδιο και πλάνο μακροπρόθεσμο πέραν του εξαμήνου και οχι με υλοποίηση εντός 2-3 μηνών! Σταθερότητα και προβλεψιμότητα είναι βασικοί παράγοντες για την υγιή ανάπτυξη των φ/β αλλα και γενικότερα οποιοδήποτε επενδύσεων.
  • Σε τι ισχύ και πόσο θα είναι η μείωση; Η Γερμανία κόβει στα μεγάλα έργα με κλιμακούμενη  αύξηση της μείωσης ανα ισχύ πχ στα 2,5gw 2,5%, ενώ στα έργα 6,5gw 12% μείωση. Τα εργα στα χωράφια των 100Kw και τα σπίτια θα έχουν ισόποση μείωση; Τα έργα στις στέγες θα είναι τα ιδια;
  • Να υποθέσω οτι η μείωση απ'οσα εχουν λεχθεί έως τώρα οτι δεν θα ισχύσει αναδρομικά αλλα μόνο για τις νέες εγκαταστάσεις. Είναι σημαντικό να μείνουν ώς έχουν οι παλιές άδειες, η τουλαχιστον να γίνει μείωση μετά από έναν εύλογο χρόνο απόσβεσης της εγκατάστασης.
  • Ασχετο αλλα σχετικότατο οσον αφορά τις προτεραιτότητες: Για το πρόβλημα της χρηματοδότησης θα γινει καμμια σύσκεψη;

4 σχόλια:

  1. ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΕΣΜΗΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΡΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ.ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. την ιδια απορια εχω και εγω.καποιος που να γνωριζει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο νομός λέει διασφαλισμένη τιμή για 6 μήνες μετά την υπογραφή της σύναψης συμψηφισμού, μετά το πέρας των 6μηνων λαμβάνετε η τιμή που ισχύει την στιγμή εκείνη. Εδώ όμως είναι Ελλάδα όμως , βγάζουν και νόμους με αναδρομική ισχύ ,π.χ φορολόγηση προηγουμένου έτους.
    εμένα μου φενετε λίγο υπερβολικό αυτό που συμβαίνει γενικά με τα φ/β.ολη η Ελλάδα τρέχει να προλαβει,οπως γινόταν και με το υγραεριο,ξαφνικα φήμη για αύξηση του φόρου και πτώση δραματική στην ζήτηση του.
    κάτι τέτοιο βλέπω να γίνετε και εδώ ,λαμβάνοντας υπόψη ότι πλέον δεν υπάρχουν και λεφτά για να πληρωθούν οι παραγωγοί ΑΠΕ τουλάχιστον από αυτά που διαβάζω.
    Ρίσκο υπάρχει πάντα σε οποιαδήποτε επένδυση .
    Εγω παντος προχωρώ και όπου βγάλει

    biilll

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ